2018-12-17

Naturens rikedom: Ekonomi som om överlevnad spelade någon roll

Detta inlägg är signerat Johan. 

Titeln till detta inlägg är stulen från en av mina favoritböcker av den amerikanska författaren John Michael Greer och dennes eminta bok: The wealth of nature: Economics as if survival mattered. Greers geniala ordvits anspelar på det motsägelsefulla som ligger i att bygga den moderna ekonomiska marknadsekonomin utifrån Adam Smiths idé om att om bara den magiska handen får leda oss kommer konkurrensen och effektiviteten hos enskilda bolag, individer och nationer skapa ett brett välstånd som tjänar oss alla. 

De idag märkliga orden ekar tillbaka i mitt huvud från några kurser i nationalekonomi som jag läste vid Uppsala Universitet för över 10 år sedan som ungefär förespråkade samma sak men då var jag för dåligt påläst för att inse varför denna tanke är ohållbar och blott kan överleva som en parantes i historien. 

Men låt oss nu bortse från det faktum att den globala ekonomin långt ifrån verkar under fria marknadskrafter, då den snarast är att betrkta som en illusion eller möjligen ett mål som i olika avseende bara delvis kan uppnås då det finns för många särintressen som inte följer reglerna. Istället finns ett annat mer fundamentalt litet problem med antagandet att människan skapar den primära ekonomin och därmed har kontroll över dess öde. 

Tanken bygger nämligen på att människans förädling av råvaror och tekniska uppfinningar är sprungen ur en oändlig källa och att denna "grundplatta" om man så vill som all annan ekonomisk verksamhet bygger vidare på, det vill säga den primära ekonomin, kan fortsätta att växa hur mycket som helst så länge marknadens fria krafter får verka. 

Men människans smarta manicker och accelerande resursuttag för att tillfredsställa och möjliggöra en växande befolkning utgör bara den sekundära ekonomin, den primära ekonomin utgörs trots allt av naturen som står för ett smörgåsbord av resurser som människan kan ta ut mer eller mindre gratis till priset av energin det går åt att utvinna och sedermera förädla dess naturresurser. 

När Greta Thunberg häromdagen höll i mina ögon och öron ett historiskt viktigt och påfallande slagkraftigt tal under FN:s klimattoppmöte i Katowice i Polen, var det som vanligt med kristallklara poänger och argument men jag blev särskilt glad och varm i kroppen när denna kloka unga tjej sa följande:
"Ni talar endast om oändlig grön ekonomisk tillväxt eftersom ni är rädda för att bli impopulära. Ni talar endast om att gå vidare med samma dåliga idéer som ledde oss till den här röran. Trots att det enda förnuftiga är att dra i nödbromsen. Ni är inte tillräckligt mogna att säga som det är. Till och med den bördan lägger ni på oss barn."
Jag kan fortsätta med hur många bra citat ur talet som helst men gillar särskilt avslutningen: 
"Vi har inte kommit hit för att böna och be världsledare om att bry sig. Ni har ignorerat oss fram till nu och ni kommer ignorera oss igen. Vi har fått slut på ursäkter och tiden är slut. Vi har kommit hit för att uppmärksamma er på att förändringarnas tid är här, vare sig ni giller det eller ej. Den riktiga makten hör till folket..."
Precis som John Michael Greer i titeln på en av sina många inspirerande böcker fångar Greta Thunberg själva essensen i det vi faktiskt måste inse och utgå från. Planeten är inte vår, vi är bara en av dess invånare och ekonomin vi byggt vårt välstånd på är inte värt ett jota om det den vilar på inte längre kan leverera den frukt vi lever på, dvs naturresurser och tjänster från ekosystem i balans. 

Det finns inte så mycket mer att tillägga än att jag uppmanar alla att se och sprida talet nedan. Vidare rekommenderar jag även det längre och minst lika bra Tedx-tal som Greta Thunberg höll i Stockholm nyligen. Ni finner det i  slutet av inlägget nedan. 

Gretas snabba genomslagskraft vittnar om att det finns hopp om att nå kritisk massa bland människomyrstacken och vad som måste göras åt planetens och vår egen hälsa om vi ska överleva och utvecklas vidare till en klokare art i balans med naturen och oss själva. Många börjar vakna ur sin slummer och det är i grevens tid!  

