Rapporten beställdes i Oktober 2010 av finansdepartementets grupp för miljöstudier .
Ansvaret för rapporten gick till Öystein Noreng fadern och arkitekten bakom skapandet av den norska oljefonden.
Presentationen av rapporten skall enligt Aleklett även sändas direkt på webben men någon information på finansdepartementets hemsida har vi inte lyckats finna.
Kjell skriver besviket:
“ Det kan synas att det hade varit naturligt att man vände sig till Uppsala universitet som bedriver forskning på området, men det gjorde man inte utan uppdraget gick till professor Öystein Noreng vid Handelshögskolan BI i Norge. Det är helt klart att ordförande för expertgruppen, ekonomiprofessor Bengt Kriström, ville ha en ekonoms synpunkt på Peak Oil.”
Vidare berättar han även om ett tidigare samtal med Noreng 2004 på väg hem från en konferens i Abu Dhabi.
“Han förklarade då att han inte trodde på Peak Oil och då jag läser hans rapport kan jag konstatera att han inte har ändrat sig. Då vi flög hem var vi på samma plan och hade en fortsatt diskussion om Peak Oil. Efter någon timma gjorde han kommentaren att ”om jag hade rätt om Peak Oil då skulle Norges strategi att producera oljan så fort som möjligt och sedan använda oljeinkomsterna till investeringar som skulle växa mer i framtiden än värdet på oljan i marken” vara fel. ”
I takt med att den norska oljeproduktionen fortsätter att stadigt minska med i snitt 7% per år tar det endast 10 år för att den totala norska produktionen av olja skall halveras.
Samtidigt som efterfrågan på det svarta guldet fortsätter att öka från växande ekonomier kan det vara på sin plats att rannsaka om den norska strategin att pumpa upp all den olja det går att finna snabbast möjligast.
Statliga investeringsfonder 2010 |
“Det höga oljepriset beror inte på att oljan sinar. Peak oil-profeterna glömmer att dollarn är svag och att det är krig i Mellanöstern. Om vi får en annan president i USA, som kommer på god fot med Iran, skulle oljepriset snabbt rasa ned till 60 dollar.”Att en person så starkt misstror rådande fakta och data som geologiska mätningar ligger till grund för. När denna person nu skall skriva en rapport om något som är att betrakta som ett geologiskt fenomen han ej tror på. Kan denna ekonom då verkligen uppskatta detta fenomens effekter på samhället ur ett ekonomiskt perspektiv? Det vore intressant att veta en sån banal sak som om Noreng ser oljan som en elastisk eller oelastisk råvara.
Ja inte var det på grund av att USA bytte president 2008 som fick priset att krascha. Nu tycks Noreng lärt sig av tidigare felaktiga prognoser. I en intervju i norska E24 i Januari 2011 spår han att priset senare under året skall krascha därför amerikanska ekonomin inte klarar priser över 100$ per fat och att priset tillfälligt drivits av spekulanter som flytt amerikanska dollarn som en följd av alla dessa stimulanser USA pumpat ut.
Länk till Svensk översättning genom Google översättning av artikeln i E24 med Øystein Noreng här.
Kommer Norge drabbas av Thatchers tragedi?
•Storbritannien likaså pumpade upp sin olja så fort det bara gick i tron om att intäkterna kunde investeras i finansiella medel som skulle växa snabbare än värdet på oljan.
•Sett i bakspegeln sålde Storbritannien oljan som mest när priset var som lägst.
•Har den norska oljefonden lyckats att investera pengarna så att avkastningen överstigit motsvarande ökningen i pris oljan haft om den legat kvar orörd i marken?
Vad tror ni?
Årlig produktion och nya fynd för Storbritannien och Norge |
Årlig minskning i produktion per 2010 |
Norsk produktionskapacitet antalet fat per dag. |
Tillägg:
Aleklett skall även föreläsa nu till veckan den 21 Mars på Kungliga Myntkabinettet klockan 18:00, under temat ”Peak Oil – vad händer då vi måste överge oljan?”.
Det här är sannolikt bara ytterligare bevis på makthavarnas strutsmentalitet.
SvaraRaderaFramförallt tycker jag att Øystein Norengs opartiskhet och kvalifikationer starkt kan ifrågasättas. Hans track record som prognosmakare är ju inte heller särskilt goda. Hans idéer påminner väldigt mycket Daniel Yergis d vs Peak Oil är att betrakta som ett hjärnspöke. Skall ändå bli intressant att dissekera rapporten.
SvaraRadera/RH