2017-09-13

AI, Computer vision, Deep learning och vägen mot självkörande bilar

Vi har i många inlägg varit inne på den snabba utvecklingen inom AI och självkörande elbilar samt varför Tesla har ett sådant försprång mot sina konkurrenter inom bilindustrin. Johan har tex i en video på vår nya internationellt inriktade EVolution-kanal gått in på detta.

Idag kom youtubaren och Tesla-entusiasten Ben Sullins ut med en video där framstegen inom bland annat det som kallas computer vision eller datorns förmåga att se verkligheten med hjälp av bildhantering förklaras på ett pedagogiskt sätt. I videon intervjuas forskaren och författaren inom just computer vision, doktor Satya Mallick som förklarar hur AI, deep learning, neurala nätverk och computer vision fungerar och varför den med mest data skapar sig ett avgörande övertag gentemot sina konkurrenter.Vad många inte känner till är att Tesla till skillnad mot tex Google redan har samlat in långt mycket mer data än övriga och fortsätter att öka denna svällande data-portfölj. Detta tack vare de 10-tusentals bilar som sedan sedan hösten 2014 rullar med självlärande hårdvara i elbilen Tesla Model S (och nu även i el-suven Tesla Model X och elbilen Tesla Model 3). Tack vare att Tesla samlar in visuell data om hur människor kör och olika trafik- och miljöförhållanden innebär varje ny uppdatering som företaget skickar ut till samtliga Tesla bilar, ett steg närmare mjukvaran/bilarnas förmåga att bli 100 % självkörande. Något som i sin tur även innebär att Teslas försprång gentemot närmaste konkurrenterna Google och Volvo/Uber kan bestå och till och med öka mer än vad många kanske förväntar sig.

Den konkurrent med tillräckligt stor flotta och som dessutom satsar seriöst på elbilar redan idag som vi tror har största chans att närma sig Tesla är Nissan. Det japanska företaget verkar nämligen även vara på gång med att "träna" sin nya Nissan Leaf för att kunna bli självkörande men hårdvaran är än så länge bara installerad i ett fåtal bilar och under utveckling. Men börjar Nissan rulla ut självkörande hårdvara i världens just nu mest sålda elbil, Nissan Leaf och likt Tesla använda Nvidias kraftfulla grafikprocessor kan Nissan knapra in mycket av Teslas försprång inom bara ett par år.


Det blir ett spännande race men räkna inte med att alla de stora biltillverkarna kommer överleva övergången till självkörande elfordon. Stora dinosaurier har mycket muskler men är inte snabbfotade...Historien visar gång efter annan att det sällan är en fördel att vara den dominerande spelaren vid ett paradigmskifte.

Imorgon avslutar vi vår provkörning av den lilla elbilen Renault Zoe 40 i Bose-utförande. Vi återkommer när den är färdigklippt på svenska och engelska.

Vi äger aktier i Tesla Inc.        

17 kommentarer:

 1. Utmärkta små filmer. Talande var citatet från Victor Hugo om kraften i en ide som nått mognad. En del framtida händelser kan knappast stoppas. Elbilar verkar nyss ha nått alla journalister medan förarlösa bilar mer ses som SF av de flesta.

  I en film talade de om att alla autonoma kör i takt genom kommunikation mellan de förarlösa och just detta gör att trafiken blir lite snabbare och säkrare så snart två samspelar och sedan snabbare och snabbare samt säkrare och säkrare för fler samverkande. Hur kommer de att kommunicera?

  Min uppfattning är att dagens 4G är för långsamt. 5G är vad som krävs för att få hastigheten annars blir vinsten för liten för helt autonom drift. Sista filmen visade också att det behövdes en mänsklig förare när bussen stod stilla och blinkade men inte att bilen förmodligen behöver ha en helt aktuell karta för att kunna hålla farten. Alla förarlösa bör alltså rapportera förändringar i kartan och med Lidar kan de klara små potthål och lite för djupa vattenpölar samt delge närliggande så de kan köra mjukare och säkrare. Förmodligen säljs en del sådan information samt uppgifter om lediga p-rutor senaste 30 sekunder till primitivare fordon, som inte då behöver 5G.

