2018-05-24

Recension: Permakultur! -Framtiden i din trädgård

Nedan följer en recension signerad Johan av den eminenta boken Permakultur! Framtiden i din trädgård. 

För cirka ett år sedan fick jag en fantastisk bok som först nu fått sin egen plats i fråga om tid och rum för en recension. Huvudförfattaren själv skickade den underbara boken Permakultur! Framtiden i din trädgård. Troligen den första svenska bok som utifrån våra förutsättningar vad gäller klimat och jordar på ett mycket pedagogiskt och inbjudande sätt detaljerat visar hur du kan bygga din egen matträdgård i samarbete med naturen.

Men framförallt odlar boken tankar och praktiska kunskaper om hur du bygger upp ett helhetstänk kring resurshållning och kretsloppstänkande. Hur du bäst utnyttjar din bostad och din mark med ett förhållningssätt kring energi- och material samt livsmedelsanvändning som är nödvändigt för att vi ska må bra och kunna dela den här planeten även under en tid där klimatförändringar och minskade resurstillgångar kommer tvinga samhället till en förändrad syn på det vi idag tar för givet: ekonomisk tillväxt med ändlig fossil energi och växande materiell konsumtion.

Permakultur! Framtiden i din trädgård
Författare Ylva, Johan och Siri Arvidsson

Boken är uppbyggd på ett logiskt och mycket genomarbetat sätt och bygger på permakulturens tre gyllene regler:
"Visa alltid omsorg om planeten jorden- vi har trots allt bara en planet tillgå." 
"Visa alltid omsorg om människorna på jorden-utan andra människor går vi under!" 
"Återför alla typer av överskott av det du gör till planeten jorden eller till människorna på jorden- och då menas allt: sopor, fallfrukt, tipsvinster etc."
Låter det abstrakt? Well, vänta tills du vänder blad och öppnat innehållsförteckningen... Boken är indelad i tre delar med en tydlig röd tråd. I första delen "Lär känna din plats på jorden" får du verktygen att analysera just din trädgård med tillhörande byggnader för att kunna utforma din trädgård utifrån dina förutsättningar vad det gäller sol- och vind och väderförhållanden, dina rörelsemönster etc här ingår tex sektorsanalys.

I del II "Permakulturens tankeredskap" får du övergripande kunskaper om bland annat energin och permakulturens principer på ett vetenskapligt men pedagogiskt sätt. Första avsnittet "I princip" om entropin och energin gillar jag särskilt då den vävs samman med helhetstänket i efterföljande avsnitt och detta helhetsgrepp blir som tydligast när det kommer till naturens matematiska och fascinerande mönster som kommer igen i allt från binas hexagon-formade vaxkaksceller till trädens uppbyggnad av trädkronor och grenar.

I del III "Planera och Plantera för framtiden" får du lära dig allt ifrån hur delar in din trädgård i zoner till hur du gör jordkällare och bevarar mat genom finurliga metoder för saltning, syrning, torkning, rökning, hermetiskt inkokning, hur du gör en stuka och mycket mycket mer!       

Boken är skriven i A4-format på ett mycket inbjudande sätt där faktarutor och tydliga illustrationer guidar en i alla olika avsnitt som är lätta att följa och gör att du bara kan bläddra fram ett uppslag och suga till dig såväl teoretiska som praktiska kunskaper utan att läsa den från pärm till pärm. 

Framtiden i vilar i din trädgård och väntar på att vakna till liv
Ett av många inbjudande uppslag ur Permakultur! Framtiden i din trädgård

Till min stora glädje finns till och med ett litet men innehållsrikt avsnitt om bin (s.158) som inleds med:
"Det allra viktigaste husdjuret du kan satsa på är honungsbiet! Vi står och faller med denna lilla nektarsamlande pollinatör"
Detta är med andra verkligen inte ännu en trädgårds- och odlingsbok bland många andra. Permakultur! Framtiden i din Trädgård kommer förvisso slukas av alla odlingsintresserade och människor med insikten om att vi måste ställa om bort från storskaliga jordbruk och öka vår självförsörjning på mat samt vårt fotavtryck i det vi distanserande kallar "naturen"(som om det fanns ett människan utan naturen). Men vem som helst som låter sig sänka pulsen lite, sätta sig ner och bläddra i denna bok kommer kunna finna avsnitt som går att omsätta i praktiken direkt eller odlar tankefrön som kan slå blom senare efter ett antal planeringsstadier eller när polletten trillar ner...

