2017-11-23

EcarExpo: Klassiska bilar blir moderna elbilar

I fredags deltog vi vid invigningen av årets EcarExpo i Stockholm. För andra året i rad hölls denna elbilsmässa i huvudstaden efter premiär i Göteborg en vecka tidgare. Vi blev inbjudna till elbilsmässan via bloggen och fick bland annat se avtäckningen av nya Nissan Leaf.

Det var en hel del företag och media på plats för att kolla in lång rad i huvudsak 100 % batteridrivna fordon men Nissan Leaf var långt ifrån det coolaste fordonet man kunde få se. Vi föll helt klart för två klassiker som byggts om till elbilar. Det finska företaget E-Drive Retro var nämligen på plats för att visa upp en MGA EV Roadster och en Triumpf GT6 ombydda till elbilar! Formen och interiör är bevarad men bottenplatten på MGA Roadstern från 1959 har fått nya fjädring och tre batterier på totalt 24 kWh vilket ger den drygt 1000 kilo tunga klassikern en räckvidd på upp till 150 km.

Vi fick möjlighet att göra en intervju med Ville Eskelinen, chefsingenjören och en av medgrundarna till detta två år unga företag som alltså konverterar klassiska bilar med förbränningsmotorer till helt eldriva bilar. Ville Eskelinen driver ett mycket seriöst team vid E-Car Retro för elektrifiering av en rad olika klassiker och får ofta förfrågningar från olika delar av världen hur deras klassiker kan göras om till elbilar.

Bilarna de bygger just nu är förvisso inte billiga men principen och tanken kan appliceras på många bilar och på så vis spara både resurser och utsläpp. Prislappen för top-versionen av MGA-EV Roadstern ligger på 150 000 Euro plus moms men å andra sidan kommer andrahandsvärldet förbli högt eller kanske till och med öka vilket man knappast kan säga om de flesta diesel- och bensinbilar, hur än fräsiga och lyxiga de är idag.

Kika gärna på videon vi gjort nedan om MGA EV Roadstern och Triumpf GT6 Electric för vår youtube-kanal EVolution. Inom kort kommer även en video om vår heldag vid elmotorvägen (E-highway) utanför Sandviken där vi fick möjlighet att filma Scanias ombyggda hybridlastbilar. Lastbilar som kan köra helt på el längs den 2 km långa luftledningen.

Vårt besök till EcarExpo 2017 i Stockholm -Två klassiker blir elbilar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.