2019-02-14

Skriver i SvD debatt om hotet mot våra pollinatörer & Kemikalieinspektionens ohållbara beslut

Detta inlägg är signerat Johan.

Jag har tillsammans med Eva Gustavsson tagit initiativ till en debattartikel om de växande hotet mot våra pollinatörer, däribland naturens fantastiska bin och humlor som precis publicerats på Svenska Dagblades webbplats och kommer gå ut i den tryckta tidningen imorgon. Artiklen  är publicerad i samarbete med Sveriges Biodlares Riksförbund SBR/Biodlarna med anledning av Kemikalieinspektionens beslut att ge dispens till sockerbetsodlare i Skåne för användningen av ett otillåtet bekämpningsmedel som bland annat innehåller neonikotinoider som konstaterats utgöra ett allvarligt hot mot honungsbin och andra pollinatörer.

Vi och många andra biodlare och naturvänner i Sverige har reageat kraftigt på detta och hört av oss till SBR som igår lämnade in en överklagan till Mark- och miljödomstolen och i ett pressmeddelande igår skrev bland annat skrev följande:
"I överklagan till Mark och miljödomstolen i Nacka hänvisar Biodlarna (Sveriges Biodlares Riksförbund) till att bekämpningsmedlet är ett av de medel som förbjudits av EU-kommissionen den 29 maj 2018, genom EU-förordningen 2018/783." 
Ordförande för SBR, Monica Selling som även är en av undertecknare i debattartikeln i SvD understyker att dispensen är oacceptabel och pekar på:
"Den nya forskningsrapporten om insekters massdöd i världen påtalar att nära hälften av insekterna hotas av utrotning. En stor anledning till detta är det storskaliga jordbruket och det flitiga användandet av skadliga bekämpningsmedel/kemikalier."
Här följer ingressen till vår debattartikel:
"Det finns ingen gråzon när det kommer till överlevnad. Bina och därmed vår framtida matförsörjning hotas, då kan vi inte ge dispens till sockerodlare att använda bekämpningsmedel som är farliga för bin. Vi borde dessutom minska sockerkonsumtionen för folkhälsans skull"
Läs gärna debattartikeln och sprid den vidare så vi kan skapa opinion och bidra till att vända på denna mycket allvarliga utveckling, bina och våra pollinatörer är livsviktiga för våra ekosystem och vår förmåga att producera mat. Hoppet lever ännu med alla de goda krafter i Sverige och internationellt som kämpar för de små men extremt utvecklade pollinatörer som funnits i miljontals år och förser oss med tjänster som inte kan värdesättas i kronor och öron och vi ödmjukt måste möta med respekt. Det är en ära att få vara en del av binas och pollinatörernas värld men inget vi någonsin får ta för givet. Det kräver att vi tar ansvar för vår resurshantering i allt vi gör och aldrig glömmer att vi alla är en del av naturens oerhört komplexa och faschinerande värld.

Med lite allvar och mycket hopp kan det därför var lämpligt med lite musik... En vacker sång om hotet mot bina!
2 kommentarer:

 1. Jag håller med, det är helt förkastligt med stora monokulturella odlingar.
  En liten notering bara, det är fruktosen i vitt socker som ställer till med allt det som ni redovisar i artikeln.
  Kroppen byter ner det på ungefär samma sätt som alkohol.
  High fructose corn syrup eller hfcs som det kallas är bland den värsta sockervarianter som finns.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Yes, korrekt att det är fruktosen som är boven eller snarare den enorma mängden vi stoppar i oss, små mängder är inget problem men honung innehåller mycket annat och kan ersätta det där sötsuget med nyttigare innehåll men även honung ska ätas med återhållsamhet. Några skedar om dagen och då inte hettas upp mer än 40-50 grader för att vi ska kunna tillgodose oss alla nyttigheter. Jag dricker 2-3 koppar te per dag och har i en liten tesked per kopp...

   Mvh
   Johan

   Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.