2019-02-17

Insektsdöden: Imidakloprid som används för sockerbetsodling 7000x giftigare än DDT för insekter

Detta inlägg är signerat Johan.

Sedan nyheten i måndags där en internationellt uppmärksammad forskningsrapport slog larm om att hotet mot världens insekter, däribland världens oumbärliga pollinatörer, honungsbin, humlor, vildbin
är värre än befarat och riskerar slå ut 40 % av världens insekter bara de närmaste årtiondena,
osv har ett riktigt mediadrev dragit igång.

På torsdagen skrev vi en debattartikel i Svenska Dagbladet som snabbt blev den mest delade på tidningens webbplats, dagen efter kom den med i den tryckta tidningen. Igår (lördag) replikerade så  Kemikalieinspektion på artikeln i SvD och jag replikerade sedan på denna replik här på bloggen.

Dagens Nyheter var inte sena att haka på och Björn Wiman skrev en mycket läsvärd artikel som varmt rekommenderas med titeln "Vad gör statsministern för att säkra honungsbinas surr". Även ETC kom med en tänkvärd artikel "Är vi så vana vid domedagsnyheter att de går oss förbi?".

I vår artikel i SvD belyste vi dels insektsdöden i världen och den nya forskningsrapporten som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Bilogical Conservation, alltså bland annat pekar på att 2,5 % av världens insekter nu försvinner varje år och att alla insekter kan vara bort inom 100 år om dagens utveckling fortsätter. Forskarna bakom rapporten som kommer från en rad olika länder skriver i sammanfattningen ni kan läsa här bland annat följande:
"Vi måste omvärdera dagens jordbruksmetoder, särskilt krävs en omfattande minskning av bekämpningsmedel som måste ersättas med hållbara alternativ för att kunna bromsa eller minska nuvarande trend och möjliggöra för en återhämtning av insektsbeståndet och säkerhetsställa de vitala ekosystemtjänster de förser oss med"
I vår debattartikel i SvD ifrågasätter vi framförallt Kemikalieinspektionens beslut bakom den dispens myndigheten nyligen beslutat att ge till sockerbetsodlare i Skåne vilket ger under våren ger dem möjlighet att fortsätta använda imidakloprid som trots att det nyligen blivit otillåtet för användning inom EU, just för att imidakloprid som är ett av de ämnen som tillhör det för insekterna så skadliga neonikotinoiderna.

Men hur skadligt är då imidakloprid? Well, i ett hörvärt reportage av Naturmorgon i SR igår (lördag) om just osäkerheten kring Kemikalieinspektionens beslut och imidakloprid, intervjuas den brittiske biologiprofessorn Dave Goulson vid University of Sussex som sa följande:
"Imidakloprid är 7000 gånger giftigare än DDT från 1960-talet. En tesked eller 5 gram kan räcka för att döda 1.25 miljarder insekter. Neonikotinoider är häpnadsväckande giftiga för insekter"!!!
Vidare sa Goulson:

"Om sockerbetsodlare inte kan odla utan neonikotinoider då är det något fel och vi borde kanske inte odla sockerbetor överhuvudtaget."


Här kommer vi till huvudproblemet och anledningen till att Kemikalieinspektionens motivering till dispens inte håller. Forskningen på neonikotioner undersöker inte effekten av mycket små mängder imidakloprid (neonikotinoiders effekter) på insekter i naturen. Det innebär att även om endast mycket små mängder imidakloprid sprider sig via sockerbetorna ner i jorden kan det får stora skadliga effekter på andra insekter i jorden som i sin tur sprider detta för insekterna mycket dödliga växtskyddmedel till omkringliggande blommande växter. 

Med andra ord även om sockerbetsodlarna gör allt i sin makt för att hålla borta vilt blommande växter eller "ogräs" bland sockerbetorna kan imidakloprid spridas i naturen ändå via jorden neråt och i sidled och skada insekter som lever där men även vidare till omkringligggande växtlighet och därmed nå bin och humlor mm ändå. 

Nu har även Naturskyddsföreningen lämnat in överklagan till Mark- och miljödomstolen och sedan tidigare alltså Sveriges Biodlares Riksförbund. Pressen på politiker lokalt och nationellt kommer öka. Insekternas framtid är vår framtid och om det kan vi inte kompromissa, det är en ödesfråga som vi kan och måste fixa!

Lyssna gärna på reportaget av Naturmorgon i SR nedan och sprid och samtala om detta med vänner och bekanta, arbetskollegor och ja vem ni än träffar! Det är med kunskap och kreativa lösningar vi kan fixa det som en del odlare säger är omöjligt. Men allt är omöjligt tills det inte längre är det. När vi ger oss tid att tänka utanför boxen och gör prioriteringar som kan vara kostsamma i det kortsiktiga perspektivet kan vi göra ovärderliga vinster i det långa loppet.

Avslutar med en tänkvärd kommentar av Anders Wijkman till vår artikel i SvD från Twitter:
"Lysande artikel. Hoppas och tror att Ditt inlägg och den vitt spridda informationen om den globala studien om läget för insekterna världen över skall få fler och fler människor att tänka till. Vårt industriella system är som en cancer. Vi måste tänka om!"   
 
 
Ett flitigt litet bi mellanlandar taket på en våra bikupor

2 kommentarer:

  1. Att man ger socker till bin som vinterfoder verkar inte kemikalieinspektionen ha begripigt än.

    SvaraRadera
  2. Det var en ny artikel på ungefär samma tema.
    https://www.svd.se/fel-att-offra-sveriges-betesmarker-av-klimatskal#Eo17yl-comments

    Det kanske vänder nu.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.