2018-08-14

"Det säger sig självt att den som kontrollerar den bästa AI:n, kan kontrollera planeten"-Ur Chris Paines nya mästerverk

Citatet är hämtat ur den nyligen släppta dokumentären Do you trust this computer.

Den amerikanska regissören och producenten Chris Paine har nämligen gjort ännu en enastående dokumentär som alla bör se. För de som missat Paines tidigare verk rekommenderas starkt "Who killed the electric car" och uppföljaren "The revenge of the electric car", båda som numera bör betraktas som genuina klassiker för att förstå dagens snabba elektrifieiring av transportflottan, vilka krafter som försöker bromsa den och vilka som gör allt i sin makt för att påskynda den oundvikliga utvecklingen.

Chris Paine har även varit med och producerat den eminenta dokumentären "Bikes Vs Cars" som tidigare sänts på Svt och vi skrev om i inlägget "4-filig cykelväg och cykeldelning -en outnyttjad resurs!" 

Denna gång ger sig Paine på en vår tids största utmaningar, utvecklingen av Artificiell superintelligens. Vilka är farorna och varför är det så få regleringar för något som kan bli ett existentiellt hot inom år och årtionden och inte som många experter vill påskina om 50-100 år. Det är en mycket uppdaterad och välbalanserad dokumentär som kan ses gratis nedan och bör ses som nödvändig allmänbildning och en god tidsinvestering.

Dokumentären bjuder på många vinklar och har med de flesta experter och tänkare inom AI-området som täcker det senaste inom användningen av AI inom medicin, mänsklig psykologi/manipulation, militära medel/vapenutveckling, transporter och mycket mer. Även viktiga filosofiska frågor berörs om än inte så djupt men tillräckligt för att många nog ska börja inse hur snabbt utvecklingen går inom AI-området och det är läge för eftertanke nu och inte "imorgon" då det kan vara för sent...  

Lyssna gärna även på Max Tegmarks sommarprat på samma tema som vi skrivit om i ett inlägg nyligen.    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.