2017-02-16

"Nu börjar naturen skicka fakturorna" -Föredrag av Rockström, World Economic Forum

För precis en vecka sedan skrev vi ett inlägg om värdet av att förstå exponentiell utveckling. Hur vi bara kan förstå och hantera utmaningarna i form av klimatförändringar, utarmningen av planetens ändliga resurser och kollapsen av livsviktiga ekosystem när vi förstår att inget kan växa i oändlighet.

En av bloggens mest inbitna läsare tipsar om ett helt nytt föredrag som precis hölls vid World Economic Forum av Johan Rockström. En presentation som på ett ovanligt pedagogiskt och inspirerande sätt visar på hur allvarligt läget för planten är men framförallt varför och hur vi människor kan och måste vända utvecklingen de närmaste årtionden. Eller som Rockström uttrycker det:

"De närmaste 50 åren, avgör de närmaste 10 000 åren för planeten".

Johan Rockström är en efterfrågad internationell talare och har utsetts till Sveriges miljömäktigaste person ett antal gånger och är huvudgrundare av såväl Stockholm Resilience Center och Stockholm Environment Instiute. Idag är Rockström chef för Stockholm Resilience Center och en av världens ledande klimatforskare eller snarare "planetforskare"- med helhetsgrepp om människans inverkan på planetens olika livsuppbärande system.

Det finns otaliga citat att diskutera och olika perspektiv att fördjupa sig i men det kommer vi få anledning att återkomma till i senare inlägg. Så länge rekommenderas starkt att se den endast 21 minuter korta men mycket innehållsrika presentationen "Beyond the Anthroposcene".  

10 kommentarer:

  1. Det var otroligt mycket fakta som alla pekar i samma riktning. Det här är den naturvetenskapliga bilden av vår situation. Sedan har vi andra dimensioner, beteendevetenskapliga, politiska, företags- och nationalekonomiska. Vi som inte försöker blunda måste se till att det händer radikala saker, trots allt motstånd. Vi måste nå en social tipping point.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med dig Bernt. Naturvetenskapen är grunden men andra dimensioner ska in. Jag är just hemkommen från Nordnet live där mängder av föredrag hölls och många hade små utställningar för att locka till sig nya kunder. Positivt var att flera talade om ansvar för världen och bara någon hade lite gott att säga om Trump. Av de som sa något om kol var det att den tiden för världen håller på att avslutas trots Trump.

      Hinner vi gå över till el för de flesta transporter? Det som oroar mig är klimatet. Värmen i Arktis, smältande tundra och utsläpp av den magasinerade metangasen. Det finns en risk för en tipping point när det gäller klimatet. Banken Kupting (K) hade ett seminarium där de var pessimistiska för ekonomin i år och de stora lånen i världen. K menade att största risken var fastigheter i Kina sedan USA och därefter Sverige. Många tog upp de förarlösa fordonens snara påverkan på samhället. Andra nämnde E-handel där ett kvarvarande problem är sista sträckan för det köpta. Många köplador verkar gå mot ett dystert öde. Mannen bakom första E-bokhandeln och nu Apotea.se såg det personliga hemsläpandet av mjölk som en ny affärside att avhjälpa. Jag tror liksom vd för ASSA som såg en snar framtid där kylvaror levereras till kylskåp eller åtminstone i en låda innanför dörren. Många onödiga inköpsresor med fossila bränslen kommer snart samordnas av nya innovativa företag med eldrift. Själv fick jag nyligen en låda vin lagligt levererat till dörren och kunde följa transporten på nätet sista timmen - kul. Det var korta sträckor mellan de olika kunderna.

      Vänliga hälsningar

      Nanotec

      Radera
    2. @Bernt. Hej! Jag håller förstås med dig. Det är en rad samverkande faktorer som måste synkas för att nå den kritiska massan vi behöver men som vi redan ser göra skillnad på många hålla "i det lilla" lokalt i Sverige och internationellt. Det är lätt att för mkt fokus fastnar i vetenskapen/fakta kring utmaningarna, när minst lika mkt fokus måste riktas mot att omsätta dess insikter i praktiken. Här spelar de faktorer du nämner och många fler in. Viktiga frågor som "vilket samhälle vi vill ha" måste ställas men med fokus på gemensamma beröringspunkter som de flesta kan skriva under på.

      Individuella föregångare som ger inspiration med teknik eller sociala samarbeten ska inte underskattas men heller inte överskattas när det finns starka intressen som vill köra på "business as usal" så länge som det är möjligt.

