2020-02-01

Navigera i en självkörande framtid? Samtal med Anna Pernestål!

Hur ser framtiden ut för självkörande eldrivna fordon? Det är ett återkommande tema här på bloggen och i Evolution Show där jag är värd. 

Hur ser vi tex till att de fordon som idag står still runt 95 % av tiden kan utnyttjas på ett energi- och resurseffektivt sätt utan att trafiken dubbleras? Forskningen visar nämligen att antalet fordon i trafiken kan bli långt färre när de blir självkörande men samtidigt att då de är i trafik nästan hela tiden, kan leda till att antalet kilometer per fordon ökar kraftigt. I värsta falt med resultatet att trafiken på vägarna dubbleras trots att antalen bilar kanske är så få som en tiondel mot idag!

Jag bjöd därför in Anna Pernestål till Evolution Show studion för att titta närmare på vad som krävs för att vi ska göra självkörande fordon till något som är hållbart både ur ett miljö- och hälsoperspektiv men även ur ett trafikperspektiv. 

Anna Pernestål är en av Sveriges ledande forskare på systemanalys av just självkörande teknik, digitalisering och delad mobilitet och dess inverkan på samhället. Anna är chef för KTH:s forskningslab Integrated Research Transport Lab (ITRL) där hon leder arbetet med att förstå hur vi kan göra självkörande teknik till något positivt för samhället.

Anna Pernestål har synts en hel del i media senaste året bland annat är hon med i första avsnittet av Svt:s ny miniserie "Rapport från Framtiden" (rekommenderas starkt, humor och pedagogiskt!) och var med i TV4 strax före jul där hon pratade på ett liknande tema tillsammans med en av världens ledande batteriforskare, Kristina Edström.

Anna är en återkommande gäst i Evolution Show studion och har varit med tre gånger tidigare. I första avsnittet intervjuade hon mig om bin och biodling, i avsnitt 3 går vi på djupet med den självkörande tekniken och utmaningarna med den. I somras samtalade jag och Anna med Sue Zielinski, en av världens ledande experter på det som kallas "mobility as a service" som kom till studion under sitt besök i Sverige i somras.  

Nedan följer mitt samtal med Anna Pernestål som även är första avsnittet på säsong 2 av Evolution Show som nu äntligen är igång! Blivit en hel föreseningar bland annt då jag ordnat men en solanläggning som jag kommer återkomma till framöver! Avsnittet finns även som podcast för den som föredrar att lyssna, tillgängliga på det flesta plattformarna här. 

Kika gärna även på något av mina samtal med Robert Falck nedan, VD och grundare av svenska Einride som utvecklar världens första självkörande eldrivna lastbil som helt saknar förarhytt!

Nästa veckas avnittt blir det mycket Tesla och elbilsmarknaden snabba utveckling. Tibor Blomhäll, grundare och president för Tesla Club Sweden och en av Sveriges främsta elbilsexperter, gästar åter studion. Vi har tidigare gått igenom många av de vanligaste myterna kring elbilar som kan ses här.    

Hur använder vi självkörande fordon på ett hållbart sätt? Häng med på ett samtal med experten Anna Pernestål!


Världens första självkörande eldrivna lastbil är svensk och är redan i trafik. Här är del 1 av vårt samtal med grundaren och VD:n av Einride, Robert Falck!

Hur funkar tekniken i Einrides självkörande eldrivna lastbilar? VD:n Robert Falck guidar oss!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.