2019-06-05

Wales stödjer Minestos banbrytande havsenergi-teknik med 14,9 miljoner Euro

Svenska bolaget Minesto har nu fått ytterligare en bekräftelse på sin banbrytande havsenergiteknik som kan bli en ny form av baskraft från havets långsamtgående havsströmmar och tidvatten. I ett pressmeddelande kan vi läsa att Wales regering beviljat 14,9 miljoner till Minesto i EU-medel, pengar som nu ger bolaget möjlighet att snabbt bygga ut befintliga installationen i Wales. 

EU-medlen från Wales och EU är ett kvitto på att blå energi anses vara en av framtidens viktigaste energikällor och att EU vill gå i spetsen för denna hållbara energiteknik. Tekniken som jag skrivit om flera gånger tidigare här på bloggen har potentialen att tex ersätta motsvarande energiproduktion från all världens kärnkraft och är helt fossilfri (ja bortsett från den än så länge fossildrivna fartyg som placerar ut och underhåller drakarna samt framställningen av komponenterna men det ändå ingenting mot alternativen idag och ett stort steg framåt).

Deep Green kallar Minesto tekniken som bygger på att bolagets egenutvecklade undervattensdrakar som genom att "flyga" i en 8-formig rörelse utnyttjar långsamtgående undervattensströmmar utanför kustremsor med hjälp av en turbin i drakens nos som ökar drakens hastighet och därmed flödet genom turbinen som genererar elektricitet.

Draken rör sig mellan 60 och 120 meter under havets yta och är skyddad från väder och vind samtidigt som havsströmmarna är förutsägbara och kan utnyttjas nästan året runt. Elektriciteten överförs sedan via en kabel monterad under drakens kropp vidare ner till havsbotten och in till land där en kraftstation omvandlar elektriciteten för vidare distribuering ut på det lokala elnätet.

En första kraftstation på 0,5 MW för kommersiell användning är redan byggd för Minestos installtionsplats Holyhead Deep som ligger sex km utanför Wales norra kust och denna kommer nu kunna byggas ut till upp till 80 MW som Minesto redan fått tillstånd för. Ett kraftverk till på minst 0,75 MW planeras även sättas i drift. 

Minesto kommer nu med en rejäl kassa och ökat förtroende kunna öka sina utveckling och installation av bolagets unika teknik som kan bli ett värdefullt komplement till sol och vind som kräver batterilager och baskraft för att bli ett komplett energisystem över årets alla säsonger. Läs gärna mer om Minesto på bolagets hemsida. 

Jag kommer följa bolaget med stort intresse och glädje, vi behöver verkligen denna typ av fossilfria baskraft och det är bråttom att få den på banan.

Jag äger aktier i Minesto.   


Nedan en video som visar hur Minestos drakar utnyttjar havets långsamtgående havsströmmar och tidvatten. 

 

1 kommentar:

 1. För att minska de kablar som bär elen in till land kopplas ett antal drakar till en uppsamlingsstation som också höjer spänningen. Jag förmodar att ett antal sådana stationer kopplas samman och för över strömmen som högspänd likström för att spara ytterligare kablar och minska förlusterna i överföringen.

  Blir spännande att följa vad som händer de närmaste månaderna eller dröjer det till hösten? I vilket fall så kommer en tids drift att ge order från nya länder.

  Ja jag har också aktier i Minesto.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.