2011-09-27

GaslandOscarnominerade dokumentären Gasland visas idag 22:00 på Svt 1, går sedan förstås att se på Svt Play, länk här.

Tänk om dricksvattnet i din kökskran helt plötsligt blev lättantändligt? Och om du och din familj av oförklarliga skäl drabbades av ohälsa?

När filmaren Josh Fox blev erbjuden att leasa ut sin mark för naturgasborrning, gav han sig ut på en odyssé genom USA och fick upp ett spår av hemligheter, lögner och gifter. I Dox: Gasland möter vi såväl kongressledamöter som världskända forskare och får höra inspirerande och hjärtskärande berättelser från vanliga amerikaner som kämpar mot bränslejättarna och för miljörättvisa.
Vatten ur kökskranen kan fatta eld, folk som bor i närheten av borrningsplatser över hela USA har blivit kroniskt sjuka, förgiftade vattendrag tar död på kreatur och växtlighet och enorma gasexplosioner har dolts av statliga myndigheter.
USA och ett flertal stora energibolag genomför just nu en av de största borrningsaktionerna efter naturgas någonsin. Produktionen av naturgas tog fart 2005 när kongressen och president Bush gjorde ett undantag för de nya borrningsmetoderna. Vid “fracking” behöver man inte ta hänsyn till lagarna som ska säkra rent dricksvatten eller till en rad andra miljöskyddslagar. Trots överväldigande bevis på de negativa effekterna är den stora allmänheten fortfarande ovetande om effekterna som naturgasborrningen kan ha på deras liv.


Intervju med Josh Fox på HBO:s webbplats
Filmens hemsida Gaslandthemovie.com/


Sändningstider Dox: Gasland
SVT1 tis 27 sep 2011 kl 22.00
SVT1 ons 28 sep 2011 kl 02.10
Visas även på Svt Play, länk här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.