2016-10-26

IMF: 70 % av oljeexportörernas statsbudgetar är nu lån

Det är minst sagt slående att när Sveriges statsminister Stefan Löfven var på statsbesök i Saudiarabien i början av veckan kom det nya rapporter om hur illa ställt det är för detta land som sitter på världens i särsklass största oljereserver och tillika är världens största producent av konventionell olja.

I måndags släppte internationella valutfonden IMF nämligen en sevärd video om hur de oljeexporterande länderna däribland Saudiarabien i Mellanöstern, den Kaspiska regionen och Algeriet nu måste finansiera sina växande statsbudgetar med framförallt lån på den internationella marknaden.

För marknadsandelskriget som vi skrivit mycket om tidigare, har i korthet innburit att OPEC med Saudiarabien i spetsen sedan mitten av 2014 upprätthållit och ökat sin produktion trots det överskott som skapats på marknaden på grund av ökad produktion av skifferolja i USA och oljesand i Kanada.

Resultatet har blivit ett mer än halverat oljepris vilket gjort att de flesta amerikanska och kanadensiska oljebolag fått stänga ner sin produktion och ställa in borrandet/sökandet efter ny olja då dagens oljepris inte gör utvinningen lönsam. Konsekvensen har även blivit att 48 amerikanska olje- och gasbolag blev bankrutt bara 2015.

För vår granne Norge har det halverade oljepriset som i skrivande stund ligger på drygt 50 dollar per fat, medfört massindragningar av planerade investeringar och att 10-tusentals arbetare inom olje och gasindustrin få gå (däribland många svenskar). Något som innebär norsk arbetslöshet på export till Sverige, då Norge är Sveriges största handelspartner.

I länder som Saudiarabien och Förenade arabemiraten däremot kan man åtminstone en tid klara ett oljepris på 10-20 dollar eller ibland lägre då det fortfarande kan vara lönsamt att utvinna olja på de nivåerna. Men som det visat sig de senaste två åren är det skillnad på lönsamhet och tillräckligt med oljeintäkter för att hålla statsapparaten rullande utan att behöva ta in ytterligare lån och knapra på tidigare besparingar och utländska investeringar.

För två år sedan innan oljepriset slagit in en fast kil i de oljeexportande ländernas statskassor,
kunde statsfinanserna i de oljeexportande länderna i tex Mellanöstern, bekostas till 80 % med besparingar till största delen skapade med försäljning av olja och gas. Men i IMF:s nya rapport över Mellanöstern i rapporten "Regional Economic Outlook -Middle East and Central Asia" och videon nedan beräknas att oljeexporterande länder likt Saudiarabien, kommer behöva låna 70 % av sitt behov till statsbudgeten bara i år eller 100 miljarder dollar totalt.

Oljeexporterande länder kommer behöva låna och sälja av tillgångar på internationlla marknaden...

IMF beräknar att i år kommer de totala underskotten för statsbudgeten inom Kaspiska regionen, Mellanöstern, Nordafrika och Centralasien (dvs skillnaden mellan statsutgifter och statsintäkterna bland oljeexporterande länder), att hamna på 150 miljarder dollar. Detta är enligt IMF sex gånger mer än för bara två år sedan. Dessa underskott beräknas växa med 140 miljarder dollar bara i år.

I Dagens Nyheter kunde vi i söndags läsa ett intressant uttalande från Ali Shakir, Saudiarabiens handelskommissionär i Sverige:

"De är väldigt nyfikna på de lösningar Sverige har vad gäller exempelvis vatten- och elkonsumtion. Sveriges vattenkonsumtion är fyra gånger lägre per person än där. Jag tror svenska företag har tillfälle att föra fram hållbara lösningar"

Vad som är anmärkningsvärt med Saudiarabien är att landet trots sina enorma möjligheter att utnyttja solenergin för generera värme och el istället eldar med olja för att framställa el och rena vatten. Landet konsumerade 2015 hela 30 % av sin egen produktion eller 3 miljoner av de 10 miljoner fat per dag landet konsumerade.

I slutet på maj skrev vi ett inlägg där vi jämförde Saudiarabien och USA och kom in just på energislöseriet i oljekungadömet:

"För lite perspekiv, saudierna konsumerar ungefär 11 gånger så mycket olja som Sverige men har bara cirka tre gånger så stor befolkning...av de 3 miljoner fat olja landet konsumerar går cirka 1.5 miljoner fat dag åt till elproduktionen i oljekraftverken! Detta är dock inte så konstigt när man betänker att över hälften av allt vatten saudierna konsumerar kommer från avsaltningningsanläggningar som drivs av just oljekraftverk...

Den genomsnittliga invånaren i Saudiarabien gör av med 104,2 kubikmeter vatten per år, av detta vatten kommer cirka 62 % från avsaltningsanläggningar och majoriteten av det övriga vattnet från icke förnyelsebara grundvattenkällor som töms varje år. I Sverige använder vi tex cirka 58,4 kubikmeter vatten per person och år i genomsnitt."

Så ja möjligheten till energibesparingar finns sannerligen i Saudiarabien men det kommer innebära att Saudiarabierna frigör mer olja från sin egen enorma konsumtion som istället kan användas för export. Detta kan i sin användas för att finansiera landets energiomställning och minska behovet av belåning. Eller så sparar landet oljan för framtida bruk när den sannolikt är mer värderfull med ett högre pris/minskad tillgång till olja på världsmarknaden på grund fallande global produktion.

Räkna med andra ord inte med att Sverige ska rida in på en klimathäst och trolla bort Saudiarabiens olja från marknaden, tyvärr finns det många som är beredd att betala mycket för landets olja.

Kika gärna på videon av IMF nedan och fundera själva.

IMF om oljeexportörernas ökade behov av belåning för att finansiera sina statsapparater  

3 kommentarer:

  1. Tack för informationen. Tröttnade på tre morgontidningar i brevlådan. Tyckte det var nog att ögna igenom DN (från dottern) något senare och oregelbundet. Söndagarna är bäst men hon fick ingen och DN ville bara förlänga och inte sända ut söndagens tidning.

    Klarar saudierna sin omställning? Min uppfattning nu är att oljepriset bara kortsiktigt kan nå höga nivåer igen. Risken är att koleldning biter sig kvar länge än.

    Tyskland halverar närmre mål för vindkraft. Orsak - vinden blåser bra i norr men de stora elbehoven finns i söder och utbyggnaden av stamnätet fördröjs av allehanda påtryckare.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    2. Hej Nanotec! Kul du uppskattar rapporteringen. Om Saudierna klarar sin fossila /ekonomiska/politiska omställning landet påbörjat återstår att se men det är positivt att de börjat om än av tvingande skäl. Har ju alla förutsättningar att generera all sin el och värme med enbart solenergi kombinerat med batterier. Hur vindkraften fungerar i öken med sandstormar och slitande/slipande sand mot rotarbladen vet jag dock ej.

      Märkligt att de stora elbehoven i söder inte kan tillgodoses med solenergi, där är förutsättningarna som bäst för sol. I norr kan en kombination av vind och sol var lämplig. Att stämnätet inte byggs har säkert en hel del att göra med rädslan för den tyska framtida energiproduktionen, hur energiewende och tyskarnas ökade intresse för egen energiproduktion ska göra storskalig elproduktion mindre lönsam.

      Mvh
      Johan

      Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.