2016-08-08

Dividen tar stegen in i singularitetens framtid

Johan har precis lyssnat på Alexander Bards sommarprat i P1. En lysande sammanfattning av vår samtid med kritik och lärdomar som alla bör lyssna till!

När vi nu befinner oss på den andra delen av schackbrädet  i den tekniska utvecklingen (exponentiell tillväxt märks först där) som senast i fredags visade att allt går mycket snabbare än någonsin tidigare, kan det vara bra att ta ett steg tillbaka och reflektera över hur vi människor nu fördummas medan maskinerna blir smartare.

I fredags användes nämligen IBM:s superdator Watson för att ställa en korrekt diagnos på en japansk patient med en ovanlig form av leukemi de mänskliga läkarna ej klarade att diagnotisera. Watson som med sin enorma datorbas och snabbhet tidigare bland annat slagit USA:s främsta spelare i Jeopordy kunde jämföra patientens genetiska data med 20 miljoner onkologiska studier...

Utvecklingen av Artificiell Intelligens (AI) har med andra ord fått ännu ett genombrott eller snarare ett tillämpningsområde som nu tar steg mot allmän acceptans.  

I dagens sommarprat lyfter å andra sidan filosofen och författaren Alexander Bard många av dagens unga människors historiska okunnighet (läser få/inga böcker eller texter med djup längre). Dygnens timmar fylls istället med ett ökat behov av självbekräftelse med snabba likes på nätet och i allehanda sociala medier. Men människan är inte en självbekräftande individ utan en divid...

Med lärdomar från det Bard förmedlar i sommarprogrammet blir det lättare att förstå tex varför Donald Trump kan bli USA:s nästa president och varför Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan kan locka över en miljon människor till Istanbul trots att det senare med historiska ögon påminner mycket om 30-talets Tyskland...

Alexander Bard är för övrigt ute med en ny bok författad tillsammans med Jan Söderqvist som verkar mycket lovande: Synteism : att skapa Gud i Internetåldern. Återkommer sannolikt med en ananlys av den boken här på bloggen framöver.

Men lyssna nu inte på en individ här, utan lyssna på Alexander Bards sommarprat i P1 och fundera själva/tillsammans!  


Sommarprat med Alexander Bard  
Bildkälla: Wikimedia commons, publika rättigheter

2 kommentarer:

  1. Lite mindre slätstruket sommar, men jag har bara hunnit lyssna 30 minuter. En del är riktigt bra. Visst har han rätt i att vi behöver varandra men att individen försvinner är lite tillspetsat. Vi som läser böcker fortfarande får givetvis en djupare förståelse för världen än de som bara hämtar alla sina nya erfarenheter från korta videoklipp, rubriker och löpsedlar.

    När det gäller de 32 rutorna så har jag köpt lite nya aktier i en expanderande bransch. Rymden har blivit billigare. Nya mindre resurskrävande möjligheter att få upp små farkoster som kan skapa nytta kombinerat med effektivare elektronik har i vissa fall sänkt totalkostnaden till en 1000-del. Nanosatelliter via GS Sweden, som är den enda publika aktien för detta.. En nanosatellit väger 1-10 kg och placeras oftast i jordnära bana där den utför sitt uppdrag under månader eller några år innan den ersätts av en modernare mer kompetent ny.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
  2. Filosofen Bard har jag nyss lyssnat klart på. Jag är fortfarande en person, men har givetvis alltid hört ihop med andra. Bard menar att den nyaste generationen är sammanväxt med mobiltelefonen. Jag är för gammal.

    Men jag känner mig inte så åldrig. Själv fick jag 1991 välja om jag ville ha det splitter nya GSM eller det gamla NMT. Mitt val blev NMT för att GSM i starten bara fungerade hos oss på huvudkontoret i Farsta, Stockholm och vägen till Arlanda samt att just då erbjöds kombinationen av både 450 i bilen och 900 i bältet. Var kul att be dotterns 15-åriga skolkompis att svara i 450an i bilen när jag talade i den andra och se hennes min när det var jag som ringde. Ett skämt som inte har samma effekt idag. Med 450an kunde jag nås även vid besök i urskogen i Värmland, så det var lönsamt för Televerket. Men jag är mer fast i internet än mobiltelefonen och där med olika maskiner och minst just via mobiltelefonen.

    Min fru är mest fast i paddan och barnen förmodligen i sina mobiler. Fast 4-åriga barnbarnet är beroende av både padda och mobil. Om detta beroende är extra nyttigt eller skadligt vet jag inte säkert. Lutar åt att det är utmärkt med hans föräldrars krav på begränsning.

    Ja vi får en ny underklass. Där har Bard och andra rätt. Kul och hemskt med jämförelsen av 6-åriga barn, Trump, IS och SD. För djävligt att han har rätt i att vi får allt fler 20-30-åringar som inte lyckats bli vuxna.


    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.