2019-02-19

Klarar du dig utan el i 12 dagar? SvT:s Nedsläckt Land odlar hopp om förändring

Igår började SvT sända miniserien Nedsläckt Land som nu finns att se i sin helhet på SvT Play. Jag började se första avsnittet igår och kunde inte sluta, det här var för bra för att vara sant...

För vad Svt lyckats skapa efter två års arbete är inget mindre än den kanske viktigaste reality-miniserie som skapats på årtionden i Sverige, långt mer upplysande än den en gång så detaljerade "När Kriget kommer" delen i telefonkatalogerna som de flesta svenskar kände till och hade läst. Men den här serien handlar inte om en invasion av främmande makt eller att mat eller bränsle-leveranser till Sverige inte kommer fram på grund av en kris nere på kontinenten eller i övriga världen. 

Nej, det här handlar om ett 12 dagar långt strömavbrott på grund av en Solstorm. Satellitkommunikation har slagits ut, telemaster likaså (de har idag sällan batterireserver mer än några timmar) och all elförsörjning i Sverige och större delen av övriga Norden är utslagen.   

Det hela kretsar kring ett experiment där två grupper om fem människor i varje, på riktigt ovetande om vad som ska hända skickas ut till varsitt boende i Sverige. Den ena gruppen till en stuga med några bodar där det finns två vedspisar, ved och en liten trädgård med närhet till vatten... Den andra gruppen som inte befinner sig så långt därifrån geografiskt bor ett i toppmodernt, überuppkopplat och ja 100 % elberoende hus med alla tekniska finesser du kan önska dig... Efter att slagit sig till ro och lärt känna varandra lite lagom till middagen i respektive hus går strömmen... Men när kommer den tillbaka?

Det hela utspelar sig under sommaren så förutsättningarna för överlevnad är avsevärt större än om detta hänt på höst/vinter. Under sommaren är det förstås mycket lättare att hålla värmen, hitta mat, samla vatten osv och ja energikrävande snöskottning slipper de! Men utmaningen visar ändå på ett mycket realistiskt sätt den fysiska och psykiska påfrestningen deltagarna går igenom ändå. Bara en sån sak att vara utan mobiltelefonen är för vissa extremt svårt men det är bara början på deras utmaningar... 

Vad jag särskilt uppskattar med serien är att den skildrar en realistisk utveckling hos de respektive grupperna, visar på gruppdynamiken som uppstår inom och mellan olika grupper i en krissitution och hur denna gruppdynamik utvecklas i takt med att krisen fördjupas/drar ut på tiden. Jag tänker inte avslöja vad som händer men jag tror många som ser serien kommer känna igen sig i reaktionerna hos de olika deltagarna. Framförallt bjuder serien på många ovärderliga överlevnadstips som egentligen borde handla om sunt förnuft men har glömts bort i takt med av vi blivit så teknikberoende och bekväma.  
"Många fler som hade behövt uppleva det här."
- uttalande från en av deltagarna i experimentet "Nedsläckt Land" -serien på SvT.  
Sakta men säkert tror jag att allt fler svenskar, inklusive svenska myndigheter börjar inse att allt vi tar för givet i fråga om komfort, energi och matsäkerhet och samhällsservice kan tas ifrån oss inom loppet av timmar. Det svenska samhället är inte rustat för kris som det var så sent som för bara 20 år sedan. Det finns inga bränslelager, medicinlager, matlager eller fältsjukhus i större omfattning som bara kan rullas ut och ransoneras ut till hela befolkningen efter behov. Allt i vårt samhälle bygger på just in time och i synnerhet en sak, att vår elektricitet fungerar som den ska. 

Jag hoppas verkligen många ser den här serien och gör det med öppet sinne, tänker själv och sedan agerar efter sina nya lärdomar. Desto fler människor som är mentalt och resursmässigt redo för att klara sig utan elektricitet en längre period gynnar alla. Det skapar större förutsättningar till samarbete i händelse av alla möjliga typer av kriser som vi måste räkna med kommer i framtiden, stora som små. För människor hjälper varandra så långt möjligt i en krissituation men det kräver att det finns någon form av grundsäkerhet i form av mat och energi.

Att serien släpps nu är förstås ingen slump. En orolig omvärld och ett samhälle som digitaliseras i accelerande hastighet ökar sårbarheten för störningar i ett system som blivit alltmer centraliserat och 
beroende av importerade varor och tjänster som varken individer eller myndigheter har kontroll över. 

Glädjande nog har jag dock de senaste åren blivit positivt överaskad över hur många som faktiskt börjar se över sin krisberedskap. För inte så länge sedan träffade jag tex en läkare och vi kom osökt in på beredskapen för sjukvården i Sverige. Läkaren berättade utan omsvep att han undersökte möjligheterna att bygga ett skyddsrum för att kunna inhysa upp till 20 personer inklusive mat och förnödenheter i sin privata bostad. Han ansåg det som självklart och pekade på nedmontering av civilförsvaret och hans ansvarskänsla för sin familj och sitt grannskap. 

Men det är bara ett axplock av många postiva exempel. Den som är intresserad av odling tex får allt mer höra att det inte bara är en hobby utan en ekonomisk trygghet att falla tillbaka på och även en försäkring i händelse av att det inte går att få tag på mat i affären. Bara för några år sedan kunde det mer låta som "jag gillar trädgård och blommor, matväxter bryr jag mig inte så mycket om", krisberedskap genom ökad odling av mat lät mest knasigt. Samtidigt är det förstås långt kvar tills vi når en kritisk massa, där hundratusentals svenska hushåll verkligen ser över sin beredskap och ökar sin egen självförsörjning av mat eller åtminstone säkrar tillgången till mat i händelse av en utdragen kris. 