  I tätorter kommer antenner för 5G att placeras mycket tätare än för dagens 4G men på landsbygden utgår jag från att det blir samverkande grupper av nanosatelliter i låga banor som nyttjas. (Möjligen högflygande drönare) Ett kommunikationsproblem med de höga frekvenserna är kraftigt snöfall men då får hastigheten för datakom sänkas och med det ökade avstånd mellan fordon samt kanske lägre fart på vägen.

  Fortfarande lite förvånad av värdet för ett litet bis pollinering av blåbär. Hur många samlar i en kupa?

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. 5G är inget bra. Forskarna varnar nu för riskerna. Strålningen är för kraftig.
   Det vettigaste är nog att lägga ner den självkörande framtiden. Men det klart. Det går nog att tjäna stålar på cancerpatienter i framtiden. Med robotar som opererar på löpande band kan det vara en bra affärsidé.

   http://newsvoice.se/2017/09/14/5g-180-vetenskapsman-varnar/

   Mvh Berra

   Radera
  2. @Nanotec. Ang bin... Ett starkt samhälle under sommmaren består av 60-80 000 individer. Alla samlar inte, ca 1/3 är oftast kvar och städar, pysslar om yngel, drottning och försvarar kupan men 20-50 kan vara ute o samla vatten, nektar, pollen och propolis (kåda från träd för tätning/fästning av vax mot springor i kupan och antibakteriellt mm).

   Så räknar vi med säg 20 k bin som samlar bara blbärsnektar/pollinerar blåbärsbuskar ja då är utifrån 600/bi värt....12 000 000 kr... Jag är med andra ord en rik man!! :) Men så kan man inte riktigt räkna, dock är binas pollineringstjänster ovärderliga för oss människor och naturen.

   Mvh
   Johan

   Radera
  3. Berra de "vetenskapsmännen" i newsvoice verkar lite underliga i sin syn på den objektiva verkligheten. Cancer uppkommer ständigt hos alla men immunsystemet dödar nästa alltid cancern. De orsaker till cancer som det mest talas om är inte den vanligaste orsaken enligt rådande uppfattning hos majoriteten av forskare.

   Mest kända verkliga orsaker till cancer bland lekmän är förmodligen rökning, asbest och luftföroreningar. Och om vi ser på luftföroreningar är fossilfordon en stor orsak. Död på grund av fossilfordon klassas ca 300 ytterligare per år i Sverige som, men betydligt fler har dött av avgaserna fast det går inte att fastslå för en enskild död utan bara statistiskt.

   Cancerbehandling kostar mycket för landstingen och billigast är strålning och kirurgi. Medicin är dyrare och ny medicin kan kosta över 50.000 i månaden.

   Stark strålning kan ge cancer och många som fick "förebyggande strålning" för 50 år sedan har nu dött i cancer orsakad av denna starka strålning. Vi har olika bakgrundsstrålning på olika orter men det är svårt att se att denna strålning orsakar ökning av cancer. Gruvarbetar i urangruvor däremot får mer cancer.

   Solande i större grad ökar risken för cancer.

   Återkommer med största orsaken till cancer för nu är det lunch.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. Nu är det inte bara cancer dom varnar för. Sterilitet och neurologiska problem och störningar i det allmänna välbefinnandet osv. 236 forskare och läkare har skrivit under skrivelsen till EU och vad jag fattade är dom inga forskare kopplade till newsvoice. Men artikeln står där utan tvekan.

   Lite märkligt att när forskare varnar för en sådan grej som 5G då är dom undliga hokospokus gubbar. Det är nästan som att när någon grusar sönder en framtidsdröm då är dom sinnessjuka. Som när klimatforskare grusar sönder drömmen för alla fossilbilentusiaster i USA. Dom förnekar ju problemen med co2. Förstår du vad jag menar?

   Vansinne att chansa på 5G när strålning bevisligen kan ställa till stor skada tycker jag. Kommer det upp en sådan mast här i närheten kommer jag skjuta ner den med hagelbössan. Garanterat.

   Mvh Berra

   Radera
  5. Berra jag fortsätter strax med cancer och vad det oftast beror på samt hur vi kan rädda fler drabbade samt lite om hur vi minskar riskerna idag och imorgon med tex deep learning.