                                 Vad passar att odla med vad? Bra översiktsillustration
Illustration av Siri Arvidsson

Själva boken slog ut sina första rötter när Ylva Arvidsson med sin dotter Siri och man Johan flyttade från Göteborg till Borrabo -en liten gård på landet utanför Falköping i Västergötland. På denna plats byggde familjen steg för steg upp en permakulturträdgård i samarbete med ekosystemen genom att på olika sätt fånga och lagra energi, bygga nätverk och sluta kretslopp. Något familjen sannerligen lyckats med på sin gård i Borrabo.

Det kan låta svepande men permakultur är inget hokus pokus utan egentligen moderna men hållbara odlingsmetoder där gamla kunskaper varvas med smart design för att på så liten yta som möjligt kunna odla och leva resurssnålt på mat men på ett livskraftigt sätt.

Zon-indelning enligt permakulturens principer
                             Illustrationer av Siri Arvidsson ur Permakultur! Framtiden i din trädgård

...Utifrån ytan du har till ditt förfogande 
Illustration av Siri Arvidsson ur Permakultur! Framtiden i din trädgård

...Stora arealer
Illustration av Siri Arvidsson ur Permakultur! Framtiden i din trädgård

...Eller mindre
                       Illustration av Siri Arvidsson ur Permakultur! Framtiden i din trädgård
                             
Boken påminner mig om att den bästa investeringen du kan göra är inte i företag, aktier, guld eller egendom utan i kunskap och egna färdigheter samt naturligtvis relationer med människor med kunskap du själv saknar och tryggheten och styrkan ett brett socialt nätverk ger.

För den här boken är att betrakta som en värdefull investering som bör ligga framme på varje svenskt hushålls vardagsrumsbord och bör med fördel kunna användas i allehanda undervisningsmaterial.

Namnet Ylva Arvidsson är det säkert en del som känner igen i omställar- och odlingskretsar. Hon var en av huvudskribenterna i tidningen OM (i början OM Omställning) som startades av Eva Petterson 2013 där jag var redaktör. Tidningen upphörde 2015 men alla tidningsmagasin finns kvar att läsa gratis online, däribland flera om odling och permaltur av just Ylva Arvidsson.

Boken är illustrerad av Siri Arvidsson och här bör understrykas att illustrationerna genom hela boken är genuint levande och ger energi till det budskap boken vill förmedla och det kan sammanfattas i två ord: hopp och inspiration!

Noterbart är även att Permakultur Framtiden i din trädgård är utgiven på eget förlag (Borrabok förlag) med hjälp av en mycket framgångsrik kickstarterkampanj som finansierade boken.
 
Permakultur Framtiden i din trädgård är värt vartenda öre och beställs här.

Läs gärma mer om familjen Arvidssons inspirerande permakulturdesignade matträdgård på borrabo.se som även kan besökas men det är populärt så boka in det i kalendern redan nu.

Som Candide sa i Voltaires klassiker med samma namn efter att varit ute upplevt en minst sagt skakig värld "man bör odla sin egen trädgård" för även i den bästa av världar kan det vara bra att ha något stadigt att falla tillbaka på...

Se gärna även tidigare recensioner Johan gjort på här bloggen

1 kommentar:

 1. Gillar särskilt detta:
  "Boken påminner mig om att den bästa investeringen du kan göra är inte i företag, aktier, guld eller egendom utan i kunskap och egna färdigheter samt naturligtvis relationer med människor med kunskap du själv saknar och tryggheten och styrkan ett brett socialt nätverk ger."

  Candide har givetvis också rätt med trädgård.

  Svd idag hade en artikel om nyttan med promenad längs motorväg eller i skog. Möjligen var skog bättre kom de fram till.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.