2012-07-15

Tillbaka till Framtiden: Syltkrukan, Månkarbo-120715

Roberth Hansson, en av två kaptener vid denna bloggskuta åker på semester imorgon och kunde ej följa med, i sanningens namn tror jag inte han hade uppskattat besöket riktigt lika mycket som jag, av den enkla anledningen att han inte är lika tokig i honung som jag!! (Johan Landgren).

Hur som haver, jag behövde en paus från skrivandet på boken (om Peak Oil jag skriver tillsammans med Roberth) och vad passade inte bättre än en fika på landet en halvregnig söndag? Jag har hört mycket gott om stället i fråga men av olika anledningar inte kommit dit men...

Det ligger endast 47km norr om Uppsala men ändå känns det som min imaginära DeLorean DMC-12 (bilen från "Tillbaka till framtiden") under denna korta färd tagit mig tillbaka till, just det-framtiden!

För vad kan man annat säga om Syltkrukan i Månkarbo. Här återfinns nämligen lokalproducerad: honung av olika smak, massor med sylter, Havtornssaft (icke att förväxlas med Hagtorn), honungssalvor, senap, hjortronmarmelad, salladsdressingar (givetvis med  honung i) mm men här i framtiden gäller det att vara mångsysslare om det ska bli middag på bordet varje dag så...    

 Här erbjuds förutom rum/stugor även en mycket trevlig caféatmosfär såväl ute som inne.

Här har ni henne i egen hög person, Monica Sandström: Kvinnan bakom Syltkrukan (hann inte med att ta ett eget kort på Monica då hon var för upptagen med att ta hand om sina gäster! Så denna bild är lånad från hemsidan).

Väl inne i cafét/butiken får jag genast känslan av att det är så här en hållbar verksamhet kan se ut. Dvs där finansiell härdsmälta eller minskad tillgång till billig olja (Peak Oil) inte behöver göra dig så sårbar att tillvaron måste vändas ut inom en snar framtid. Monica Sandström producerar nämligen sina varor själv och har tillgång till naturliga råvaror som återfinns lokalt i form av blåbär, havtorn, hjortron, lingon, honung mm.

Varför inte lite bivaxsalva mot torr hud eller småsår, honungscerat, torkade trattisar (trattkantareller) havtornsmarmelad, eller osötade sylter... 

Jag hinner inte reflektera så mycket över "litet är vackert" innan jag erbjuds en färsk våffla med hjortronsylt och grädde vilket är svårt att motstå. Det är verkligen hemtrevligt i Syltkrukan och förutom känslan av att sitta i ett mysig kök där ljudet av klingande tekoppar blandas med lukten av nybakade våfflor och där en smygande doft av hjortron sprids, blir man sannerligen väl mottagen av Monica och hennes kollega. Det är förvisso inte stort men som Tad Patzek brukar säga om framtiden pga Peak Oil och när oljeslavarna blir färre att utföra vårt arbete : "Tänk litet, tänk långsamt".

Monica Sandström började med biodling för 22 år sedan men insåg rätt snabbt att det i runda slängar skulle behövas 400 bisamhällen om verksamheten skulle kunna drivas endast med bina i sinnet. Hon startade därför även ett syltkokeri och kompletterade så småningom detta även med café och logi (erbjuder idag 50 bäddar). "Man måste hålla på med lite av varje för att det ska gå runt, det är roligt att vara egen företagare men man får se arbetet som en del av semestern", säger Monica.

Well, det där känner vi igen, vi som vågat titta i kristallkulan har knappast sett en framtid för slöande framför tv:n eller datorn eller en ekonomi som är (som idag) nästintill helt serviceinriktad. Att producera och konsumera de flesta varor lokalt och regionalt blir framtidens melodi men framförallt att vara en renässansmänniska, en mångsysslare som inte är beroende av EN "inkomstkälla".

Indelningen av dagen i arbete och fritid är egentligen rätt märklig men uppstod i den billiga oljans tidsepok och måste därför snart ändras. Därmed inte sagt att man inte kan ha roligt (!), man måste bara utnyttja tiden mer effektivt och låta "arbete" och "fritid" gå samman. Det är inget nytt och har alltså gjorts förr-så det är bara och anpassa sig.         
        
Monica fortsätter samtidigt som hon pysslar med diverse prylar i butiken "min son Per Wetterholm ska strax ta över Syltkrukan, han tillhör familjen annorlunda med far till 9 barn" (!). Se där, här finns det arbetskraft för att driva verksamheten vidare!

Syltkrukan!


På gårdsplan stod en gammal hederlig handpump, glömde att kolla om den funkar

Blev svårt att motstå alla härligheter i butiken/cafét särskilt när så mycket innehöll honung! Högg in på Havtornssaft (som jag sitter och njuter av i skrivande stund-smakar likt inget annat), havtornsmarmelad, söt/stark senap (honung i, ja), salladsdressing (med honung), ringblomssalva (gissade rätt-med honung och ringblomma i) och bivaxsalva.   

Jag har verkligen fått inspiration från Syltkrukan och kan bara hoppas att fler upptäcker denna lilla pärla eller varför inte fundera på att skapa sin egen?! Har man inte vägarna förbi Månkarbo, kolla in kalendariet för chansen finns att Syltkrukan dyker upp på en marknad nära dig!  

För den honungsintresserade -kolla även in Murarbiet som Monica alltså även är med och driver, lokalen ligger endast 5km norr om Månkarbo. Murarbiet anordnar (förutom försäljning av olika honungsprodukter) även kurser i biodling, nybörjarkursen börjar i april nästa år så det är bara att anmäla sig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.