   Men först strålning. Bönder får hudcancer oftare än normalbefolkningen. Bönder får lätt mer solstrålning på huden än de flesta andra. Ska vi andra alltså också undvika solstrålningens verkan i huden? Nej det är enbart mycket sol vi ska vara försiktiga med om vi inte har ett extra bra pigmentskydd. Vi har genom evolutionen och boendet i generationer anpassat oss med allt bättre pigment i de trakter där det behövts. Vi har också genom evolutionen fått ett automatiskt skydd mot att se direkt mot solen, fast det fungerar inte vid 99% solförmörkelse så USAs president fick hjälpas av mer kunniga vid senaste solförmörkelsen annars hade han nog blivit än mer skadad.

   (Måste ge dig lite beröm för den låga mängden gifter och mediciner i det du odlar och föder upp.)

   Få klagar på strålning från radio och tv idag. Många klagade på strålning från de första generationerna av mobiltelefoner och det har gjorts en hel del undersökningar av effekter där det inte framkommit några mätbara problem, vid de låga effekter som gällt. För 5G används mindre effekt än med dagens system. 5G kommer sitta mycket tätt i städer och glesare längs vägar och master speciellt för 5G blir säkert sällsynta. Antennerna är små och placeras på husväggar, i belysningsstolpar och förmodligen i drönare eller nanosatelliter för landsbygden.

   Jag förstår vad du menar och anser inte de 263 är sinnessjuka eller hokus pokus gubbar men att de med mycket stor sannolikhet har fel. Vänd på det hela och se på vad 5G ger för nytta. Med 5G får vi färre för levande varelser farliga föroreningar i luften från fossilbilarna och mindre beroende av olja förutom lägre mängd utsläppt CO2.

   Cancer.
   Orsaken till cancer har forskats och forskas enormt om. När en forskare hittar något misstänkt kan det ibland få stor uppmärksamhet av media. Ibland är det bra med detta och fler kan akta sig för tex tobaksrökning. Men den största orsaken nämns sällan.

   Slumpen verkar vara den viktigaste orsaken i kombination med generna. Cancer uppstår alltså ständigt och nästan alltid klarar vi av att ta kål på den tidigt med vårt eget immunförsvar.

   Immunförsvaret blir sämre med ålder och fler får cancer i högre ålder. Kan vi stärka immunförsvaret minskar risken inte bara för cancer.

   Neurosedyn åstadkom ca 10.000 missbildade barn och förmodligen än fler spontana aborter och sedan dess testas nya läkemedel väldigt väldigt mycket till stora kostnader. Medlet godkändes aldrig som sömnmedel i en del länder som USA. När man undersökte medlets verkan mer noga efteråt fann man att det var verkningsfullt mot en del cancerformer. Idag räddar det åratal av liv åt många men kostar över 50.000 i månaden i Sverige. Priset beror på att det företag som kom fram med denna variant av Neurosedyn vill ha åter de stora summor de satsat på forskningen och en hel del vinst. Med tiden löper patentet ut och andra kan tillverka det för kanske 50 kronor per månad.

   Med allt kraftfullare datorer, deep learning och många nya instrument går cancerforskningen mycket snabbt framåt idag och allt fler cancerformer som betraktats som obotliga klassas om. Till och med gener i vissa celler börjar omprogrammeras, förökas utanför kroppen och återföras för att bekämpa vissa cancerformer.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  6. Varför skulle dom 263 olika forskare och läkare sannolikt ha fel? Vi Svenskar kommer bli någon typ av försökspersoner tror jag. Det ska kollas hur länge vi överlever..

   Jag tror du förnekar riskerna. Förnekelse är la första stadiet på Kubler-Ross beskrivning av faserna vid ett chockartat besked har jag för mig. Vrede är nästa stadie. Där är du nog inte än.

   Mvh Berra

   Radera
  7. Berra det finns många fler forskare och läkare. Jag känner mig säker på att det de 10.000-tals läkarna anser om främsta orsakerna till cancer - nämligen slumpen och gener - är värst. Rökning och för mycket sol bidrar mycket med att öka risken. Självklart kommer andra risker att komma fram men eftersom forskarna inte hittat någon ökad risk med de föregående generationerna mobiltelefoner borde 5G vara ännu ofarligare med sin mindre effekt.

   Helt tydligt förnekar jag risken med att se just den som obetydlig. Risken att vi träffas av en komet är betydligt större och särskilt när stjärnan Gliese 710 kommer närmare och ställer till det i Oorts moln. Eller som jag nämnt tidigare luftföroreningarna från vårt fossila leverne. Eller mycket annat.

