2019-10-05

Recension: Det godaste äpplet växer nära dig!

Så äntligen har jag fått bita i "Det godaste äpplet växer nära dig", den mycket matnyttiga boken skriven av min sister in arms, Eva Gustavsson. Eva Gustavsson som jag har haft nöjet att skriva ett antal debattartiklar med de senaste åren. 

Senast det begav sig skrev vi om vår gemensamma passion för bina och naturens ovärderliga pollinatörer när vi var med och drog i gång mediadrevet kring hotet mot pollinatörerna med vår artikel i februari i SvD "Binas överlevnad viktigare än sockerbetor."en stor seger ni kan läsa mer om i tidigare inlägg

Tidigare har vi även bland annat skrivit i SvD om att bidöden hotar stora delar av vår matförsörjning och på liknande tema krisberedskap och Sveriges bristande civilförsvar, även den i SvD. 

Eva som bor i Linköping ligger dessutom bakom ett medborgarförslag för ekoodling på kommunal mark jag skrivit om tidigare här på bloggen och har även blivit uppmärksammad för sitt flitiga arbete med att sprida kunskap om pollinatörerna i Svt. Eva är precis som bina en mångsysslare, utbildad ingenjör i teknisk fysik men arbetar nu som översättare och förstås med sin trädgård och sina honungsbin...


Svenska äpplen från släktingar på Gotland i Evolution Show studion från gårdagens inspelning om klimat och hälsa (nytt avsnitt ute på måndag)

Boken då? Jag ska till en början med medge att jag på inget sätt är någon äppelexpert. Jag tycker dock mycket om att äta äpplen och väljer i den mån det finns svenska äpplen. Vi har tre äppelträd vid vår bigård i Dalarna och i somras gjorde jag rätt mycket äppelkräm på årets rekordskörd (och min första plommonmarmelad!). 

Evas eminenta bok "Det godaste äpplet växer nära dig" är helt klart en bok för alla. Det första jag slås av är de många pedagogiska och inspirerande bilderna som genomsyrar den 71 sidor äppelrika boken. För rik blir man av kunskap om äpplen och ännu mer om man har tillgång till äppelträd. Det blir om inte annat uppenbart i denna bok som ger massor med bra tips om hur en kan förvara äpplen, sortera äpplen och ja skydda din skörd. Själv tog jag genast till mig hur jag ska förlänga hållbarheten på äpplen genom att tillverka enkla ihåliga trälådor som jag ställer under tak på hösten. 

Boken bjuder i sin enkelhet på inspiration och det går lätt att bläddra fram och tillbaka och få kunskap att snabbt omsätta i praktiken på blott en fika eller lunch-rast läsning! 

Min första äppelträd-uppenbarelse kom inte under ett träd som den gode Newton som fick erfara gravitationens ibland smärtsamma lagar, utan första sommaren som biodlare när jag såg hur mina bin med ett djuvt brummande landande på blomma efter blomma på vårt minst äppelträd. Jag tänkte ungefär: "här står jag mitt i bina och blommornas kretslopp och plötsligt känner jag att jag konkret bidrar till att det som bör vara en del av varje trädgård funkar som det ska". En riktigt upplyftande känsla jag tror en bara kan känna fullt ut om man har egna bin, till stor del för att vi biodlare förstår hur mycket jobb det är bakom den där honungen och pollineringen!  

Boken påminner mig om hur mycket mer man kan göra med äpplen än bara äppelmos, äppelkräm, äppelpaj och äppelmust! Om vi nu tänker krisberedskap vilket är alltmer på tapeten i detta land (i grevens tid!), är det bra att påminna sig om att under ransoneringens år i Sverige i under andra världskriget var äppelträden en enorm resurs som var helt central för att många familjer skulle klara sig och ja få en hyggligt trevlig tillvaro under de tuffa omständigheter som rådda med brist på sötsaker och många basvaror. Lite ironiskt att de som hade mest socker var biodlare som fick extra socker för att kunna bedriva sin biodling (de flesta biodlare ger delvis eller mycket socker till bina under invintringen). 

