2019-05-29

Inspirerande och hållbart byggande med snickare Leif Persson

De flesta svenskar lever som om de intecknat drygt fyra framtida jordklot. Detta är särskilt tydligt när det kommer till renovering av hus och lägenheter. Alltför många svenskar påverkas kraftigt av trender medan det sunda förnuftet får stå tillbaka med förödande resursanvändning som följd. Med andra ord en kortsiktig trend men en långsiktig omöjlighet. 

Hur många exempel på grannar och vänner och ja en själv kommer en på där nya kök och renoveringsprojekt inletts utan att vare sig fråga sig om det finns sätt att ta tillvara på materialet som ska bytas ut eller vilka alternativ det finns till nya IKEA-kök som ofta kan ha innehålla plaster eller trä av kexliknande kvalitet vilket framförallt blir tydligt efter blott några årtiondens användning.

Men det finns alternativ som kan hålla hundra år och med rätt underhåll och framförallt med lite kreativa ombyggnader kan bli minst lika snygga och samtidigt mindre trendkänsliga än dagens kök och inredningsmaterial.

För att lära mer om hur vi kan bygga både hållbart, snyggt och med minst möjliga resursavtryck bjöd jag in snickaren Leif Persson till vår studio för ett samtal i Evolution Show för att berätta och visa hur han arbetar. Under vårt samtal visar Leif bilder från ett antal av de kök han byggt om med befintliga material och med bevarad värdighet för huset/lägenheten på ett sätt som jag tror tilltalar många. Kön av kunder till Leif är av förståliga skäl lång...

Leif Persson är onekligen en pionjör när det kommer till kreativa lösningar för renoveringar av säväl lägenheter som möbler åtminstone när det kommer till Stockholmsområdet. Nyligen blev Leif Persson bland annat intervjuad i Studio Ett i Sveriges Radio P1 om sitt unika arbete att som snickare endast ta uppdrag där kök renoveras med naturliga material och helst genom att använda befintliga material från redan byggda kök såsom köksluckor, diskbänkar, marmoskivor, skåp gärna från 1950 och 1960-talet då grejor byggdes för att hålla.   

Kika gärna även på Leif Perssons hemsida ombyggstockholm.

Leif är väl medveten om de utmaningar vi står inför men menar att det går att göra mycket för att minska resursanvändningen med kreativitet och återanvändning av hållbara naturmaterial. Det finns verkligen mycket att lära av Leifs sätt att arbeta och jag är övertygad om att alla typer av hantverkare som breddar sig till att kunna reparera och skapa nytt med befintliga material kommer kunna blanda nytta och nöje en lång tid framöver. 

Kom ihåg att alla typer av moment och yrken som är repetetiva kommer bli de som lättast rationaleras bort längs utvecklingskurvan i den revolution inom Artificiell Intelligens (AI) och robotutveckling som bara börjat. Det som verkar modernt och självklart när det kommer till byggnadskonsten idag kan snabbt bli omodernt...  

Kika gärna på samtalet nedan eller lyssna på Evolution Show via tex Soundcloud, Spotify, Anchor eller Apple PodcastsSamtal med snickaren Leif Persson om renovering på hållbart vis

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.