2016-08-01

Gotland: Turister kan skickas hem om torkan fortsätter

Det har talats mycket om torkan på Öland i sommar men en betydligt allvarligare kris närmar sig på Sveriges största ö och turistmål, Gotland.

Till Öland byggs det nu en vattenpipeline som ska ge 1000 kubik vatten per dag till ön samtidigt som vattentankbilar går varma och levererar lika mycket varje dag via ölandsbron.  Men det är långt ifrån tillräckligt då det endast utgör 13,3 % av dagsbehovet för vatten på hela Öland en varm sommardag.   Detta enligt ett Svt-reportage från i maj.

På Gotland är läget på väg in i en krissituation som om torkan fortsätter kan tvinga turisterna att återvända från ön 

Redan i maj när Johan besökte sina släktingar och vänner på Gotland stod det i den gotländska dagspressen om bevattningsförbudet från kommunala vattentäkter och att inte ens privata brunnar fick användas för bevattning, biltvätt eller poolbadande i trädgården. Grundvattennivåerna är helt enkelt för låga.

I helgen skickade Johans släktingar på Gotland oss en artikel som publicerades i Gotlands Allenhanda GA i lördags där det framgår med all tydlighet hur allvarlig torkan på ön nu blivit. I artikeln säger vattenkrisexperten Pär Aleljung som varit med i den Livmedelsverkes nationella vattenkatastrofgrupp som kopplats in på Gotland sedan årsskiftet, bland annat följande:

"Tittar man på worst case får man tacka nej till turismen, i alla fall från ett utifrånperspektiv. Om det inte finns vatten är det en logisk följd att skicka turisterna. Det är klart att regionen måste vill undvika det här med alla medel, men måste planera utifrån sin produktionskapacitet". 

Andra som Leif Thomsson, tillförordnad chef vid regionens vattenhet menar dock att det inte blir nödvändigt då det finns en regional krisplan som kan användas om vattensituationen leder till en riktig samhällskris. Enligt Thomsson går vi in i ett sådant läge "om Tingstäde träsk inte fylls på framåt hösten. Då blir det antagligen ransoneringar." Om det sker kommer prioriteringar göras såsom vatten till äldrevård och sjukhus medan privatpersoner med villor får hämta vatten.

Hoppet om förbättring till nästa sommar ser minst sagt mörk ut. Enligt enhetschefen för vattenheten Susanne Bjergegaard måste det regna från nyår till april för att en liknande situation ska kunna undvikas till nästa sommar. Not gonna happen!

Den begynnande krissituationen på Gotland påminner om behovet av god krisberedskap vilket vi bland annat skrivit om i en debattartikel i Dagens Samhälle tidigare. Det är även en påminnelse om att vi i Sverige varken ska ta tillgången till rent vatten eller vatten överhuvudtaget för given.

Så ska du på semester till Gotland nästa sommar, packa vattendunkar och slösa inte med vattnet när du är där. Vattnet i Sverige är en gåva långt mer värdefull än det svarta guldet (oljan) någonsin varit eller kommer bli. Men vattnet måste användas klokt för att kunna bli en investering inför en framtid med många utmaningar.

Gotland -Sveriges Hawaii men hur länge till?
Bildkälla: Oona Räisänen, wikemedia commons 

8 kommentarer:

  1. Det mest logiska skulle ju vara att sluta ha Almedalsveckan, antingen helt och hållet eller att bara flytta den från Gotland.
    Är ju skapligt säkert att just den veckan är typ största boven. Speciellt med de politiker vi har nu som verkar helt frånkopplade från verklighetens problem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Almedalsveckan drar mycket folk men ännu mer vid medeltidsveckan sen har vi ju Bermansveckan och mycket annat. Juni-augusti är det extremt mkt svenskar och turister på Gotland så det bidrar klart till bristen. Men torkan har ju blivit riktigt allvarlig först nu i takt med att grundvattnet sjunkit flera år i följd.

      Jordbruket på Gotland kräver även enorma mänger vatten. En rad åtgärder måste till och regnvattensbrunnar/cisterner måste upp på många platser som kan användas för bevattning till jordbruk. Fler avsaltningsanläggningar blir sannolikt nödvändigt på sikt men det lär ta flera år innan de kan komma igång och till dess kan det bli några riktigt tuffa år.

      Mvh
      Johan

      Radera
    2. Det har nog redan byggts ett litet bräckvattenverk.
      http://www.gotland.se/91546

      Radera
    3. Hej. Yes det känner jag till men fler kommer behövas och det kommer kräva mkt el...Men med så många soltimmar och så mkt vind på ön bör inte det vara något större problem om de kombineras med tex Teslas powerpacks a 100 kWh som seriekopplas med x-antal till. Detta för backup när strömmen går, vilket den gör rätt ofta på öin...

      Mvh
      Johan

      Radera
  2. Nej på Almedalsveckan dricks bara rosevin. Jag ska ringa min dotter som nu är på ön. Be henne vänta med att duscha och inte dricka annat än flaskdrycker.

    Borde gå att konvertera en oljetanker och hämta färskvatten uppåt Norrland. Eller möjligen dra ut en ledning från lämplig sjö 100 km kan väl inte kosta så mycket?

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    PS Talar man om trollen... dottern ringde just DS

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Nanontec. Jag hoppas du är ironisk angående oljetankern...det vore inte särskilt "miljövänligt" och ur beredskapssynpunkt är lisvuppehållande försörjningskällor (vatten och mat) som förses med långväga transporter eller centraliserade system utan livlina inte resilient men kan förstås användas som nödlösning.

      Tills vidare kan det fungera med vatten från Bästeträsk på norra Gotland för att minska belastningen på Tingstäde träsk men det innebär otrevligt många lastbilar på Gotlands små vägar.

      Mvh
      Johan

      Radera
  3. Nja lite ironisk men jag tror nog fortfarande att en ledning från fastlandet behövs och romarna byggde långa akvedukter för 2000 år sedan så vi borde också kunna göra något liknande. Aqua Marcia byggdes mellan 144 och 140 f.Kr. Källan till vattnet var över 91 km bort från Rom i Aniodalen. Visserligen är det 100 km till fastlandet från Gotland men vi har idag bra mycket bättre maskiner än romarnas slavar. Har ingen kunskap om vad en så lång vattenledning skulle kosta. En elledning till ön är däremot på gång och gör samtidigt att ön kan få i princip mer än 100% vindkraft. Dvs för det mesta flyter mer ström till fastlandet än utåt.

    Dottern sa att vattnet inte smakade något vidare där hon är på ön. Gissar att vatten transporterat i oljetanker också skulle smaka illa.

    En metod att snabbt spara vatten skulle vara dramatiskt höjd taxa. Skulle leda till mindre slösande. Kräver nog också beslut att vatten börjar mätas i lägenheter.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej igen. Romarna gjorde mkt och var sannerligen före sin tid men pipeline genom vatten i 100km är knappast någon billig eller hållbar lösning även om jag inte uteslutar att det kommer ske. Vattnet på Gotland smakar ingen vidare, hög kalkhalt och ofta med gas (ofarlig sådan) blir dock bättre när man ställer in det i kylen i en kanna eller om man har bubbelvatten direkt från kyl. Här i Dalarna med egen brunn smakar vattnet himmelskt vilket gör jämförelsen ännu värre men efter 31 somrar och många vintrar på ön vänjer man sig...

      Mvh
      Johan

      Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.