   Känner ingen vrede idag.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  8. Jag sticker ut hakan lite och säger att vi vet vad cancer beror på. Cancer tillsammans med det flesta västerländska välfärdssjukdomar beror på mutationer i dina mitokondrier så kallad heteroplasmi. Googla Douglas Wallace och utbilda er.

   Radera
 2. Jag vet inte vad som är minst plågsamt. Att dö av 5G strålning eller klimatförändringar. Lite knepigt att ställa dom mot varandra sådär kanske. Fast jag tror jag blir lite egoist nu. Eftersom vi bor i Sverige tror jag vi kommer leva längst med klimatförändringarna..

  Det klart det finns andra risker än strålning för att få cancer. Typ rökning och så...men med en strålning som bevisligen är farligare kommer dom cancerfallen öka och det är inte bra..

  Själv har jag accepterat att mobilstrålning är jättefarligt och att det blir ännuvvärre med 5G och alla småmaster överallt... Helt galen utveckling. Tur man bor i skogen och lipper det där tramset.. Jag vägrar att ha det där nära...om inte 5G finns i närheten. Kan då dom förarlösa fordonen köra hit?

  Mvh Berra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Berra var inte så rädd. Störst risk att du får cancer är slumpen. Radiosändningar är inte särskilt farliga, dvs om nu inte något farligt sägs i radion. Mycket farliga ord har yttrats och fått till följd farliga handlingar. Internet har betytt mycket för att rekrytera galningar till IS.

   Du kommer att få besök av de förarlösa fordonen under 20-talet, men de kan inte köra så fort utan 5G. Kanske kommer jag i ett sådant för att försöka köpa ägg.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Tjaa, det skulle vara skoj att få ett besök av en förarlös bil. Tänk vilken avund det skulle skapa i byn här. Hur nära vågar man gå ett sådant med tanke på strålningen? Kan det kanske bli en provtur för mig om jag vågar..?

   Det klart du ska ha ägg. Det finns blåa, gröna, vita, bruna, samt mörkbruna. Jag föredrar dom gröna. Jättegoda.. Nu håller jag på och bygger ut övernattningsmöjligheten här med två rummet och kök i gamla vebon. Så det går bra att stanna kvar lite. Du kan få jobba lite med mitt nya projekt. En handvevad tvättmaskin med vedeldning för vattenvärmning..

   Mvh Berra

   Radera
  3. Troligen körs de autonoma bara på stora vägar och i städer i början så när du får första besöket har alla grannar åtminstone sett dem vid besök i staden. Men lyckas jag extra bra med aktier så kanske det går att ordna. Får satsa lite mer på AI.

   Kul med olika färger på ägg har bara ätit vita och några bruna än. (Förutom vid påsk)

   Gamla vebon blir bra. Sovit inne i snödrivor när jag gjorde lumpen. Mest fuktigt men sov gjorde jag. Mer bekvämt än i tält på granris och med fötterna nära den glödheta spisen och håret fastfruset i tältväggen. (Även om kroppen i genomsnitt hade hyfsad temperatur)

   Kommer ihåg att krediten tog slut på visa i Italien och vi fick köra hem med minimalt med kontanter när barnen var små. Tog in på en bondgård i Tyskland och bodde med tunn vägg till korna. Barnen var överlyckliga för gårdens djur, så vi tyckte det var ok även om det luktade lite av koskit. Har alltid två kort nu när jag är utanför det trygga 08.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. Jag räknar med en provtur. Nu sitter jag vid Ica och väntar på brandbilen och veckans leverans av utgånget bröd. Dinkel med surdeg gillar både hönsen och jag och den övriga familjen.

   Mvh Berra

   Radera
  5. Brödbilen såklart.. Otroliga mängder som bara kastas. Skåpet på caddyn är nästan fullt. Säkert 300 bröd. Utgångsdatum idag och i morgon. Och det är retur från 5 butiker, varje måndag. Vilket slöseri men bra för hönsen.

   Mvh Berra

   Radera
  6. Köper jag en så är det klart du ska få en provtur. Misstänker att du hinner åka med en taxi innan. Taxi för glesbygd blir förmodligen några år efter städerna.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 3. Skulle vara intressant att höra Johans reflektioner vad det gäller strålningen runt 5G.

  Mvh Berra

  SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.