2014-09-23

Oljebarometern -23 September

Peak Oil Måste läsas

Paul Krugman’s Errors and Omissions, Richard Heinberg, Post Carbon Institute, 22 September 2014,

-Krugman VS Heinberg, tidernas match! Eller...

I ständig kamp mot massbilism, Jacques Wallner, DN, 20 September 2014 
-Läsvärd artikel om bland annat förbifart- Stockholm och hur megaprojektet går stick i stäv med trenden att köra mindre bil. 

David Suzuki launches 'Blue Dot' tour hoping to alter Canada's constitution, Mychaylo Prystupa,
Vancouver Observer, 19 September 2014 
-David Suzuki (se tidigare inlägg), inleder en gräsrotskampanj med bland annat Neil Young för att få till stånd grundlagskyddade miljölagar i Kanada som idag saknas. Kanadas regering är, som vi tidigare skrivit om, ovillig att införa lagar och hålla sig till avtal som hotar oljeindustrin i landet.  

Arctic oil bound for Europe, Gazprom Neft saysDavid J. Graeber, UPI, 22 September 2014
-Ryssland levererar mer olja från Arktis i takt med att isarna smälter. Räkna med att Arktis blir viktigare för Ryssland de närmaste åren då landets oljeproduktion, enligt landets finansministerium, redan är här.   

Ekonomicirkusen

More Fun, Less Stuff, Sarah Baird, Ben Roberts, Ken White, Marissa Mommaerts, 23 September 2014, resilience,org
-Tid är inte pengar...

Ukraine on the Brink, Financial Sense, 22 September 2014,
-Ukrainas ekonomi på gränsen till bankrutt redan innan Ukraina-krisen bröt ut.

The Boomerang Effect: Sanctions on Russia Hit German Economy Hard, Matthias Schepp & Cornelia Schmergal, Der Spiegel, 21 September 2014
-Den tyska ekonomin går trögt och ryska sanktioner gör det inte lättare för maskineriet. Läsvärt om effekterna på tysk ekonomi.  

Britain after the referendum: welcome to the political future, The Guardian, 23 September 2014
-Video om Storbritannien (well, Skottland?) efter folkomröstningen om självständighet

Det Nya Kina 

Japanerna avskyr Kina och kineserna tror på krig, Joje Olsson, InBeijing, 12 September 2014
- Ogillar kineser och japaner verkligen varandra så här mycket eller är det media som skruvar upp bilden och hatet till nära kokpunkten? Se gärna tidigare inlägg i frågan.

China pledges to boost climate cooperation with UN
-Kina bidrar med 6 miljoner dollar till FN:s generalsekretereare och arbetet med klimatfrågan inom inom den "södra" hemisfären. Kaffepengar i sammanhanget men för Kina en symbolisk gest och signal om landets ökade inflytande i den internationella politiken.

WH Group get necessary approvals from meat products regulators, Zhong Nan, China Daily, 23 September 2013
-Sanktioner mot Ryssland?  Inga problem, kinesiska köttproducenter kliver fram och exporterar gärna till Ryssland. Det rysk-kinesiska samarbetet på energiområdet är uppenbarligen en bro till mycket annat.  

Ny Teknik & Övrigt

California governor signs 6 bills to advance state’s electric vehicle market; HOT and HOV benefits,Green Car Congress, 23 September 2014
-Precis som Norge breder vägen för elbilar (och Sverige väntar på, vad?), tar Kalifornien täten i USA med nya lagstiftning för att underlätta omställningen av fordonsflottan och påverka transporterna i riktning mot el i delstaten. Det rullar redan allt fler elbussar i San Fransisco och de gamla trådvagnsbussarna från 1930-talet har aldrig varit mer moderna...

Anders Wijkman: Det blir inte fler jobb, Anders Wijkman, Ny Teknik, 2 September 2014

VS

”Automatisera på människans villkor”, Johan Stahre, Ny Teknik, 23 September 2014

-Kan fler robotar som ersätter fler människor än de skapar arbetstillfällen för människor lösa våra ekonomiska problem? Fundera själva

2014-09-16

USA skeppar koldioxid till Kina via Kanada

Huruvida koldioxid sipprar ut från svenska avgasrör eller USA:s kolkraftverk spelar mindre roll för atmosfären. Rör det sig om samma mängd får det samma effekt i atmosfären och mer värmestrålning från solen reflekteras tillbaka mot jorden och medeltemperaturen på planeten stiger. Detta hindrar inte politiker vare sig i Sverige, USA eller andra länder från att med olika knep framstå som miljömedvetna genom att vidta olika till synes utsläppsminskande åtgärder.

I Sverige har vi förstås gammal skåpmat som att vi skulle vara särskilt klimatbegåvade genom att sätta högre klimatmål än alla andra länder och sedan leva upp till dessa. I själva verket har Sverige främst gjort det enkelt för sig genom att luta sig tillbaka på en energimix i huvudsak bestående av vattenkraft och kärnkraft. Vattenkraften byggdes ut mellan i början 1900 och en bit in på 1960-talet och kärnkraft från 1970-talet och till mitten av 1980-talet.

