2018-10-25

Tesla går med vinst - Model 3 lika omvälvande som T-Forden

Nedan ett inlägg signerat Johan. 

Tvivlare om att Tesla ska "överleva konkurrensen" får snart äta sin hatt med senap. Tesla redovisade igårkväll svensk tid sin första kvartalsvinst på flera år men övertygade på många fler punkter än så.  

I Teslas tredje kvartalsrapport för året som ni kan läsa i sin helhet här redovisades en vinst på 2,8 miljarder SEK och ett positivt kassaflöde på 6,7 miljarder SEK. 

Att Tesla nu börjar skörda frukten efter så många års hårt arbete och trots att ha motarbetats mer än Amazon under sina tuffaste dagar, är förstås inte en nyhet för oss som följt företaget i snart 10 år men ändå glädjande. 

Det finns väldigt mycket att borra ner sig i från rapporten. I det här inlägget tar jag upp några av de i mina ögon viktigaste punkerna följt av lite tankar kring varför Tesla Model 3 kan få en lika viktig betydelse för bilindustrin som T-Forden fick i början av 1900-talet. Men till skillnad mot T-Forden blir det inte startskottet på nedmonteringen av eltransporterna i USA och världen utan vändningen. Tesla Model 3 kan bli en dominant och kickstarter till elektrifieringen av bilar på bred front.   

Många lägger mycket fokus vid att Tesla nu går med vinst men lika lite betydelse som det har för Netflix eller Spotify nu, ja eller det hade för Amazon i början har det i det stora hela för Tesla. Andra faktorer är viktigare.

Tesla Model 3, som tillverkades i 4300 per vecka i snitt under kvartalet gjorde en marginalvinst per tillverkad bil på klart över 20 %. Detta är extremt höga siffror och fullt jämförbart med många sportbilar och tex nästan fem gånger högre än vinstmarginalen för genomsnittliga bilmodeller för Ford. Slår vi samman vinstmarginalen för Model 3, Model S och Model x under kvartal 3 hamnade den på 25,8 % vilket är en smått overklig siffra för att vara i bilindustrin.  

I början av månaden rapporterade vi om att Tesla producerat 53  239 Model 3 under kvartal 3 vilket placerade bilen på femta plats bland alla sålda sedan i USA. Sedan dess väntas Tesla ha klättrat minst en placering till. Även efterfrågan på Tesla Model S och Tesla Model X fortsatte att öka under kvartalet trots att de kostar ungefär dubbelt så mycket och trots höga importtullar till Kina (påslag med 40 %). Totalt levererade Tesla 83 500 elbilar under kvartalet vilket är 80 % mer än företaget tillverkade under hela 2017. 

På en fråga om Tesla kommer behöva ta in mer pengar för att finansiera den nya bil-och batterifabriken i Shanghai meddelade Elon att de inte ser några sådana behov just utan räknar med att fortsätta gå med vinst de flesta kvartalen framöver och på årsbasis 2019 med undantang för kvartal 1  nästa år på grund av konvertibler (skuldbrev som löper ut under kvartalet). Kvartal 1, 2019 bedömmer Elon  ändå att företaget ska gå ungefär plus minus noll. 

Allt prat om att Tesla ska gå under på grund finansiella problem kan i praktiken avskrivas helt. Det finns gott om utrymme att ta in kapital om det skulle behövas, antingen genom att ge ut nya aktier eller genom att ta lån. Med den tillväxt företaget har är det få banker som skulle neka Tesla den möjligheten, snarare tvärtom. Även i en lågkonjuktur och finansiell härdsmälta har Tesla nu så många trogna ägare samtidigt som behovet av elbilar fortsätter att växa medan utbudet är begränsat, att jag bedömmer att de har större möjlighet att klara sig ur en finansiell storm än de flesta andra biltillverkare.  