Men det är lätt att glömma att det går att göra äppelmos, äppelkräm mm utan tillsatt socker eller med endast lite socker eller som jag gör, ersätter att allt socker med honung!   
I Frankrike gör man för övrigt många marmelader helt utan tillsatt socker, druvsockret i de söta frukterna och bären räcker gott och väl!

Jag kan varmt rekommendera Eva Gustavssons bok, Det godaste äpplet växer nära dig, dess budskap ligger nära mitt hjärta och boken bör definitivt placeras nära köket för den bjuder även på flera trevliga recept! Perfekt som investering till sig själv eller som julklapp eller present! 

Se gärna även några av mina tidigare bokrecensioner ni finner samlade här

6 kommentarer:

  1. Jag vill då passa på att rekommendera boken Äppelkungar av Lars Olof Hallberg.
    Där får man lära sig vad som menas med koympade äppelträd och en massa annat intressant.
    Det var en sorts jordbruk i mina hemtraktet som gick ut på att stapla funktioner inom jordbruket.

    "“Det sägs att äppelkärnan måste ha passerat en komage innan den kan gro.” säger Kurt-Egon. “Jag låter ju korna beta här bland äppelträden efter slåttern, så vem vet?”

    P.s.
    Jag har flera rotäkta äppelträd här som alltså är självplanterade tack vare kor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anders! Tack för tipset och roligt med koympande äppelträd!! Jag kan väl lägga till att äppelkärnorna blir ca 60 % större med pollinerande bin oxå (i snitt) så bina är bra på många sätt!

      Mvh
      Johan

      Radera
  2. Äppelträd är glädje. Vi har många som blommar vackert på våren och ger större skörd än vi hunnit med något år. Har försökt göra vin ett antal gånger och en enda gång blev det hög klass på resultatet. Brukar lägga äpplen i blå svamplådor som enkelt kan staplas och förvaras länge på lite svalare källarutrymme. Lådor kan du få från vänliga livsmedelsbutiker.

    Kul med koympning. Jag gissar att det är den förpackning kon levererar som betyder mest.

    Finns nog många fler med större tillväxt av äpplen än de idag hinner ta hand om. Men det går att se som en bra reserv om Sverige blir avspärrat från olja. Drönarna i Saudi visar att det kan ske snabbt och överraskande. Äpplen kan torkas i skivor och hålla länge. Äppelmos kan frysas och hålla i åratal.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
    Svar
    1. Koympning är när man ympar kvistar från äppelträd på vildapel som växer i en beteshage.
      Ympen placeras så högt upp att kon inte kommer åt att beta av ympkvistarna.
      Ovanför den så kallade beteshorisonten med andra ord.

      När korna äter fallfrukt så hjälper de dessutom till att få nya vildaplar att gro.

      Med hjälp av beteshorisonten hälper korna även till med att ta hand om den nedre delen av parasollbeskärningen av träden.

      Dessutom är det många parasiter som minskar tack vare korna äter upp fallfrukten.

      Radera
    2. Tack Anders. Skulle behöva några kor här som tog hand om fallfrukten.

      För länge sedan härjade Björnligan här. De tog fallfrukt och gick upp till tomtgränsen och kastade mot bilarna som for fram 30 meter därifrån. De nådde som tur var inte särskilt långt med sina kast. Nu finns som minne en tät skog av vildapel där som också blommar fint på våren. Björnligan hade rymt från dagis och var då 5 år gamla. De var tre i ligan varav två heter Björn.

      Vänliga hälsningar

      Nanotec

      Radera
    3. @Nanotec Hej igen! Vet att du är en äppelperson! ;) Ska använda överblivna lådor jag haft äppelmust från IKEA i sätta samman till lite större lådor o stapla precis som du är inne på. Borde ha fler äppelträd...

      Mvh
      Johan

      Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.