2014-07-06

Självtänkande Drönarrobotar här, Artificiell Intelligens runt knuten

Året är 2030. Antalet datorer och datasystem i världen är flera gånger fler än människorna på jorden. Cyberorganismer eller ”Terminators” likt de kontrollerade av Skynet i Hollywoods ultimata domedagsfilmer är bara några knapptryckningar borta. När väl någon pressad politiker tagit ett desperat beslut efter fallande opinionssiffror och en ekonomi som inte blir bättre, släpps det tekniska monstret löst. 50 år sedan Internet började spridas bland allmänheten finns nu all nödvändig information om människan samlad i en databas som i händerna på autonoma robotar och datorsystem nu blir människans värsta fiende. En fiende som med enkelhet kan utrota i praktiken allt mänskligt liv. För vad ska robotar med människor till? De kräver mer energi, tar upp plats på jorden och styrs mer av känslor och medioker intelligens, istället för logik och effektivitet som gör rymden till en plats bara runt hörnet för de autonoma maskinerna.  

Det började med Internet, ett globalt informations -och kommunikationsnätverk som skapade ett gemensamt nervsystem för hela mänskligheten. I en nästan magisk symbios mellan datorerna och kommunikationsmedlen förfinades och integrerades Internet av skickliga programmerare och begåvade robotingenjörer. Steg för steg matade mänskligheten in den mest avancerade tekniken man kunde uppbringa i maskiner och robotar. För att spara energi och pengar kom någon politiker på, givetvis kraftigt påhejad av sina militära och ekonomiska rådgivare, att om robotar gavs algoritmer för autonoma beslut skulle allt bli bättre. Ja, åtminstone billigare och enklare och snabbare beslutsvägen. Men någonstans längs vägen, när människorna först skapat sig ett beroende av självstyrande hushållsmaskiner och hjälpredor och när polis och militär med små medel fått ensamrätt på dödliga robotmaskiner, slog det slint.  

De flesta skulle inte acceptera polis och militärrobotar i första steget, på 2010-talet men successivt med flera hushållsrobotar och robotar på sjukhus och skolor tas steget i början av 2020-talet.  

Teknisk utveckling har ju bara en väg, framåt och kräver gradvis förändring och anpassning av människorna oavsett om tekniken är till det bättre eller sämre för människan långsiktigt.

När militära autonoma drönare introducerades i den amerikanska försvarsmakten på 2010-talet var det få vanliga medborgare som var medvetna om att de existerade. De som kände till dem var antingen robotikforskare eller militär personal på hemlig ort. ”Ingen” hade kunnat ana att utvecklingen av autonoma robotar 16 år senare skulle leda till först privata och statliga robotarméer. Framförallt hade ”ingen” kunnat föreställa sig att bara några år senare, 2038 skulle Artificiell Intelligens vida överlägsen människans kollektiva förmåga, ta formen av självbestämmande robotar och datorsystem med ett gemensamt primärt mål i sin väg-människan!    

Ja ungefär så här skulle det kunna gå om nuvarande utveckling får fortsätta, det är ingen fiction utan i allra högst grad möjligt. Nyligen varnade till exempel Elon Musk (se video nedan) -grundaren av Paypal, SpaceX och Tesla Motors att han oroades för hur Artificiell Intelligens kommer att utvecklas framöver. Elon Musk har därför investerat i ett företag som ägnar sig åt just forskning av Artificiell Intelligens för att ha insyn i lite av den otroliga utveckling som just nu sker inom området.

Över 20 år har amerikanska Universitet arbetet med utvecklingen av autonoma robotar i syfte att ta fram robotar kapabla att ta egna beslut utan kontroll av människan. Det har nu gått så långt att amerikanska militären har drönare med förprogrammerade instruktioner för att kunna hantera olika situationer, så kallade algoritmer utan att någon människa styr dem. Det finns nu enligt författaren och studenten Anthony Mayfield drönare inom den amerikanska försvarsmakten med algoritmer för att döda eller inte döda människor!

Vi har nyligen rapporterat om att BP som första amerikanska företag fått tillåtelse att använda drönare inom amerikanskt luftrum (civilt bruk). 

Tänk tanken, robotar som har getts instruktioner att själv "besluta" om att döda människor. Detta är 2014, innan ens denna utveckling tagit fart på allvar. Så nästa gång ni hör om företag som Amazon eller Pizza Hut som fått tillåtelse att leverera pizzor eller prylar till folks dörrar med drönare, fundera på om denna tjänst är nödvändig och framförallt vilka som vill att tjänsten ska fungera och vidareutvecklas.

Det är, precis som Anthony Mayfield understryker i videon nedan, en angelägenhet för hela mänskligheten att inte enbart ett fåtal stora företag med intresse i robotutvecklingens framfart och kommersialisering får avgöra hur autonoma robotar och system ska användas, det är en central demokratifråga.


Om ett fåtal individer har arméer med robotar eller ett fåtal företag kommersialiserar robotar till att bli en viktig del av de flesta människors liv innebär det att dörrarna för demokratisk insyn och påverkan är som bortblåsta. Nästa steg är när Artificiell Intelligens blir självmedveten eller bortom människans kontroll...  

Elon Musk varrnar för Artificiell Intelligens, försiktighet och insyn beivras!

4 kommentarer:

 1. Långt innan s.k " artificiell intelligens" skapas så tar oljan definitivt slut, den lätta oljan för att kunna skapa dessa "medvetna" robotar!

  peakisten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Ta slut vet både du och jag att oljan inte gör men du menar förstås för dyr för att använda i storskaliga kommersiella applikationer. Men jag tror tyvärr inte att Peak Oil, sätter stopp för utvecklingen av artificiell intelligens. Det krävs inte särskilt mycket energi att utveckla robotar jämfört med att tex förse dagens transportsystem med flytande bränslen. Även om vi ser se en ekonomisk kollaps kommer sannolikt militären och viss industri prioritera robotutvecklingen framför mkt annat just för att det är energibesparande och ett sätt behålla kontrollen. Däremot kommer givetvis robotutvecklingen stanna upp och inte tar samma fart i spåren av Peak Oil.

   Jag hoppas jag har fel och Peak Oil får oss att tänka mer på människan och de lokala förutsättningarna än att vi sätter hoppet till tekniken som en universell lösning på våra resursbegränsningar och ohållbara ekonomiska modeller.

   mvh
   Johan

   Radera
 2. Det är bara att konstatera att Isaac Asimov var rejält före sin tid med sina 3 lagar ( samt lag noll )

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Ja, men kommer det räcka med en sådan algoritm? Kan den inte lätt ändras av en människa och sedan missbrukas? Kan inte artificiell intelligens och självmedvetande komma i konflikt med människan om människan tex anses vara roten till att roboten inte kan följa algoritmen? Eller om en robot är felprogrammerad att inte följa algoritmen, kan en annan inte då apa efter? Låter som långsökta och kanske fåniga frågor idag men vem vet hur det ser ut om 10-15 år.
   mvh
   Johan

   Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.