2018-03-19

Patentansökan för pollinerande robotdrönare inlämnad av Walmart

"Eftersom de flesta blommande växter är beroende av insekter och/eller djur för för pollinering, är pollinatörer mycket viktiga för upprätthållandet av växtsamhällen både för vilda växter och jordbruksväxter. Under de senaste åren har antalet pollinatörer (så som myror, bin, skalbaggar, fjärilar, getingar) minskat stadigt vilket resulterat i minskad befruktning och biodiversitet bland växter och minskat produktion från växter...." 
Detta skulle kunna vara de varnande orden från någon forskarrapport, en biodlartidning eller varför inte en av de många debattartiklar eller dokumentärer som kommit ut de senaste åren och uppmärksammat allvaret för våra livsviktiga pollinatörer däribland honungsbina, solitärbin, humlorna och övriga pollinerande insekter. Men det är det inte. Det är de inledande bakgrundsorden i en patentansökan som amerikanska detaljhandelskedjan Wallmart lämnade in den sjätte september i fjol (2017) till amerikanska motsvarigheten för patent och registreringsverket, om en ny form av pollinerande drönare företagsjätten utvecklar.   

Nej det är inget skämt och det tycks vara mycket seriöst med enorma finansiella muskler bakom och ett steg längre än tex de robotbin som utvecklas för pollinerng vid Harvards Universitet. Det handlar om obemannade farkoster (UAV) eller kort och gott drönare som med hjälp av av avancerade sensorer för pollenigenkänning, GPS, minneskort och kommunikationsutrustning ska kunna pollinera växter och sedan återvända till dockningsstationer för laddning och insamling av data för molnbaserad analys. Givetvis kommer AI-mjukvara även användas för att förbättra UAV:ernas pollineringsförmågor.

Med andra ord, det är här på riktigt. Men är det verkligen något som kan konkurera eller fungera som komplement till riktiga pollinatörer som tex extremt effektiva honungsbin och humlor som naturen utvecklat och vars förmågor förfinats under kanske 50 miljoner år? Inte till en början men funderar vi några vändor till blir det mer komplicerat.

För det första ska vi ha klart för oss att Walmart är ett företag i desperat behov av nya intäktskanaler då företaget de senaste åren tappat allt mer mot sin främsta konkurrent Amazon, den senare som planerar inte bara egna flyg- och lastbilsflottor utan även personallösa butiker för mat och allehanda prylar. Och en sak är klar, pollineringstjänster är BIG BUSINESS i USA. För det första måste USA varje år importera friska bisamhällen för att överhuvudtaget kunna utföra de pollineringstjänster som stora delar jordbruket är helt beroende av. De senaste åren har runt 40 % av de inhemska bisamhällena i USA dött av en kombination av bekämpningsmedel, sjukdomar och en utbredning av jordbrukslandskap som förstört binas livsmiljöer.

Mellan april 2016 och 2017 dog 33 % av de amerikanska bisamhällena. När de gäller de vilda bestånden av pollinatörer har vi inga siffror för USA men med tanke på skräckexemplet från Tyskland nyligen där 75 % av alla flygande insekter försvunnit på 25 år väntar vi oss tyvärr inga positiva nyheter där heller, tvärtom med tanke på det högintensiva jordbruket i Förenta Staterna.

Tittar vi närmare på Walmarts pantentansökan som blev offentlig för drygt en vecka sedan framgår det att bakgrunden till dessa drönarbin är pengar. Idag kostar det mycket pengar att försöka konstpollinera och spraya stora fält med pollen från tex flygplan (något USA tvingats till pga bi-döden och monokulturella jordbruk där bin inte kan samla egen nektar tex) och det ger dessutom högst osäkra resultat. Långt ifrån alla växter blir pollinerade och många blir pollinerade flera gånger helt enkelt för att träffsäkerheten inte kommer i närheten av vad naturliga pollinatörer förmår.

Men om Walmart kan lyckas ta fram drönar-pollinatörer som är tillräckligt övertygande för att jordbruksindustrin ska börja ta beställningar finns det en miljardindustri som väntar... Kan drönarbin fungera effektivt? Om vi leker med tanken att drönarpollinatörer likt självkörande eldrivna lastbilar kan köras även på natten och inte behöver stanna för laddning på vad Walmart i pantensansökan beskriver som "dockningsstationer för en eller flera obemannade farkoster", ja då kan de vara ute och pollinera längre än tex bin. Arbetsbin kan samla honung och pollen några veckor sen är de slut, hur länge dessa drönarbin kan köras innan de är slut vet vi ej ännu. Men är de tillräckligt billiga att massproduceras kommer skadade drönarbin snabbt bytas ut mot nya...

Vad alla mekaniska metallbitar som kommer hamna i naturen när robotpollinatörerna skadas eller mosas under sina pollineringsuppdrag kommer ta vägen och hur det påverkar miljön och vem som bär ansvaret för uppsamling av dessa, ja det tål att fundera på...

Det hela är förstås för oss biodlare inte bara en symtom på att något gått väldigt galet i denna antroproscena värld, utan en signal om att kunskapen om bin och naturliga pollinatörers oumbärliga värde aldrig varit viktigare att sprida. Om vi blint tror att vi bara kan ersätta bin och humlor och övriga av våra livsviktiga pollinerande vänner med robotar utan konsekvener, är risken stor att vi inte bara tappar vår mänsklighet utan även helt tappar greppet om vårt beroende av naturens resurser. Detta resulterar i en ännu större naturlig obalans än den vi redan skapat.

Det handlar här inte om att vara teknikfientlig utan att se att bakomliggande krafter för robotbin är pengar. För om lika mycket kraft investerades i åtgärder för att stärka livsmiljöerna för våra naturliga pollinatörer, förbjuda skadliga bekämpningsmedel mm skulle vi få bättre resultat både för pollinatörerna och omgivningen.

Ett hårt arbetande honungbi tar en välförtjänt paus på Johans hand (inte ett robotbi...)

3 kommentarer:

  1. I slutändan robotiserar man bort livet. Det blir som i Assar. En och annan minns kanske att Nollberga gick under efter att först ha flyttats till månen och att alla personligheter i serien ersattes av robotar. Sedan fortgick allting precis som om ingenting hänt...

    SvaraRadera
  2. Klart jag stöder bin och humlor mfl insekter. Men tror inte en patentansökan för drönarbi innebär dödsdom mot insekter. Om de är lönsammare för någon typ av pollinering så kommer robotarna att användas.

    Hästar ersattes av bilar och traktorer men har inte utrotats.

    Min gissning är att drönarna mest består av plast och inte metall. Kan tänka mig att andra lite större drönare samlar in ej snabbt nedbrytbara döda drönare och annat för återvinning i en framtid.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.