      Ett problem som måste erkännas är den fysiska verkligheten lokalt som alltid skiljer sig från andra delar av landet/världen, vilket sätter gränser socialt och fysiskt för att genomföra likadana pol och ekonomiska åtgärder överallt.

      Detta är ett dilemma då det lätt skapar orättvisor mellan olika samhällen/stater som kan förstoras till jätteproblem istället för att hanteras med samarbeten och genom att alltid se till att det finns en tydlig grad av självbestämmande lokalt.

      Bara de som ser träden huggas ner "på sin egen bakgård" förstår vad som förloras och vad som måste bevaras...

      Mvh
      Johan

      Radera
  2. Var kommer energin ifrån för att lyckas med denna omvandling, när dom stora fälten börjar att sina redan nu, och eroie minskar? Vilka skall konsumera dessa investeringar utan höjda löner bidrag och arbeten? Inga arbeten blir gjorda utan energi!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! EROI/nettoenergin kan aldrig ignoreras och är idag grundförutsättning för det vi kallar ekonomisk tillväxt. En nyckelroll har oljan som idag ger en energivinst/EROI på 5-20:1 för utvinningen av oljan bereonde på var den produceras. Den lägsta siffran berör främst oljesanden i USA och den högre djuphshavborrningen (givetvis men vissa undantag i tex Mellanöstern där gamla fält fortfarande kan ge EROI på 40:1 eller mer tom mer men många av dessa har som du påpekar redan toppat/nått sin peak och minskar).

      Fallande oljefält ersätts idag med energikrävande/kapitalintensiva olje/gas-källor som den amerikanska skifferoljan och kanadensisk oljesand vilket i förlängningen innebär stadigt sjunkade EROI och därmed möjligheten till fortsatt ekonomisk tillväxt som den ser ut idag.

      Men vi får samtidigt inte glömma att det finns enorma mängder energi inbäddade i vår infrastruktur och vår nuvarande samhällsapparat som inte är nödvändig och kan frigöras när vi elektrifierar transportsystem, driver el/värmeförsörjningen helt på solenergi/batterilagring, geotermisk energi, och i viss uträckning vindkraft (personligen föredrar jag småskalig med vindblommor som kan sättas på vanliga hustak framför energikrävande, centraliserade vindkraftparker även om jag inte utesluter att även dessa kan fungera på vissa platser där de kan nås lätt för underhåll och ej stör omgivningen).

      För att inte göra oss så beroende av enorma mängder batterilager med litiumbatterpack i varje hushåll/fastighet (här kan vi se nog se organiska batterier inom kanske 5-10 år) kan det även bli aktuellt med konstgjorda vattenbasssänger/dammar som kan fungera som jättebatterier. Har man stora höjdskillnader kan man tänka sig en möjlighet där det byggs stora bassänger på höjder som tappas/släpper ifrån sig vatten genom turbiner till en nedre bassäng när det inte blåser/solen skiner tillräckligt. Exempel på detta finns på en ö på kanarieöarna som du kan se i slutet av dokumentären "Det våras för solen" som finns att se på Svt:

      http://www.peak-oil.se/2017/01/inspiration-solenergi-bra-investering.html

      Samtdigt som jag är försiktigt optimistisk om de tekniska möjligheterna till att bygga ett hållbart samhälle som så småningom helt kan vila på fossilfria energikällor är jag väl medveten att om att ett sådant samhälle måste byggas kring resursbesparingar/kretslloppstänkande fullt ut och inte kan fungera som idag där energi slösas bort och där konsumtionen av energi och resurser hela tiden ökar.

      Mvh

      Johan

      Radera
    2. *"oljesanden i USA" = oljesanden i Kanada

      Radera
  3. Ingen kommer ta itu med dessa problem så länge politiker och ledarskribenter drivs av en djupt destruktiv ärthjärnefilosofi kallad liberalism. Som måste ersättas med ekosocialliberaldemokrati och medborgardemokrati. Vi måste börja fokusera på hållbara ordningar snarare än på individuell frihet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kuckeliku den individuella friheten skapar nya innovationer och de behövs. Ledarskribenter börjar förstå att den fossila eran är döende och skriver om annan energi fast sällan om effektivare användning.

      Fokusera på det som driver framåt istället för att förolämpa så får vi bättre resultat.

      Titta lite i senaste NyTeknik så ser du mängder av positiva förändringar och färre negativa.

