2017-06-30

Vi provkör Hyundai Ioniq Electric på vår nya Youtube-kanal

Det har varit lite tunnsått med inlägg här på bloggen sedan midsommar. Anledningen är att vi har haft fullt upp med att bearbeta videomaterialet från strax före midsommar då vi provkörde elbilen Hyundai Ioniq Electric. Vi har nämligen precis startat en ny youtube-kanal, EVolution. Tanken är att vi på denna internationella youtube-kanal, till skillnad mot vår Olja för Blåbär-kanal, ska fokusera på olika typer av eldrivna fordon, smarta hållbara energilösningar och ge inspiration för en hållbar livsstil.

Just nu planerar vi en studio i Uppsala där vi kommer kunna ta emot gäster och göra egna analyser, förhoppningsvis minst en gång i veckan framöver. Målet är att den ska vara klar senast i augusti men vi kommer göra fler videos och program innan dess. Det kan komma att handla om elcycklar, elbilar och andra elfordon. Har en idéér och önskemål kan en kommentera här på bloggen eller kontakta Johan direkt via mail. Vi kommer även träffa företag och personer som har smarta energilösningar för framtiden och andra som inspirerar till den fossilfria omställning som är nödvändig och redan är i full gång!

Gillar ni videon eller har synpunkter så tveka inte att höra av er eller kommentera. I kommande videos kommer vi ha fler kameror och därmed kunna fånga fler kameravinklar. Vi har dessutom införskaffat en vass redigeringsmaskin så nu ska det gå snabbare nästa gång!

Nedan provkör vi alltså elbilen Hyundai Ioniq Electric som vi fick låna av Stilbil AB i Upplands Väsby i över fem timmar. Vi körde bland annat till Skåneholms slott och fick möjlighet att prova både landsvägskörning och motorväg. En pigg bil som troligen är den första elbilen med räckvidd och ett pris som kan tilltala många. Kika gärna på videon för mer info, den är på engelska men vi kommer troligen klippa till en svensk version nästa vecka och ladda upp på Olja för Blåbär-kanalen.
Vi fick ingen ersättning för provkörningen utan gjorde det som ett led i en önskan om ökad kunskapsspridning om eldrivna fordon.

Vi provkör Hyundai Ioniq Electric på vår nya kanal EVolution

13 kommentarer:

 1. Gick bilen fort? Du ser livrädd ut Johan :)

  Ni gör verkligen ett bra jobb i ert försök att ställa om samhället bort från oljan. Ärligt tror jag det nästan blir en omöjlighet tyvärr. Sol och vind i all ära. Men det blir aldrig mer än ett komplement till oljan. 14 miljoner kubikmeter olja eldar vi upp var dag som försvinner ut i atmosfären. Det finns inga tecken på minskad aptit på olja i världsekonomin. Vi behöver hitta 4 nya Saudiarabien inom 20 år. Makthavarna håller händerna för öronen och trallar, la la la. Vem vet redan inom ett år eller 2 kan vi stå inför nya oljechocker likt 2008 och då stannar det mesta av ny utveckling upp. Mitt tips är att försöka få ut sanningen till så många som möjligt så tid till att ställa om sitt liv finns. Det är meningslöst att mörka och inbilla folk att allt löser sig av sig självt.

  Hur som helst gör ni ett bra jobb.

  Mvh Berra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Roberth kör lugnt och fint men bilen har klart resurser. 0-100 på 9,9 sek är rätt bra. Accelerationen i sport mode känns verkligen kraftfull för att vara en så liten bil o i den här prisklassen (från 331 900).

   Var nog lite hungrig, blev mkt förberedelser och många tim innan käk. Rädd var jag verkligen inte men bra kommentar. Ska vara mer avslappnad nästa gång :)
   Mvh
   Johan

   Radera
  2. Ang Peak Oil/konsumtionen av oljan håller jag med om att utmaningarna är enorma och vi kommer inte bara provköra elfordon som de vore någon snabbfix för business as usual men vi ser dem som en liten men viktig brygga in i framtiden som kan underlätta omställningen in i framtiden, förstås i samverkan med en rad andra faktorer som en mer lokalt producerande ekonomi, ökad självfs av mat, energiförs mm.

   Blir videos och analyser om det längre fram. Vi tror på inget sätt att grön teknik ensamt "räddar världen" men den kan och gör redan stor skillnad för många människor.

   Viktigt att inte framställa omställningen som svart el vit, dvs smart teknik eller ingen teknik. Det bästa är ju oftast en hybrid av gamla beprövade kunskaper och ny teknik (med undantaget för el/bensin kombinationen som är väldigt energiinneffektiv mot en ren elbil).

   Mvh
   Johan

   Radera
  3. Business as usual kommer inte att vara det mest föränderliga framåt. För tre år sedan frågade KPMG ut ca 1000 toppchefer inom världens bilindustri om vilka trender de ansåg viktigast. Elbilar hamnade på tionde plats. I årets enkät var elbilar etta.