Att Sverige sedan samtidigt konsumerar produkter i huvudsak importerade från andra länder räknas inte med i klimatkalkylen, då blir ju statistiken inte lika stilig. Produkter inte bara skeppas hit med hjälp av fossila bränslen i tanken, de kommer även till med hjälp av olja och kol. Maskiner behöver trots allt både olja och el (det senare oftast från kolkraftverk) för att det ska bli någon t-shirt eller plastförpackning runt dvd-fodralet.

Visst kan Sverige sätta "mindre dåliga klimatmål" än många andra länder men man måste samtidigt vara ärlig och sätta insatserna i proportion till de verkliga klimatfotavtrycket landet bidrar med.

Jeff Rubin har skrivit ännu en eminent artikel som just belyser ironin och dubbelmoralen när det kommer till klimatpolitiken, i Rubins fall när gäller USA:s kolanvändning.

Obama-administrationen har gått ut med löften om att stänga ner amerikanska kolkraftverk för att minska landets koldioxidutsläpp. Men om inte kol från i till exempel delstaterna Montana och Wyoming kan eldas upp av amerikanerna finns det andra sätt att bli av med det och göra sig en hacka. Vad som behövs är en kolterminal för vidare skeppning till Asien så är saken ur världen. I Kina och Indien behövs kolet och där betalar man bra.

Det lustiga är bara att delstater som Washington och Oregon på amerikanska västkusten inte vill se kilometerlånga koltransporter genom sina delstater för att kol ska kunna ta sig sjövägen över Stilla havet och vidare till Asien. Så vad göra? Kanadensiska delstaten British Columbia (BC) kommer till räddningen!

Men vänta nu skriver Rubin, var det inte British Columbia som inte vill se transporter av oljesand (Bitumen) från granndelstaten Alberta till British Columbia via pipeline?

Det mest ironiska av allt måste ändå vara att den alternativa pipeline som skulle möjliggöra för Kanada att skeppa olja från sin oljesand till världsmarknaden via pipeline genom USA, Keystone XL pipeline, fått nej av Obama-administrationen än så länge. Men för USA att skeppa kol genom Kanada ut på världsmarknaden det går bra!

För mer om Kanadas klimatpolitik, se gärna tidigare inlägg.

Mer Kol från USA till Kina snart en realitet
Kartan från google maps, vi har markerat en fiktiv kolrutt från Wyoming och Montana via British Columbia och vidare ut i Stilla havet. 

2014-09-08

Privat drönare "avslöjar" Apples nya supercampus

En privatperson i Cupertino i Kalifornien har med hjälp av sin drönare filmat den senaste utvecklingen av Apples nya Campus 2. Detta bygge som när det ska stå färdigt 2016 väntas hysa 12 000 av Apples armé av anställda. En av huvudgrundarna av Apple, Steve Jobs (glöm ej Steve Wozniak!!) ska ha lämnat in ansökan om bygget strax innan han dog 2011.



Det är svårt att inte överrumplas av byggets omfattning och futuristiska framtoning men som vi skrivit om tidigare här på bloggen väcker videon även en hel del tankar om drönarnas utveckling. I en video som denna kan man se det som spännande medan någon på  Apple givetvis skriker "industrispionage!". Men drönare och automatiseringens utveckling håller på att spinna bortom de flesta människors kontroll och vetskap.  

Apple Campus 2- illustrerad av Apple
Bild: Wikimedia Commons, publik användning 

Drönaren som personen filmar med är en DJI Phantom 2 utrustad med en GoPro Hero 3 + kamera och kostar cirka 10 000 SEK att köpa i USA...som nyligen börjat tillåta privat flygning med drönare i amerikanskt luftrum. Drönaren kan ni se i tillverkarens film nedan:

2014-09-07

Petrolify: Pillret för dig med tillväxt i sinnet!

Här kommer lite redaktionell reklam signerat vår nya sponsor: Petrolify!

Petrolify är pillret för dig som inte bara vill fånga dagen utan för dig som vill fånga livet!

Trevlig söndag!

 

2014-09-06

Intensivvård av energi -och finansmarknaderna

Hur hänger finansmarknaderna och energianvändningen av fossila bränslen ihop?  

Vad händer när investeringarna i fossilindustrin minskar för att fortsätta kunna belöna olje -och gasbolags aktieägare när intäkterna från oljeutvinningen inte täcker kostnaderna? 

Hur påverkas finansmarknaderna framöver när oljeproduktionen börjar minska och fortsätter att bli dyrare? 

Dessa är några av de frågor som Roger Boyd lyckas gå igenom i en sevärd presentation på endast 12 minuter. 

Roger har arbetat inom finansindustrin i 25 år och är bland annat medlem i Alberta Social Economy Research Alliance (Balta) där har studerar kopplingen mellan frågor som rör hållbarhet och ekonomin. 

Trevlig lördag!