2018-10-19

Framtidens transportsystem: Intropresentationer från Podcar City 2018 i Gävle

Johan har nu redigerat och laddat upp första intro-presentationerna från Podcar City-konferensen i Gävle som pågick torsdag-fredag förra veckan (11-12 oktober). Vi fick uppdraget att filma det hela och samtliga videos kommer laddas upp på vår internationella EVolution-kanal samt läggas upp här på bloggen i takt med att de blir klara. 

Den internationella Podcar City-konferensen var alltså den 12:e i ordningen och den tredje Johan deltog vid. En gedigen samling talare och deltagare från många delar av världen var på plats för att diskutera framtidens transportlösningar med fokus på delade, eldrivna och självkörande transportersystem för främst kollektivtrafik. Podcars, dvs självkörande eldrivna minifordon/minibussar oftast på dedikerade banor ovan mark var bara en del av de system som fick utrymme. 

Helhetslösningar där olika system komplettterar varandra var huvudspåret och givetvis handlade mycket om hur vi ser till att övergången till självkörande eldrivna fordon inte förvärrar trafikflöden och säkerheten. Något som riskerar bli följden om alla biltillverkare ska sälja sina egna personifierade fordon som åker kors och tvärs halvtomma för att hämta prylar och ett fåtal individer per resa. 

Men mer om det i kommande videos från konferensen där nybyggda Podcar system visas upp, men även kommande system och tester av självkörande eltransporter i bland annat Sverige diskuteras. Flera riktigt intressanta paneldiskussioner utlovas också där många tankeväckande frågor ställdes från konferensdeltagarna, inklusive en hel del frågor från Johan.   

I nedanstående video inleds alltså konferensen av svenskättade amerikanen och serie-entreprenören Ron Swenson som Johan intervjuade i Silicon Valley 2015 och som vi skrivit om här på bloggen i tidigare inlägg. Johan träffade Ron första gången 2010 och 2011 under två energikonferenser i Washington DC. Ron är en mycket inspirerande och ödmjuk herre som med ord och inga visor direkt inledde med ett långt citat av Greta Thunberg för att klarsynt understryka hur bråttom det är att ställa om transportsystemet till fossilfritt NU och inte i framtiden. Efter Ron Swensons korta inledning följde två välkomsttal som start för konferensen med kommundirekttör Göran Arnell och Margaretha Wedin, kommunalråd för centerpartiet i Gävle.

Intropresentationer från Podcar City 2018 i Gävle. Godbitarna från konferensen är dock under redigering så stay tuned!   
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.