Alla svenskar varken kan eller behöver bli matproducenter men kan säkra sin och andras matförsörjning genom att tex stödja lokala odlare och matproducenter. Lika viktigt är att börja tänka kring hur man som individ och familj hanterar tex ett längre strömavbrott. Tillgång till rent vatten, värmekälla, samhällsinformation via självbärande radio och ja mat.             

Jag har skrivit många inlägg på beredskapstemat de senaste åren och hänvisar därför till några av dem nedan för lite mer detaljerade tips. Jag har även blivit intervjuad i TV4 med anledning av att hesa Fredrik gick ut av misstag i Stockholmsrådet samt skrivit artiklar i SvD och i Dagens Samhälle på krisberedskapstemat.   

Några tidigare inlägg på temat krisberedskap: 

Radion och manicken som laddar din Smartphone och ökar din krisberedskap

Växthus-energihuset mer än en sommardröm

Ett gyllene ögonblick att se över sin egen energiförsörjning

Brandlarmet har gått: Räddningstjänsten gör sitt jobb men personalstyrkan minskar

Ovanligt värdefull verktygslåda & investering: Lätt att ODLA NATURLIGT

Recension: Permakultur! -Framtiden i din trädgård

Stugupproret mot nya kommunala VA-system- Inspiration och utmaningar

Min förhoppning är att Nedsläckt Land ses av väldigt många i detta land och gärna visas i skolor för ungdomar och universitetstuderande mm. Det kommer för många bli ett till viss del obekvämt uppvaknande men samtidigt ska vi vara tacksamma för att vi inte står inför en kris idag utan ännu har tid att vända på utvecklingen och kan göra detta till något positivt. Och vad spelar det för roll om vi inte drabbas av en längre kris men vi ökar vår mat och energiförsörjning, lokalt, regionalt och nationellt? Det skapar en grundtrygghet samhället kan vila och spinna vidare på. Ökad mat- och energiförsörjning öppnar även för andra verksamheter att etablera sig lokalt då det skapar nya mötesplatser för sociala verksmaheter och näringsverksamheter att utvecklas kring.

Jag tycker vi ska definiera om beredskap och "prepping" och kalla det för vad det är, sunt förnuft i form av social och ekonomisk trygghet för hela samhället att bygga vidare på. Du börjar med att bygga ett hus från grunden, när det är klart är möjligheterna oändliga.   


Hur toppmodernt är ett hus som är helt bereonde av el från nätet egentligen?
High tech-huset ena gruppen i SvT:s nya miniserie Nedsläckt Land bor i, klicka på bilden för att komma till serien

3 kommentarer:

  1. Som enskilt hushåll klarar jag det hur länge som helst.
    Om ikringliggande städer blir strömlösa blir det värre.

    Men det skulle kunna gå bara jag har god tillgång på salt och jäskärl för att bland annat syra grönsaker.
    Men jag antar det ordnar sig med lite byteshandel.

    Ett par gårdspumpar är på gång för övrigt.

    SvaraRadera
  2. Intressant ämne men berättartekniskt är det så .... konstigt. Ett antal personer som varken bott tillsammans tidigare eller inte känner varandra eller knappt känner varandra?
    Hade ju varit mer realistiskt/intressant om produktionsbolaget signat upp fem vanliga familjer i villa och där monterat många fasta kameror. Och sedan låtit strömmen försvinna. Och vattnet. Och kommunikationen i övrigt.
    Då hade vi kanske fått se annat än extroverta människor också, det hade ju varit ett plus helt klart. För en gångs skull.
    Vem vet, någon kanske tar på sig jobbet och klipper om hela miniserien till komprimerat format och lägger ut på Youtube. Vänta nu, det finns ju redan en uppsjö av Youtubers som lever off-grid och som postar videos regelbundet, förvisso lever de med viss teknik och batteriladdade apparater för att framförallt kunna producera videomaterial men väl värda att ta del av.

    Vilka är era favoriter?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Jag förstår hur du tänker men förstår samtidigt varför det lagt upp det på det sätt de gjort och ser flera fördelar. Det hade varit knepigt att göra detta med småbarnsfamiljer, möjligen med ungdomar men de hade väl dragit efter 1 möjligen 2 dygn utan tillgång till Internet/mobiltäckning/el...

      Samtidigt innebär upplägget i Nedsläckt Land att vi får följa personer med helt olika yrken och bakgrund med alla de fördelar och nackdelar det kan skapa och den gruppdynamik det resulterar i. Och vad är det som säger att en befinner sig eller ens kan ta sig till sin familj vid ett längre strömabrott? För många kan det rent av bli just samarbete med vitt skilda/okända människor som gör att man klarar sig. Vilket gör att experimentet i högsta grad blir relevant för många situationer.

      Men säsong 2 kanske? :)

      När det gäller inspiratörer som gått offgrid på youtube finns det så många att det är svårt att veta vad jag ska börja... Men här en jag gillar:

      https://www.youtube.com/watch?v=xH5cAuaCYKw&t

      Finns fler videos om hur han byggt bland annat solcells-systemet, givetvis för och nackdelar och hänsyn måste i detta fall tas till det är många soltimmmar där de bor... Men tekniskt intressant. Problemet att det ännu finns en mkt lite eftermarknad för begagnade Teslabatterier eller litiumbatterier överhuvudtaget i Sverige det kommer dock förändras de närmaste åren då det rent krasst kommer finnas fler krockade elbilar desto fler som rullar på vägarna men där batteripacken är helt eller nästan intakta.

      Mvh
      Johan

      Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.