2019-09-02

Mer än bara honung! Christoph Franck visar vad ett bisamhälle kan ge

I förra inlägget berättade jag om vårt besök till min biodlarvän Christoph Franck där vi gick igenom lite av grunderna i biodling i Christophs vackra trädgård och bigård i Dalarna. Vi filmade det hela för min internationellt inriktade youtube-kanal Evolution Show som del 1 av 3 i en minserie på temat bin och pollinering. I första delen öppnade vi en av Christophs bikupor och han delade med sig av sina tankar kring ekologisk biodling med många bra tips för såväl nybörjare som mer erfarna biodlare att fundera på.

I dagens avsnitt (# 15) som nu kan ses nedan på Evolution Show besöker vi Christophs lilla honungsbutik och går igenom allt man kan få glädje av från ett bisamhälle, vilket som ni kommer se är mycket mer än bara honung vad sägs om tvål eller avancerad vaxkonst tex?

Sista delen kommer på måndag nästa vecka och då pratar jag och Christoph om den växande globala trenden: stadsbiodling eller "urban beekeeping" som det heter på engelska.

Kika gärna på avsnittet nedan och tveka inte att kommentera videon för att vi ska få input och bli bättre eller varför inte komma med nya idéer för kommande videos eller inspirerande personer att bjuda in till Evolution Show studion?

Del 2 om biodling med Christoph Franck: Vad kan man ta till vara på från en bikupa? Vad sägs om tvål och eller rent av vaxkonst?    

4 kommentarer:

 1. Intressant, alltid lika kul se allt man kan få från ett bi.

  Nu till den lite tråkiga delen.
  Salva och tvål klassas som hudvårdsprodukter och är omgärdade med vissa regler.
  Det kan vara bra att veta om man hade tänkt sälja dessa produkter.

  Reglerna är ganska krångliga och det är dyrt att att få tillstånd.
  Klart krångligare än att, till exempel, sälja livsmedel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!Kul du uppskattade avsnittet. Yes, bra du tar upp reglerna kring salva. Sveiges Biodlares Riksförbund har fört frågan för förändra regelverket som är föräldrat och ja krångligt. Idag får producera bivax-salva för eget bruk men inte ens ge bort såvida det inte är avsett till husdjur... Bivxax-salva består endast av bivax och oftast tex olivaolja eller som i mitt fall med den första salva jag nu gör för eget bruk, bivax+ekologisk kallpressad olivolja och egna torkade rinblommor (ringblomman ska ha flera läkade egenskaper och luktar gott).

   Lite märkligt att det mest naturliga som helst inte ska få säljas eller ens delas med andra...

   Mvh
   Johan

   Mvh
   Johan

   Radera
  2. Ja det är lite märkligt med reglerna kring hudvårdsprodukter.
   Ta det här med PEG olja.
   Ett emulgeringsämmne som gör att man kan blanda in vatten i salvor.
   Det är tillåtet.
   Lite märkligt kan man tycka.
   Citat från shenet:

   PEG, polyetylenglykol; handelsnamn som Macrogol, Carbowax
   PEG är en petrokemilie som etoxileras av oljor oljor fettalkoholer. Otaliga varianter finns; över 500 används i kosmetika. De kan används till allt från lösningsmedel till emulgeringsmedel, är fuktighetsbevarande och betraktas som milda och ogiftiga. Råvarorna kan dock innehålla spår av etylenglykol (reproduktionsstörande) och dioxan (cancerframkallande). PEG-föreningar oxideras också lätt i kontakt med luft och kan då bilda bland annat formaldehyd och peroxider (hudirriterande och allergena).

   http://www.shenet.se/ravaror/olivaterfettning.html

   Radera
  3. Hej igen Anders. Det det där med PEG Olja kände jag inte till, intressant men tyvärr inte förvånad men saker och ting kan förändras när fler inser värdet av tex honung och bivax för hälsan.

   Mvh
   Johan

   Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.