Talet du aldrig trodde du skulle få höra men drömde om!
  

Greta Thunbergs TedX-talk

15 kommentarer:

  1. Hoppas Greta klarar att blivit så berömd. Hon är ju som hon själv säger fortfarande ett barn trots agerandet.

    "Gretas snabba genomslagskraft vittnar om att det finns hopp om att nå kritisk massa bland människomyrstacken och vad som måste göras åt planetens och vår egen hälsa om vi ska överleva och utvecklas vidare till en klokare art i balans med naturen och oss själva. Många börjar vakna ur sin slummer och det är i grevens tid!"

    Hämtade in tidningarna nyss och mitt i Di Weekend finns följande text:

    "Spänning inför elbilsåret 2019. I år har Di Weekend kört fler supersportbilar och bensinslukande stora suvar än elbilar. Inför nästa år kan det bli tvärtom. Alla stora biltillverkare vill vara med i elbilsracet..."

    God Jul!

    Nanotec

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror hon klarar kändisskapet bra.
      Hennes mamma, Malena Ehrnman, har stor erfarenhet av att vara kändis.

      Radera
    2. Hej Nanotec! Ja 2019 blir nog ett riktigt genombrott för elbilar och elfordon generellt, i synnerhet i Sverige där många tusen tycks att beställt/reserverat en Tesla Model 3 och den första vågen kommer levereras kring feb/mars, då kommer de synas lite överallt. Nya Nissan Leaf och Hyundai Kona tror jag även kommer bli mkt populär i Sverige.

      För övrigt kan jag rekommendera en till bok till föregående inlägg som jag bara börjat läsa men verkar lovande: "Oil, Power and War" av fransmannen Matthieu Auzanneau som nu finns på engelska. Den beskrivs redan som en uppdaterad och rent av förbättrad version av Daniel Yergins Pulitzervinnande mästerverk "The Prize". En riktig bibel! En recension finner du här:

      https://www.resilience.org/stories/2018-11-12/review-oil-power-and-war-by-matthieu-auzanneau/

      God Jul Nanotec!

      Mvh
      Johan

      Radera
  2. Högre ränta tror jag är ett väldigt kraftigt verktyg som vi kanske har förbisett?
    Om vi höjer räntan, och det rejält, så borde det dämpa konsumtionen.

    De senaste decennierna är det många som har lånat upp på sin bostad och unnat sig både husbil och utlandssemestrar.

    Något karaktärsdanande kanske det också kan vara, spara först och konsumera sedan.

    För övrigt vill jag tipsa om en jordbruksmotion från tre av miljöpartiets riksdagsmän.
    Jag gillar motionen skarpt eftersom de talar om matsuveränitet och regenerativt jordbruk.

    http://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/motion/utveckling-av-den-svenska-livsmedelsstrategin-for_H6022741?fbclid=IwAR3PGBcEhY_LG-lu3tFjzNDc0KHsogSA4JxNmpC8EE8G-Eyb_91uOq6Vnkg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anders! Tack för tipset, ska kika!

      Ja, en höjd ränta har def en hämmande effekt på konsumtionen, frågan är dock hur mkt/lite styrräntans höjning med 0,25 procentenheter kommer ha på bankernas bolåneräntor. Fortsätter Riksbanken att höja kan räntan förstås få stor inverkan på hushållens möjligheter att konsumera prylar när allt mer går åt till betala räntor på bolån och företag och hushåll med mkt små marginaler rent av går iväggen vilket får många negativa effekter som ökad arbetslöshet, minskade skatteintäkter och ja minskad konsumtion.

      Vi lämnar ju troligen dessutom högkonjunkturen bakom oss snart så det blir minst sagt en stor utmaning för den svenska ekonomin.

      Får vi dessutom en börsnedgång där många spekulerat med sina besparingar i hopp om att göra kap för att kunna konsumera med, ja då blir det snabbt tomt i plånboken.


      God Jul!
      Mvh
      Johan

      Radera
    2. Det är kanske lite väl drastiskt.
      Men om Riksbanken hade ett deflationsmål i stället för ett inflationsmål?
      Jag tror att det hade varit det bästa för miljön.

      Radera
    3. Finns ytterligare vinnare på låg ränta. En intressant variant är de som bygger nya vindkraftverk eller för den delen de som fångar fotoner. Den största delen där är skogsägare, de få kvarvarande yrkesbönderna samt de som placerar solceller på taken eller fälten.

