2017-08-31

Ny svensk site förklarar AI på ett inspirerande sätt

Vi följer upp fredagens inlägg om den snabba utvecklingen inom Artificiell Intelligens och varför den går mycket snabbare än de flesta tror, med ett tips på samma tema. Vetenskapsrådet (som är en statlig myndighet under Utbildningsdepartementet) öppnade nämligen igår en helt ny site som helt fokuserar på Artificiell Intelligens. Sidan som ni finner på forskning.se är en fantastiskt pedagogisk och tänkvärd genomgång som förklarar AI (Artificiell Intelligens) ur många aspekter som vi varit inne på här på bloggen.

I 8 välarbetade videos på svenska (drygt 2 minuter vardera) går man igenom de viktigaste och sammankopplade delarna som alla berör AI och hur de tillsammans kan komma att förändra människans värld i grunden till det bättre eller sämre beroende på hur det utvecklas:
 • Artificiell Intelligens
 • Maskininlärning
 • Neurala Nätverk
 • Självständiga system 
 • Risker och etik 
 • Jobb och fritid
 • Demokratin
 • Superintelligens
Sidan som är ett måste att besöka, åtminstone som svenskspråkig har även länkar till läsvärda artiklar och intervjuer med forskare och experter inom AI. Tex finns en artikel om en av världens ledande AI-forskare, svensken Nick Boström som är grundare av Future of Humanity Institute vid Oxford -Universitetet (icke att förväxla med Future of Life Institute med samma inriktning). Institutet med Boström i spetsen, arbetar för att hindra att AI används mot mänskligheten och samarbetar bland annat med Elon Musks OpenAI som har samma syfte. Intervju med Nick Boström och Elon Musk finner ni i tidigare inlägg.

I artikeln om Nick Boströms arbete sätter bland andra svenska AI-expertens närmaste assistent Kyle Scott ord på vikten av att förstå och försöka kontrollera utvecklingen av AI i en för människan positiv utveckling:
"...Den sista uppfinningen som människan behöver komma på.” Eftersom AI är så oändligt mycket smartare än vi blir det rationellt att låta den lösa alla problem som vi hittills har använt mänskliga hjärnor för att lösa. 
– Det är inte bara ännu en cool teknologi, inte ännu en funktion på våra smarta telefoner, utan en helt ny era för livet på Jorden. 
Hur det ska gå för människan i den här nya tidsåldern beror på vilka värderingar och mål superintelligensen kommer att ha. Därmed har den växande gruppen med superhjärnor åtminstone två avgränsade fält att arbeta inom. 
– Vi måste se till att den här intelligensen agerar i enlighet med de avsikter som programmerarna hade. Under förutsättning att vi löser det problemet får vi privilegiet att hantera en andra utmaning: att se till att tekniken används för goda mål."
Men som framgår i samma artikel av Johan Frisk menar Nick Boström att det är mycket som kan gå snett...
"Den självpåtagna uppgiften att rädda mänskligheten från något som många betraktar som osannolikt kan tyckas teoretisk, och är det också. Nick Boström motiverar arbetet med en sifferexercis i sannolikhet. Argumentet lyder ungefär så här: Även om sannolikheten för att domedagen ska komma är försvinnande liten, är följderna så gigantiskt stora att det är värt att arbeta för att förhindra den."
AI (Artificiell Intelligens) förklarat i 8 sammanhängande delar 

4 kommentarer:

 1. När en överlägsen intelligens träffar på en mindre, så börja den första dominera de sista. AI är på väg att bli smartare än vi är, trots brist på emotionella sidor. Eller kanske jusu på grund av det.
  Tror du verkligen att vi kan hantera sånt? Tror du verkligen att vi människor är smart nog att inse att det är en resurs vi måste vara riktigt försiktigt med? Tror du verkligen att vi kommer inte att använda det som vapen mot varandra? Kom igen. Historien visar gång på gång att vi är alldeles för primitiva för att hantera en sådan makt!
  Bara ett litet exempel;
  https://nyadagbladet.se/it-overvakning/ai-experter-vill-att-fn-forbjuder-mordarrobotar/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ron! Vad jag tror om individers förmåga och vad jag ser för risker för mänskligheten i långa loppet är något annat än det jag vill uppmärksamma på kort sikt ;) Att en överlägsen art dominerar en intekelektuellt underlägsen är självklart men under en övergångsperiod kommer AI-verktyg kunnna utnyttjas av en enskilda grupper och människor men detta kan förhoppningsvis delvis motverkas med ökad kunskap och spridning av AI-verktyg till fler. Om AI kommer förgöra oss av med hjälp av oss själva mot själva eller pga AI-beslut som slår ut oss står skrivet i stjärnorna.

   Mvh
   Johan

   Radera
 2. Håller med Ron. Det här kommer inte sluta bra. I händerna på galningar blir sådana vapen livsfarliga. Eftersom förbud inte är bra så vet jag inte hur det ska lösas. Kanske någon typ av frivilliga avtal?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Berra! Riskerna är enorma och likväl möjligheterna. Inte ens en ekonomisk krasch skulle hindra utvecklingen mer än förskjuta den. Har inget bra svar på en lösning annat än att det för tillfället är mkt viktigt att hålla sig uppdaterad om AI-utvecklingen. Öppenhet om AI globalt är nog önsketänkande om inte en katastrof inträffar där AI-vapen/hot är involverade (som människan kommer tillbaka från levande) och gemensamma ramverk för dess användning upprättas.

   Svår nöt att knaäcka...

   Mvh
   Johan

   Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.