När det kommer till konkurrensen har Tesla en annan helt avgörande fördel för att hålla ner kostnader och priset per elbil. Under kvartalsrapporten uppgav företaget att cirka hälften av alla elbilsbatterier i världen kom från Teslas gigafactory 1 och 2. Hälften, låt det sjunka in. När i princip alla andra biltillverkare med undantag för kinesiska BYD (och några till) har problem att få fram tillförlitliga och billiga elbilsbatterier, pumpar alltså Tesla ut hälften av hela världens utbud! 

Teslas gigafactory 1 är dessutom långt ifrån färdigutbyggd. Under kvartalsrapporten igår framkom det även att företaget valt att minska antalet battericeller i den senaste medium range varianten av Model 3 vilket innebär att Tesla kan tillverka fler Model 3 med färre antal celler per bil vilket i sin tur innebär att dagens produktion räcker till fler batteripack (bil- och energilager). 

Att Tesla på detta sätt själva (tillsammans med partnern Panasonic) kan styra batteritillverkningen är en stor fördel gentemot övriga biltillverkare i ett skede där batteritillgången ännu är begränsad i förhållande till den snabbt växande efterfrågan på elbilar. Elon Musk fick även frågan om hur lågt de pressat priset per battericell men ville inte ge några detaljer då detta är en viktig konkurrensehemlighet. Däremot var han tydlig med att företaget är övertygat om att det har överlägset lägst kostnad per tillverkad kWh och de mest effektiva batterierna på marknaden.   

Slutligen en punkt som de flesta inte lagt så mycket vikt vid men som Elon Musk lyfte under gårdagens kvartalssamtal. Elon antydde att Tesla kommer bygga världens i särklass största egna, helt självkörande elbilsflotta och erbjuda Tesla-ägare antingen att ansluta sig till Teslas-flotta eller hyra ut/låna ut sin Tesla till andra i sin närhet för att på så vis tjäna pengar på att dela sin Tesla som en transportservice. Uber och de andra får se opp! 

Elon menade att de redan har det mest avancerade och utrbredda neurala nätverket för att Tesla-bilar upp till 2 år bakåt endast genom att installera ny hårdvara för grafikprocessor/datahantering kommer kunna vara en del av denna framtida självkörande flotta. Vi får se om det räcker men det bör få konkurrenterna att bli minst sagt nervösa.     

Tesla Model 3 lika omvälvande för bilindustrin som T-Forden    
När Henry Ford introducerade det löpande bandet 1914 med bilmodellen T-Ford innebar det en revolution för tillverkningen av bilar. Priset per tillverkad bil sjönk till mindre än en tredjedel på 19 år och T-Forden blev tillgänglig för de stora massorna. Var 24:e sekund lämnade en T-Ford, tillverkningslinan/det rullande bandet. 

Precis som Henry Ford har en av Teslas huvudgrundare, tillika företagets VD, Elon Musk hela tiden strävat efter att få ner tillverkningskostnaderna för sina elbilar för att kunna erbjuda modeller som så många som möjligt har råd att köpa. Inte för att tjäna en massa pengar utan för att bilindsutrin håller på bokstavligen köra oss rakt in i klimat- och resursväggen genom att vägra göra en seriös satsning på alternativ till fossildrivna fordon. Utan en bebolig planet spelar det ingen roll hur mycket pengar du har. 

Tesla kan inte göra detta själva, men i bästa fall påskynda omställningen och det har hela tiden varit Elons syfte med att ta risken satsa på ett till synes hopplöst företag, att elektrifiera bilindustrin.   

De flesta har inte förstått detta och istället stirrat sig blinda på att företagets första bilmodell var en supersportbil i miljonklassen och att efterföljande två modeller Tesla Model S och X kostar nästan lika mycket och därför bara är till "för de rika". 

Men alla som vet någonting om hur tillverkningen av bilar går till vet att det inte går att producera tiotusentals bilar utan extrem effektivitet och framförallt enorma kapitalinvesteringar för att få igång de fabriker, produktionslinor, säkra underleverantörer osv för att det ska vara möjligt att nå en bil som de stora massorna kan köpa (ja eller framöver bruka som självkörande transporttjänst...).  

