2017-11-03

Nya hopp om smarta toalett- och VA-lösningar kommer från oanat håll

För ett par veckor sedan skrev vi om det så kallade "stugupproret". Människor i byar och samhällen på olika håll i Sverige som inte vill tvingas ansluta sig till kommunalt vatten och avlopp (VA) med anslutningsavgifter som kan tvinga människor att flytta trots att miljövänligare och billigare alternativ redan finns på plats eller kan installeras.

Det kanske mest amärkningsvärda och allvarliga är att kommunerna på lång sikt riskerar att bita sig själva i svansen genom att öka samhällets redan ansträngda vattenanvändning genom att öka antalet vattenspolande toaletter. Det förstärker heller inte samhällets krisberedskap att ytterligare centralisera något så viktigt som tillgången till en konstant fungerande toalett med ständigt behov av elektricitet och vatten.

Men det finns som tur är alternativ så som uppfinnaren och ingenjören Carl Lindströms smarta komposteringstoalett som Johan fick möjlighet att lära sig mer om för ett par år sedan. Video om den finner ni nedan.


I onsdags sändes ett hörvärt program av Klotet i Sveriges Radios P1 om just behovet av nytänkande kring dagens (åtminstone i västvärlden) dominerande WC-lösning som är oerhört resurskrävande och inte är en hållbar lösning för framtiden.

När tex 700 miljoner indier nu ska börja använda toaletter istället för att som idag låta människor utföra sina behov under bar himmel i närhet av vattendrag, kan inte bara avlopps- och vattenledningar dras kort och tvärs över hela landet. Istället behövs genomtänkta toaletter som fungerar som slutna kretslopp och samtidigt möjliggör för kvinnor och barn att kunna utföra sina behov på ett tryggt och säkert sätt. 

Indiens omställning mot vad vi hoppas blir föregångsexempel för resten av världen för hur hållbara VA och WC-system kan byggas påminner om hur Kina redan sedan flera år tillbaka tvingats inse behovet av att elektrifiera hela transportsystemet och ställa om landets energiproduktion mot förnyelsebart. Detta för att hantera extrema föroreningsnivåer i många av landets megastäder från såväl kolkraftverk som diesel och bensin-transporter. En växande medelklass som konsumerar mer prylar och tjänster kräver ett fungerande och energieffektivt transportnät. 

Här har vi i Sverige även mycket att lära både från Indien och Kina. Ironiskt nog är det kanske just utvecklingsländer som kommer anamma hållbara VA- och WC-system först för att de helt enkelt redan nu måste ta hänsyn till vattentillgång, miljöresurser i omgivningen och av ekonomiska skäl inte bara kan kopiera västvärldens energislösande system. Detta är något vi i Sverige bara börjat inse då vi varit så bortskämda med en till synes oändlig tillgång till rent vatten och blint fokuserat på en utbyggnad av centraliserade VA-system som om det vore en hållbar lösning för framtiden.

Lyssna gärna på programmet från Klotet nedan och fundera själva. Trevlig fredag!

3 kommentarer:

  1. Tack för intressant intervju! Saknade dock en fråga. I ett normalt hushåll är det inte bara toaletten som skapat avlopp. Det finns jääven tvättmaskin, dusch etc. Gäller andra regler för det?

    Mvh, Stefan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Menar du vad som avses för gråvattnet (BDT-vatten)? Dvs smutsigt vatten från disk, tvätt, dusch/bad osv? Avses ett hushåll i en större fastighet i tätort är med all sannolikhet (99.9999 % säkerhet typ) anslutet till ett kommunalt avlopp. Men bor du i villa (och tvingats ansluta dig till kommunalt VA-system) finns en rad varianter med allt från egna minireningsverket till trekammarbrunnar som effektivt kan ta hand om detta genom filtration som sedan kan föras vidare i naturen i okoncentrerade doser. Men det är helt klart värt att tänka på vad vi diskar, tvättar och duschar oss med när det faktiskt ska tas om hand av naturen om än i mkt små mängder.

      Är du intresserad av varianter på egna minireningsverk finns flera spännande lösningar där slutprodukten är rena gödningsmedlet som kan användas i trädgården. Se tex detta växthus-hus i Stockholms skärgård:

      http://www.peak-oil.se/2017/01/vaxthus-energihuset-mer-en-sommardrom.html

      Eller familjen Solvarms liknande hus i närheten av Vänern:

      http://www.peak-oil.se/2016/04/fredagsmys-ett-bostadshus-i-vaxthuset.html

      Oavsett om man bygger eget WC-system och/eller tar hand om gråvattnet och får det godkänt, är det fortfarande kommunen som bestämmer om du/ditt bostadsområde ska tvingas ansluta sig till den kommunala VA-systemet när väl den dagen kommer.

      Däremot kan du få behålla din egen dricksvattensbrunn om vattnet är godkänt (fritt från föreoreningar) och behöver då inte ansluta dig till det kommunala dricksvattnet.

      Mvh

      Johan

      Radera
  2. Tack för utförligt svar!

    Mvh, Stefan

    SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.