      Vi har olika åsikter som individer. Jag tycker idag att det är självklart med stora vindkraftverk eftersom de blir mycket mer lönsamma när det gäller kostnad per kWh. Plötsligt kan de vara mindre lönsamma än solceller eller el från havsströmmar eller ...

      En annan av mina åsikter idag är att IOT kommer vara energimässigt mycket viktigt redan år 2020 när någon stans mellan 20.000.000.000 och 75.000.000.000 prylar är uppkopplade. Säkerheten är där idag mycket bristfällig.

      Köpte motvilligt en ersättare för min V70 från förra millenniet nyss i väntan på de förarlösa fordonen som verkar komma starkt om 3-4 år. Kunskapen om vad dessa förarlösa fordon kommer att ändra i samhället är mycket dåligt spridd. Självklart har jag inte själv en särskilt bra bild av exakt hur de kommer att förändra men satsningarna för att få fram fordonen ökar varje dag.

      Falska nyheter tas nu upp på Rapport. De är ett hinder för att förstå.

      Vänliga hälsningar

      Nanotec

      Radera
    2. Problemet är att "liberaler" omfattar så många knasiga föreställningar. Man kan inte ha svängdörrar på länder. Man kan inte vara tolerant mot medeltida värderingar. Man kan inte ordna jobb åt alla när datorer och automatisering spöar människan i snart sagt allt. Livets mening är inte evigt arbete. Vi har robotar för att befria oss från arbete, inte för att alla skall kunna äga ett stort slott och flyga till månen på semester, vilket Jorden inte pallar för. "Mänskliga rättigheter" måste alltid underordnas vad planeten och nationalstaterna mm pallar för.

      Radera
    3. Kuckeliku

      Det är stor brist på arbetskraft idag. Företag får vänta länge på arbetstillstånd för utländska experter.

      En betydande uppfinning gjordes på 1500 talet i Holland där man förmodligen lärt av Leonardo Da Vincis konstruktion. Den förbättrade maskinen nyttjades först för att pumpa vatten men mer betydelsefullt var att den gav möjlighet att bygga fartyg till mycket lägre kostnad än tidigare. Med åren spred sig denna kunskap och en enda handelsfärd till Kina kunde betala hela kostnaden för fartygsbygget. Såga stockar för hand blev allt ovanligare. Plank för båtar gjorde båtbygget betydligt billigare. Och de som sågade för hand fick göra annat.

      Automatiseringen har fortsatt och nu börjar datorer finnas i nästan allt men mest gör de bara uppgifter enklare att utföra. Jag jobbade
      länge på Telia med omvandlingen från analogt till digitalt och sedan allt effektivare digitalt. Lärde känna att på trettiotalet gjordes en trendframskrivning av utvecklingen för telefonerande. Om trenden skulle fortsätta, skrev ingenjören, skulle alla Sveriges fruntimmer behöva jobba som telefonister på femtiotalet och det är ju orimligt. (Exponentiell tillväxt) Trenden fortsatte med effektivare automatik, fingerskivor med alla som telefonister eller skötare av automatik, och sedan i samarbete med Ericsson exportframgången AXE som möjliggjorde mobiltelefonernas riktiga genombrott. Men yrkesgruppen telefonisterna är nu sällsyntare än för 100 år sedan. Andra yrken har uppstått som de glada telefonförsäljarna. "Ring mig" trodde vi kring 1980 skulle bli vanligaste sms och hade ingen tanke att tonåringar skulle få sms-tumme eller att sms-lån ställer till det. Sms var oerhört lönsamma för Telia och är det fortfarande men mest för användarna.

      Läste nyss att en flicka som läst Asimovs böcker om robotar sa till sin syokonsulent att hon ville bli robotpsykolog varpå konsulenten sa att det finns inte som jobb och hon svarade javisst inte än.

      Fast visst kommer omvandlingen av samhället att gå fortare de närmaste åren när robotarna hjälper oss allt mer. I första hand bör skatter på arbete läggas på annat som fastigheter och skadlig mat och dryck.

      Inkomst behöver alla och behövliga tjänster finns än gott om. Ett problem är att många tjänster inte fixas "för att vi inte har råd" istället blir det socialbidrag. I Gustavsberg får tex åldringar bo i kalla provisoriska lådor nu och till sommaren blir de nog extra varma. Flyktingar tvingas bo kvar på landet under långsamt "utredande" medan mångas kunskap behövs i städer. (Ja jag vet att några Nya specialister från andra länder tvingas vänta länge på sina arbetstillstånd.)

      Vänliga hälsningar

      Nanotec




      Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.