Tesla hade dessutom den enorma nackdelen att ha tvingats utveckla egna elmoter, batteripack, växelriktare osv osv då dessa inte fanns eller var tillräckligt effektiva och synkade. De var helt enkelt inte optimerade för utformandet av en effektiv, attraktiv och relativt billig elbil. För att få in pengar och kunna nå till massproduktion av elbilar (Tesla Model 3 är första riktiga steget i massproduktionen av elbilar någonsin) krävs alltså mycket pengar. Det "enklaste" sättet att få in pengar från låg produktion/små volymer är att sälja dyra bilar med höga marginaler. 

Det är även en mindre risk för ett nystartat företag som Tesla var 2008 när första bilen, Tesla Roadster började tillverkas.  De första teslaägarna var att betrakta som pionjärer och var tålmodiga trots många barnsjukdomar i början vilket var tacksamt för Tesla som kunde åtgärda dessa utan allt för stora kostnader.

Tillbaka till T-Forden och jämförelsen med Teslas bästsäljande elbil Tesla Model 3. Under de 19 år som T-Forden tillverkades stod den för cirka hälften av världens totala bilproduktion och 15 miljoner exemplar såldes. Hur kan man då jämföra detta med Tesla Model 3 som under kvartal 3 i år "bara" levererade 56 000 Model 3? Det går förstås inte om man bara tittar på rena produktionssiffror (idag bör väl tilläggas).  

Men det finns andra aspekter som gör att Tesla Model 3 i högsta grad kan få en liknande inverkan på hela bilindustrin som T-Forden fick. Under Teslas redovisning av kvartalsrapporten igår meddelade nämligen företaget som tidigare nämnt, att cirka hälften av alla elbilsbatterier i världen tillverkades i företagets två batterifabriker, framförallt gigabatterifabriken i Nevada. 

Priset på Tesla Model 3 är även viktigt här. Sett över bilens livscykel är en inte Tesla Model 3 så dyr som den först kan verka. Om vi räknar att en Tesla Model 3 kommer kosta från 420 000 SEK i Sverige (kan bli något dyrare eller något billigare), kommer bilen sett över 8 års ägande sannolikt spara in köparen 100 000 SEK. Detta omfattar  drivmedelskostnader, service-kostnader, fordonsskatt osv. 

Med andra ord är priset, oräknat eventuell supermiljöbilspremie (60 000 SEK), jämförbart med en bil för runt 320 000 SEK. Det är förstås mycket pengar för många människor men på nivåer som gör att väldigt många har råd köpa en Model 3 och kommer välja att göra det då den erbjuder något som inga andra bilmodeller i samma prisklass erbjuder. För inte nog med att det är en attraktiv elbil i mångas ögon, det är en elbil med räckvidd som gör långresor i nästan hela Sverige och Europa enkla och bekväma. 

Tesla Model 3 är även den i särklass säkraste bil som testats i USA. En bil som dessutom kommer bli ännu säkrare i takt med att mjukvaran för Teslas neurala nätverk för inlärning av förebyggande åtgärder i olika situationer, uppdateras i bilarna över tid. Detta var även något Elon Musk och teamet bakom säkerheten kring bilarna underströk under kvartalssamtalet igår. Teslas globala neurala nätverk med data insamlat från alla Tesla-bilar som är ute och åker kommer kunna förutse situationer bättre och bättre och bilen ser dessuom 360 grader runt bilen vilket inte en människa kan.  

Prestandan och den estetiska minimalismen i Tesla Model 3 är förstås en smaksak men det finns ingen annan bilmodell som kommer i närheten av att kunna erbjuda detta. 

Tesla Model 3 är helt enkelt banbrytande på så många plan och har slagit igenom så snabbt att den är fullt jämförbar med T-Forden i dess betydelse att snabbt omforma bilindustrin och tvinga den in på elbilsspåret i en takt som annars inte varit möjlig. 