      För min del är den internationella räntan viktigare. Har ett obetydligt villalån och lite lustigt ett aktielån på 39 kronor. De största investeringarna i aktier rör komponenter för 5G, nya energiföretag och små ting. Alla har sin stora marknad utanför Sverige och de flesta är ganska små.


      Vill gärna satsa på elflyg nu när elbilar tar fart, men har bara hittat ett litet antal företag som strax flyger. Utgår från att bara några blir riktigt stora. Batterier är avgörande, men svårt att se vilka som blir vinnare. Fast elektrolyt gäller nästan säkert för fordon. Hoppas superkondensatorer lyckas i närheten av teoretisk förmåga för då klarar de mer än flygfotogen per kg och många många gånger fler laddcykler.

      Anser att den osynliga handen var ett enormt genombrott i kunskap, men att den måste styras lite genom lagstiftning och ekonomiska bidrag.

      För övrigt sålde jag mina teslor för tidigt när jag ansåg att de stigit för mycket på börsen. Nya varianten av smala tunnlar och hög fart under städer med teslor i tunnlarna som nyss presenterades av Musk är kul.

      Vänliga hälsningar

      Nanotec

      Radera
    4. Fick precis ett mail om det jondrivna flyget som det finns en liten artikel om i Nature. Kul att det uppmärksammas fast det knappast är ett nära val annat än för drönare som därmed kan vara helt tysta.

      Vänliga hälsningar

      Nanotec

      Radera
    5. Låg ränta har inte hjälpt skogsägarna.
      Inte heller lantbrukarna.
      En snabb titt på demografi och lönsamhet säger något helt annat.
      Det enda den låga räntan har gjort är att den har trissat upp priset på mark.
      Faktum är att en har låg ränta har uppmuntrat till rovdrift av skogen.

      Radera
    6. Men den "osynliga handen" har styrts en hel del de senaste århundraderna genom lagstiftning och ekonomiska bidrag.
      Hade du varit mer insatt i lantbruk hade du insett det.
      Bara en sådan sak som så kallad 5:3 skog
      Citat Wikipedia:
      Femtreskog, eller 5:3 skog, är ett begrepp varmed avses skog vars "tillstånd är uppenbart otillfredsställande" till den grad att ny skog måste anläggas. Benämningen har liksom citatet sitt ursprung i Skogsvårdslagen § 5:3. Om skog bedöms vara i sådant skick som lagen avser, föreligger skyldighet för skogsägaren att inom 3 år anlägga ny skog. De vanligaste typerna av femtreskog är dimensionsavverkad barrskog och lövskog på nedlagda betesmarker.

      Den sorts skog klassas oftast nu som nyckelbiotoper.
      Så visst har den "osynliga handen" styrts med både lagar och bidrag.

      Radera
    7. Dimentionavverkad skog är samma som dagens kontinuitetsskog, för övrigt.

      Radera
  3. Anders du har missförstått lite grann. Jag är född i urskogen i Norra Värmland och gillar fortfarande skogar och inte plantage. Jordbruk vet jag obetydligt om, men odlar en del mat själv i de två växthusen och trädgården. I det jag skrev menade lag att viktigaste var att vind och sol kräver stora investeringar vilket normalt betyder lån. Lån innebär normalt stora räntekostnader och ett viktigt skäl till de stora utbyggnaderna av vind som nu sker i Sverige är låga räntekostnader. En annan förutsättning är tillgång till mark vilket skogsägare och bönder ofta äger.

    Den osynliga handen. Vad Adam Smith menade med sin osynliga hand var att under vissa förutsättningar kan själviskt beteende leda till samhälleligt gagn. Trots att bagaren bakar och säljer sitt bröd enbart för egen vinnings skull så bidrar han därmed, liksom styrd av en osynlig hand, till det gemensamma goda. Alla får mat på bordet.