   Det verkar som få tagit till sig vilken ändring de självstyrande fordonen för med sig. 600 miljoner elbilar menade biljournalisten Håkan Matson i Di Weekend igår att det krävs 2040 förutom att all världens elproduktion är fossilfri för att klara 2 grader. Jag har svårt att se så stort behov av bilar år 2040. Men däremot är behovet av transporter inte borta.

   Robotar är ungefär lika dyra att ha vid tillverkning i Sverige som i Kina och senast hörde jag att Huskvarna tar hem tillverkning. Såg att det ska ske en stor satsning på nyttigare havre samt att man ser en stor framtid igen för odling av havre här för export. Annars verkar det som att svenskodlat blir lokalt mer efterfrågat. El är jag säker på kommer att produceras mer i Sverige och utbytet med Europa öka med modern högspänd likström.

   I princip all ny smart teknik bygger på äldre något mindre smart teknik. En del gammal kunskap är inte särskilt värdefull längre. Allt nytt är inte särskilt optimalt heller.

   Sedan finns det personliga upplevelser där just jag inte gillade musiken i videon. Lycka till med fler videoinslag framåt.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 2. Det ska bli väldigt intressant att följa fortsättning här och på Youtube. Men som sagt. Lägg lite extra krut på att få människor att vakna upp. De flesta vet inte ens vad en omställning är. När man talar med folk om anledningen till att jag med familj lever som vi gör ryggar dom tillbaka och kallar nästintill på psykvården.

  Nu ska jag ut och fortsätta med att bärga hö, med mina modifierade 60 talsmaskiner. Jag ser hur den ekologiska storbonden med skulder upp över öronen ruskar på huvudet när han hyperstressad blåser förbi på vägen i sin flång nya mångmiljon traktor :)

  Mvh Berra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej igen! Ska jag verkligen ta till mig Berra, håller helt med dig! Pedagogiskt om "omställnings basics" ska det bli!

   Lycka till med höt, själv ska jag måla om fyra kuplådor som jag slipade rena igår.

   Mvh
   Johan


   Radera
  2. Hoppas också höskörden blir lyckad och ser fram mot synen på omställning. Vi är åtminstone eniga om att vi måste bort från det fossila. Hur och vad som är viktigast först kan säkert finnas lite olika tankar om. Får nog gå ut och vattna lite i växthuset så länge. Blir lite färsk potatis och kryddor till sill när göteborgare kommer hit ikväll.


   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Blir det bara väder blir det en kanonskörd av hö. Jag upptäckte idag när jag slog hö på ängen några exemplar av orkidéer. Jungfru Maria nyckel. Det var skoj och givetvis undvek jag slåtter just där. Dom får stå och fröa av sig.

   Hoppas göteborgaren blev nöjd med potatisen.

   Mvh Berra

   Radera
  4. Orkideer är trevliga så det gläder mig att du kunde rädda dem. Eftersom du skördar hö utgår jag från att du har mer djur än höns.

   De tre göteborgarna var nöjda och har nu fortsatt till mitt lantställe som ligger längre ut i skärgården. Träffar dem igen imorgon.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  5. Ja, jag har 15 tackor med lamm. Värmlandsfår. Ska skaffa 2 kor med är tänkt.

   Simma lugnt

   Radera
 3. Bin är något jag sett som riktigt intressant länge men inte riktigt kommit till skott. Sötningsmedel är alltid bra att ha. Har nu fått kontakt med en tant (granne) som har kupor och säljer honung på marknader. Ska försöka nästla mig in där och kanske på sikt bli ved hennes grejor när hon inte orkar längre. Planera är viktigt :)

  Målar du med linoljefärg?

  Mvh Berra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul, hoppas du ger dig in i biodlarvärlden, väldigt stimulerande och roligt! Japp, linoljefärg från Ottosons färgmakeri, vill stödja svensk linoljeframställning och så ska det vara skonsamt mot insekter. Varför färgen inte hållit mer än ett par vintrar/höstar på några av mina målade kupor, mot väta är min oerfarenhet som målare. Nu vet jag att jag ska slipa ner den yttersta träytan innan och måla tre gånger! Ska även vara bra att försiktigt sandpappra om tråytan reser sig efter grundmålningen men de som jag slipat innan och målat tre gånger ser fortfarande ut som nya efter en vinter.

   Mvh
   Johan

   Radera
  2. Ett litet tips som är helt suveränt att rengöra utrustning som används till att måla linoljefärg med, som penslar och även är miljövänligt. En ren naturprodukt. Linoljesåpa.
   Det finns några fabrikat men måste rekommendera vår egen. Bra pris och gjord av Eco linolja från Gunnarshög i Skåne och faktiskt den produkt vi säljer mest av. Även suverän till all slags rengöring. Många använder den även till att såpa in furugolv med. Lite fräck att göra reklam så här men den är jättebra :)

   http://bonstorpnaturprodukter.com

   Mvh Berra

   Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.