Jag är helt övertygad om att Tesla Model 3 kommer bli den bäst säljande bilen, alla kategorier, på kvartalsbasis även i Sverige inom en snar framtid. Den som tvivlar bör begrunda följande. De som köpt en Tesla Model 3 i USA är personer som bytt in bilar som kostar klart mindre än en Tesla Model 3 och enligt Tesla stora grupper människor som inte brukar köpa en bil i denna prisklass. Fördelarna med säkerhet, elbil med riktig räckvidd och givetvis den starka community-gemenskap som omger Tesla lockar säkert många. 

Att Tesla som enda tillverkare dessutom erbjuder snabbladdning över nästan hela landet (Norrland på gång), i Europa, Nordamerika, Australien och Kina är dessutom något som får många att sluta oroa sig för myterna om räckviddsångesten.    

Jag har själv reserverat en Tesla Model 3 och kommer troligen ta leverans av en i slutet av februari eller slutet av mars nästa år vilket är beräknad leverans för oss som reserverade Model 31 mars 2016. Jag kommer dock invänta uppgraderingen med aktiv luftfjädring och dragkrok innan jag beställer den (har utlovats av Elon Musk) och förstås provköra den först! 

Den som är intresserad av en Tesla Model 3 (eller Model S och X) och vill få tillgång till gratis laddning de första 6 månaderna kan använda min Tesla-länk här

Leveranser av Model 3 till Asien väntas börja kvartal 2, 2019 och det finns ännu utrymme för ökad produktion i Fremont fabriken som just nu producerar cirka 5000 Model 3 per vecka och enligt Elon Musk har utrymme att öka volymerna till 7000 per vecka. Men fabrik i Kina är alltså på gång.    

Vi äger aktier i Tesla Inc.   


Jag laddar vid Teslas Supercharger-station i Ödeshög på väg söderut i Europa

6 kommentarer:

 1. Tänk då hur mycket en som bor på landsbyggden och jobbpendlar runt 6-10 mil om dagen.
  Den sparar lätt någonstans mellan 150' till 200' på åtta år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Yes, jag räknade lågt för att få med så många som möjligt. Kör du säg över 2000 mil per år blir det mycket mer än 100 k SEK/8 år i besparingar på drivmedel mm. Jag hoppas dock vi får många självkörande minibussar på landsbygden också eller att de som inte har råd med Tesla Model 3 när de nått fullt självkörande (regelverket är med på noterna), kan få åka med till stan/ärenden i krokorna osv ändå. Säg att någon i byn har en Model 3 och den ändå står hemma 3-4 timmar, pefekt att köra någon fram o tillbaka till affären mot en liten slant till ägaren. Billigare än att äga bilen för den som lånar den/ej har råd, än taxi och bussen som går ett par gånger på fm och kvällen... best case.


   Mvh
   Johan

   Radera
 2. Väl skrivet, jag håller med fullt ut!

  Enligt Munro & partners (som från början var mkt kritiska) kommer det ta minst 4 år innan andra tillverkare är ifatt Model 3’s tekniknivå.

  ”Tesla is the sun that melts the ICE-age” som de uttrycker det.

  Tyvärr tror jag vi får vänta till sommaren-19 innan leveranserna startar i Sverige.

  Jag ser fram emot att byta ut min BMW-diesel om ett drygt halvår!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Jag tror en i familjen får sin i mars/april och jag kort därefter, men vi får se. Lagom till början av sommaren som senast hoppas jag i alla fall.

   Mvh
   Johan

   Radera
 3. Bra skrivet, tack! Elon Musk har dock inte grundat företaget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Väl medveten om att Elon Musk inte grundat Tesla Motors men utan Elons enorma investering och ledning i början samt JB Straubels enorma elbilskunnande, hade det inte blivit ngt Tesla. Jag betraktar därför Elon som en av grundarna men inte huvudgrundare.

   Mvh
   Johan

   Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.