    En viktig del i detta är "under vissa förutsättningar". Fortfarande tror många att nationalekonomi är som naturvetenskaper men det är det inte. Det kräver alltid "under vissa förutsättningar". Dvs om, om och om gäller. Vi måste vara försiktiga med vad nationalekonomer säger. Många tror att den osynliga handen betyder att ingen inblandning ska ske av samhället. Jag menar att vi måste styra en del med både lagstiftning och ekonomiskt stöd. För att få beslut krävs en del påverkan på politiker och idag sker för lite från oss och för mycket från företag. Det är inte särskilt bra att främja fossilt bränsle. Ja jag vet att bönderna idag behöver diesel men om de istället för billig diesel får annat stöd för kvalitativt kött och grönsaker kommer många att försöka minska sin användning av diesel. Uppfinnare och entreprenörer skapar bättre maskiner och metoder. Nu har äntligen LKAB på allvar börjat utreda möjligheten till fosfor från gruvavfall. Möjligen blir det också mer anrikade jordarts metaller.

    En del trångsynta anser att staten ska hålla fingrarna borta från marknaden med hänvisning till den osynliga handen. Andra okunniga tror att antalet jobb är ganska konstant och därmed att invandrare stjäl arbete från svenskar. Men vi har ett samhälle som oftast kräver anpassad utbildning för de flesta yrken.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, nu går uppenbarligen inte de, av Riksbanken påbjudna låga räntorna, till särskilt mycket investeringar som främjar miljön.
      Empirin håller helt enkelt inte med dig.

      Största delen av lånen går till utlandsresor och suspekta investeringar på börsen.
      Ja, och att använda sin bostadsrätt som en bankomat.

      Lån är pengar från framtiden, förr eller senare ska de betalas tillbaks på ett eller annat sätt.
      Troligen blir det på det sättet som gjordes på Cypern under den senaste finanskrisen.

      Lån är inte bra för miljön.
      I synnerhet inte lån från fraktionella bankreserver.
      Det finns en hel del ekonomer som håller med mig.

      Jag vill gå så långt som att säga att det är just lån skapade ur fraktionella bankreserver är det som skadar miljön allra mest.

      Sist jag var på Island såg jag detta med egna ögon.
      Nybyggda hus som ingen bor i.
      Husen höll på att förfalla.
      Säg mig, är det bra för miljön?
      En massa hus som har byggts för lånade pengar och som ingen har råd att bo i?

      Så i stället för ett rikdagsbeslut på ett tvåprocentigt inflationsmål.
      Kan vi inte ha ett deflationsmål?
      Det skulle vara en välgärning för vår miljö.

      Radera
    2. Ja utbyggnaden av vindkraft sker med de så kallade räntesnurrorna för övrigt.
      Undra vem som kommer att stå som svarte Petter där?
      Angående vindkraften.
      Tyskland har byggt en hel del vindkraftverk.
      Då borde de vid det här laget lagt ner mycket av sin kolkraft.
      Det hade varit kul att ta del av lite statistik från Tyskland.

      Radera
    3. Suck Anders. Räntor och räntesnurror är inte det samma som den osynliga handen. Adam Smith var den som först förstod detta med ekonomin. Innan honom och fortfarande trodde många att det var olämpligt med fler företagare av ungefär samma typ i ett område.

      Jag ser övergången från fossilt som helt avgörande för klimatet. Om jag ser på investeringar i vindkraft, viket mycket riktigt, är en mindre del av vår ekonomi.

      Ur ett rent personligt investerarperspektiv har min lilla investering i vindkraftaktier växt stort senaste året. En större andel hade varit bra för mig. Fast då hade jag inte stött andra företag lika mycket.

      Ur ett energiperspektiv har vind från en obetydlighet för tio år sedan växt till tredje största elproducenten i Sverige. I Tyskland och Kina är det stora problemet elnätet som inte hängt med i utbyggnaden av vind och sol. Vi har en nettoexport av el till Tyskland. Alldeles nyss bröts den sista stenkolsbiten i en tysk gruva. Fast fortfarande bryts brunkol och importeras mycket gas från Ryssland. Vad jag förstått har de flesta av de äldsta reaktorerna stängts. Min gissning är att vi importerar billig el från Tyskland när solen skiner och vinden viner likt Danmark.

      Var nyligen och hörde på ett svenskt företag som tänker nyttja AI och billiga övergivna hål i marken för att tjäna pengar på att köpa el när den är billig och sälja när den är dyr genom att nyttja gravitationen. Det är alltså en variant på pumpkraftverk men utan stora dammar på markytan. Tyskland är deras första mål eftersom de har stora prisskillnader under dygn och mellan dagar.

      Vänliga hälsningar

      Nanotec

      Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.