2017-10-28

GOTT & RECO -Ett café och bageri laddat för framtiden

Framtiden stavas eltransporter och till stor del lokal produktion av mat samt tillhandahållande av tjänster med lågt fotavtryck på naturen. Ett tydligt exempel på trenden för denna omställning med minskat fossilberoende och härligt nytänkande fick Johan igår under ett besök till cafe och bageri Gott & Reco i Falun. 

Här har de två entreprenörna Anna-Lena och Catarina förverkligat en inspirerande dröm som vilat i över 20 år men nu är verklighet och till glädje för faluborna. Ett bageri och cafe där närodlat, ekologiskt och nybakat erbjuds i form av bland annat glutenfritt, sockerfritt bröd och härliga soppor och mackor bakat utan tillsatser. Istället används mycket torkad frukt, björksocker, agavesirap, honung och andra mer hållbara sötningsalternativ. 

Anna-Lena och Catarina, ägarna bakom Gott & Reco Café och Bageri i Falun 

I en intervju med Anna-Lena och Catarina berättade ägarna att de länge velat driva eget och saknade ett café och bageri där det erbjöds en kombination av ekologiska glutenfria och sockerfria alternativ samt veganska och vegetariska varianter. Ägarna är dessutom mycket miljömedvetna och försöker hela tiden hitta lokala leverantörer för sina råvaror, vare sig det gäller grönskaker och frukt eller en lokal producent för det kött som används.     

Gott och Reco finns sedan 1,5 år i vad som tidigare var Selma bageris lokaler och ligger vid Stora Torget, snett över från Kristine kyrka. 

Gott & Reco Café och Bageri, vid Stora torget i Falun

Här finns flera veganska alternativ som Raw, blå spirulina med apelsin eller Lchf -delikatesser för den som önskar det. 

Men Gott och Reco gör även eget glutenfritt bröd och varje dag serveras olika soppor, pokebowls  och mackor i kulinariska blandningar och kostvarianter som bör kunna locka även de mest kräsna smaklökar.  

Lite av menyn, dagens soppor tillkommer samt bakat bröd

Vad Johan kanske tyckte var roligast av allt är att caféet även erbjuder hemkörning av tex soppor och bröd med en praktisk elcykel! Stort tummen upp! 

En flakcykel kommer lastad med nyttigheter
Ovanstående foto tillhör Gott & Reco, används med tillstånd av ägarna

För er som skulle vilja se ett liknande café längre söderut i landet kan vi avslöja att Gott & Reco snart kommer öppna ett till café och bageri i Uppsala. Mer om det kommer så fort det har öppnat och vi kikat förbi! 

På eltransportsidan önskar ägarna därför snarast möjligt införskaffa ett miljövänligt fordon för en del transporter Falun-Uppsala, helst en 100 % batteridriven bil. Johan uppmanade ägarna att invänta vår rapport från Nordiska elbilsmässan eCarExpo 2017 som den 17:e september i äger rum i Stockholm, dit vi blivit inbjudna för medialbevakning. Här kommer många av de senaste eltransporterna visas upp och provköras.

Sträckan Falun-Uppsala kräver en elbil som fixar minst 25 mil (med några mils marginal) i verklig körning även vintertid vilket troligtvis flera nya elbilsmodeller däribland nya Nissan Leaf och nya Tesla Model 3 (första leveranserna till Sverige slutet av 2018) kommer fixa utan problem. Elbilarna Tesla Model S och Tesla Model X har förstås en räckvidd på +35 mil i verklig körning redan men är för de flesta små- och medelstora företag för dyra alternativ. 

Vad många företag inom tex restaurang- och transportbranschen efterfrågar är mindre och medelstora eldrivna skåpbilar med räckvid +20 mil, något vi lär få se ett antal varianter av redan nästa år. Vår uppmaning till såväl Anna-Lena och Catarina och andra i behov av transporter är att ha lite tålamod, mycket kommer hända inom det närmaste året på eltransportsidan!   

Vi rekommenderar varmt att kika förbi Gott och Reco Café och Bageri om ni är i Falutrakten alternativt invänta nya caféet i Uppsala, detta är ett café och bageri laddat för framtiden! 


Vi har inte fått någon ersättning för att skriva detta inlägg, Johan är dock kund hos Gott & Reco i Falun. Trevlig lördag från oss på Olja för Blåbär!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.