OM OSS

Hej!

Tack för att du besöker vår blogg.

Tanken med denna blogg är att på ett enkelt sätt förklara hur energi, ekonomi och frågor relaterade till hållbarhet hänger ihop. Huvudspåret för bloggen är råoljan, världens enskilt viktigaste energikälla som blir allt dyrare och svårare att utvinna och inom en snar framtid även kommer börja minska i produktion på global basis på grund av det geologiska fenomen som kallas Peak Oil.

De lågt hängande energifrukterna är plockade och vi tittar därför på vad detta innebär för utmaningar de närmaste åren, för världsekonomin såväl som för människor som bor i Sverige. Endast fakta och logiska resonemang kommer ligga till grund för allt som framställs på denna blogg.

Vårt mål är att hålla läsaren uppdaterad på den senaste utvecklingen.

Syftet är att läsaren ganska snabbt ska förstå:
  • Vad Peak Oil är.
  • Vad Peak Oil innebär för Världen, Sverige och för dig.
  • Vilka energialternativ som finns och hur Peak oil påverkar Sveriges och din ekonomi.
  • Vad du kan göra för att förbereda dig för Peak oil.
Vilka är vi?

Johan Landgren

Jag har ett långtgående intresse för natur och miljö och har bland annat arbetat lokalt i olika naturskyddsprojekt för Naturskyddsföreningen i Upplandsregionen. Jag har ägnat Peak oil cirka 3 år. Jag har bland annat deltagit i den internationella energi och oljekonferensen i Washington D.C, anordnad av Association for the Study of Peak Oil and Gas (ASPO) -USA   -2010 så väl som 2011. Under min praktikperiod 2010 medverkade jag i ett klimatpolicy och teknikutvecklingsprojekt vid Stockholm Environment Institute (SEI)  med syfte att undersöka de senaste teknikerna för minskande av koldioxidutsläpp, framförallt solcellstekniker.

Jag avslutade våren 2011 en Internationell Masterutbildning i Freds och Konfliktstudier vid Institutionen för Freds och Konfliktforskning och har en kandidatexamen i Statsvetenskap vid Statsvetenskapliga Institutionen, vid Uppsala Universitet. Har bland annat fått en artikel baserad på min masteruppsats publicerad på Energy Bulletin (nuvarande resilience.org) och tillsammans med läkaren Lena Lokrantz, skrivit en artikel om Peak Oil i Svensk hälso och sjukvård som publicerades i Moderna Läkare 2013. Jag även fått flera artiklar publicerade i tidningen Om Omställning som jag är en av skribenterna för. Min första artikel var på temat Peak Oil men jag skriver även om energirelaterade frågor och ekonomi för tidningen.

Ägnar just nu det mesta av min tid åt skrivandet av en bok om Peak Oil, hållbar energi och ekonomi tillsammans med min studiekompis Roberth Hansson.

Är redaktör för Tidningsmagasinet Om Omställning där jag skriver artiklar med samma tema som på bloggen.

Roberth Hansson

Jag skulle nog kunna beskriva mig som en `finans junkie´.  Efter att jag vid en tidig ålder under 90- talets mitt köpte mina första aktier har jag konstant varit väldigt intresserad av de finansiella marknaderna.

Mitt intresse för råvaror har likt som för många andra ökat i takt med den starka trend och ökande priser för råvaror som skett under det senaste decenniet.

Första gången jag blev bekant med uttrycket “Peak oil” var 2006 när jag läste Gunnar Lindstedts eminenta bok “Olja – jakten på det svarta guldet när världens oljekällor sinar”.

Men det dröjde tills sommaren 2008 när priset för Brent -oljan toppade på 147 dollar per fat som jag kom till insikten att “kejsaren är naken”. Tidsåldern för produktionen av den billiga och lättåtkomliga oljan har nått sin topp och produktionen kommer snart att minska.  

För närvarande studerar jag Ekonomi vid Uppsala universitet samt pysslar med ett bokprojekt med min goda vän Johan Landgren.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...