OM OSS

Hej!

Tack för att du besöker vår blogg.

Olja för blåbär är idag en av Sveriges mest lästa bloggar inom ENERGI, EKONOMI och HÅLLBARHET. Bloggen har bland annat kommit med på Green Matchs topplista för inspiratörer inom hållbar livsstil i Sverige, två år i rad.

Tanken med bloggen är att på ett enkelt sätt förklara hur energi, ekonomi och frågor relaterade till hållbarhet hänger ihop. Vi ger inspirerande exempel på hur människor. företag och samhällen kan ställa om till en fossilfri ekonomi tex inom transportsektorn och jordbruket. Hur vi kan öka samhällets beredskap och anpassningsförmåga för olika typer av kriser är även något vi skriver om regelbundet samt omvärldsanalyser av det säkerhetspolitiska läget. Klimatförändringar och resursbrist hänger förstås ihop och är något vi även fördjupar oss i.

Huvudspåret för bloggen är världens och Sverige oljeberoende och varför vi måste ställa om nu medan vi har tid och resurser till detta. Råoljan, världens enskilt viktigaste energikälla blir nämligen allt dyrare och svårare att utvinna och kommer inom en snar framtid börja minska i produktion på global basis på grund av det geologiska fenomen som kallas Peak Oil.

De lågt hängande energifrukterna är helt enkelt plockade och vi tittar därför på vad detta innebär för utmaningar de närmaste åren, för världsekonomin såväl som för människor som bor i Sverige.

Johan visar även hur det går med sin ekologiska biodling i Dalarna som han gör både för att det är roligt och för att bidra till den lokala ekonomin.

Endast fakta och logiska resonemang kommer ligga till grund för allt som framställs på denna blogg.

Vårt mål är att hålla läsaren uppdaterad på den senaste utvecklingen med ett helhetsperspektiv på energi, ekonomi och hållbarhet.

Vi driver två youtube-kanaler, en på svenska Olja för Blåbär och den nystartade internationellt inriktade youtube-kanalen EVolution-channel där vi bland annat testar nya elfordon och gör reportage med inspiration för fossilfri omställning. Vi har även en egen studio där vi kommer ta emot gäser och sända program om vad som händer inom elektrifieringen av transportnätet, smarta energilösningar och hållbar livsstil.


Vilka är vi?


Johan Landgren

Värd för internationellt inriktade Evolution Show, författare och investerare. 

Läs gärna om mig när jag intervjuades i Fair Planet och om Hyperloopen i ETC.

Tillsammans med min studiekompis Roberth Hansson har jag skrivit boken Olja för blåbär-Energi, makt och hållbarhet (2015) som jag huvudförfattare till. Boken är utgiven av Fri Tanke förlag. Olja för Blåbär har fått många fina kommenterar och recensioner ni kan läsa mer om här Sedan boken publicerades har vi hållit föredrag med helhetsperspektiv på energi, ekonomi och hållbarhet. bland annat vid Stockholms Universitet.

För att boka föredrag, kontakta oss här

Har skrivit en rad debattartiklar i olika tidningar på olika teman tex i DN, SvD, Dagens Samhälle, ETC, Dalademokraten, Landets Fria mfl. Har även blivit intervjuad i flera tidningar och även internationellt med en längre intervju i Fair Planet.

Under sommaren 2017 blev jag bland annat intervjuad i TV4 om krisberedskap. Tex en debattartikel om bin och bekämpningsmedel i Svenska Dagbladet (2017) och om energiskatten på sol i ETC. Har även varit med och skrivit en debattartikel i Dagens Nyheter om flyget (2017). Skrev i slutet av 2017 även en debattartikel i SvD om Sveriges behov av en fungerande livsmedelsförsörjning som central del i landets nya civil- och totalförsvar.  

2015 skrev jag och Roberth en debattartikel i Dagens Samhälle på temat krisberedskap som fått stor stor spridning.

Jag har ett långtgående intresse för natur och miljö och har bland annat arbetat lokalt i olika naturskyddsprojekt för Naturskyddsföreningen i Upplandsregionen. Jag har bland annat deltagit i den internationella energi- och oljekonferensen i Washington D.C, anordnad av Association for the Study of Peak Oil and Gas (ASPO) -USA   -2010 så väl som 2011.

Under min praktikperiod 2010 medverkade jag i ett klimatpolicy- och teknikutvecklingsprojekt vid Stockholm Environment Institute (SEI)  med syfte att undersöka de senaste teknikerna för minskande av koldioxidutsläpp, framförallt solcellstekniker.

Jag avslutade våren 2011 en Internationell Masterutbildning i Freds och Konfliktstudier vid Institutionen för Freds och Konfliktforskning och har en kandidatexamen i Statsvetenskap vid Statsvetenskapliga Institutionen, vid Uppsala Universitet. Min masteruppsats upptäcktes av säkerhetsanalytiker i USA och Kanada och jag ombads skriva en sammanfattning i form av en artikel som publicerades på Energy Bulletin (nuvarande resilience.org).

Tillsammans med läkaren Lena Lokrantz skrev jag min första artikel på temat Peak Oil och Svensk hälso och sjukvård som publicerades i Moderna Läkare 2013.

2014-2105 var jag med och startade Tidningsmagasinet Om Omställning där jag blev redaktör och skrev artiklar med samma tema som på bloggen.
  • Under sommaren 2017 drog vi igång den internationella youtuben-kanalen EVolution channel där gör reportage, filmer och intervjuer med fokus på eltransporter, smarta energilösningar för framtiden och inspiration för hållbar livsstil. Tanken är att inspirera till en fossilfri omställning.   
Roberth Hansson

Jag skulle nog kunna beskriva mig som en `finans junkie´.  Efter att jag vid en tidig ålder under 90- talets mitt köpte mina första aktier har jag konstant varit väldigt intresserad av de finansiella marknaderna.

Mitt intresse för råvaror har likt som för många andra ökat i takt med den starka trend och ökande priser för råvaror som skett under det senaste decenniet.

Första gången jag blev bekant med uttrycket “Peak oil” var 2006 när jag läste Gunnar Lindstedts eminenta bok “Olja – jakten på det svarta guldet när världens oljekällor sinar”.

Men det dröjde tills sommaren 2008 när priset för Brent -oljan toppade på 147 dollar per fat som jag kom till insikten att “kejsaren är naken”. Tidsåldern för produktionen av den billiga och lättåtkomliga oljan har nått sin topp och produktionen kommer snart att minska.

I slutet av 2011 drog jag och Johan igång bloggen Cruel Crude (idag Olja för blåbär). Vi kände att det saknades en svensk blogg som på ett lättförståeligt sätt förklarar hur energi, ekonomi och hållbarhet hänger ihop. Bloggen ledde även till många möten och seminarier där vi träffade andra med samma intresse. Det dröjde därför inte länge förrän vi bestämde oss för att börja skriva en bok som kunde lyfta svenska såväl som internationella perspektiv på den viktiga helhetsbilden som vi kände saknades även inom litteraturen.  

För närvarande studerar jag ekonomi vid Uppsala universitet, är medförfattare till boken Olja för blåbär-Energi, makt och hållbarhet och håller även föredrag med Johan med inspiration och utmaningar med fossilfri omställning.