Under en kommentar på ett blogginlägg hos Cornucopia av signaturen Peter kan vi läsa om en ny rapport från IMF som handlar om något så sällsynt som skuldfria pengar.
Chicago Plan Revisited är namnet på rapporten och den är författad av de två IMF ekonomerna Jaromir Benes och Michael Kumhof.
Utgångspunkten för rapporten är att de har simulerat Irving Fischers och en grupp prominenta ekonomers idéer från 30-talet som skulle motverka dåtidens depression.
I korta drag har de i rapporten studerat Fischers fyra påståenden om att:
En separation av skapandet av pengar genom motsvarande belopp i krediter genom att kräva 100% reserv som stöd för inlåning ger följande fördelar enligt denna
plan.
(1) Bättre kontroll över konjunktursvängningar, plötsliga ökningar och sammandragningar av
bankkrediter och utbudet av bank-skapade pengar
(2)Komplett eliminering av uttagsanstormningar.
(3) Dramatisk minskning av
statsskulden.
(4) Dramatisk minskning av privata skulder, eftersom pengar
inte längre skapas genom att motsvarande belopp i skuld skapas.
Författarna studerade dessa påståenden genom att pröva påståendena i en DSGE modell av
banksystemet för den amerikanska ekonomin. Vilket hör och häpna gjorde att de fann stöd för alla fyra av Fishers påståenden. Dessutom med output vinster som närmar sig 10 procent samt att en stadig acceptabel mild inflation("Steady state inflation") kan sjunka till noll utan att utgöra några som helst problem för penningpolitiken.
Några grundläggande förslag på reformer som läggs fram i rapporten är avskaffandet av möjligheten för kommersiella banker att skapa krediter utan täckning. Vidare, att riksbankernas verktyg för att skapa nya pengar via exempelvis kvantitativa lättnader slopas då den metoden är ineffektiv. Detta då den uteslutande gynnar bankerna mer på bekostnad av samhället eftersom värderingar av säkerheter inte är enhetligt. Bankerna tenderar att hålla hårt i pengarna vilket gör tänkt output sämre än väntat.
Fritt översatt kan man nog krasst konstatera att någon reformering av det monetära systemet tyvärr bara är fiktion. Bankerna är idag så pass mäktiga att de ändå gör precis som de vill då de kontrollerar flödet och utbudet på pengar.
Bill Still, skapare av dokumentärerna The Money Masters och The Secret Of Oz
kommenterar rapporten i videon ovan.
"Krasst konstaterar författarna att denna ide om reformering av det monetära systemet tyvärr bara är komplett fiktion. Affärsbankerna är idag så pass mäktiga att de ändå gör precis som de vill"
SvaraRaderaPå vilken sida säger man detta? Jag hittar det vare sig i abstract, i sammanfattningen eller ens i brödtexten.
Ja det stämmer att något sådant påstående finns inte i rapporten. Läste först en sammanfattning från en trovärdig källa som inte var särskilt trovärdig. My fault/RH
RaderaPeter här, som kommenterade på Cornucopia. Det finns inget sådant påstående, jag har läst hela rapporten flera gånger och den visar att detta går att genomföra. Vilken källa fick du detta ifrån?
RaderaLite synd att du skrev detta, då rapporten är mycket seriös, men självklart är det sant att affärsbankerna har enormt stor makt. Men att det överhuvudtaget har gjorts en sådan här rapport från två ekonomer på IMF är faktiskt sensationellt.
Om alla tror att det är fiktion, ja då tas det inte på allvar, men om folk börjar förstå att detta är en lösning för alla(utom bankerna) då kanske vi kan gå åt rätt håll. Jag håller på med en egen sammanfattning av denna rapport, som jag hoppas kunna sprida.
Detta är precis som peak-oil, om fler förstår problematiken ju lättare blir det att göra något åt det.
Stort tack dock för att du tog upp detta på bra blogg som jag ofta följer!
Hej Peter! Beklagar att vi skapat missförstånd med en sådan viktig rapport! Som Roberth svarade ovan var det en miss från vår sida, inägget skrevs mitt i natten...o vi har ändrat till "fritt översatt".
RaderaMvh
Johan
Fiktion eller ej, men realistiskt tror jag inte att någon omdaning av det monetära systemet är politiskt möjligt tills det nuvarande har havererat helt. Vi står inför ett paradigmskifte. Dessa har ju historiskt ofta skett i intervaller mellan 30-40 år under modern tid.
SvaraRaderaSjälvklart är förtroende det viktigaste för att upprätthålla nuvarande system.
Personligen tror jag att det kommer hålla så länge petrodollar utbytet fungerar. När det faller vågar jag inte gissa på. /RH
Håller med om i princip allt du skriver, men det är viktigt att upplysa människor om att alternativ finns och faktiskt arbetas fram i detta nu. Det var nog inte många som trodde att Gandhi skulle lyckas heller i början;)
SvaraRadera