2020-03-14

Solvärme-anläggningar slår redan naturgas i Danmark

Få känner till att av all energi vi använder globalt går cirka 50 % åt till uppvärmning av byggnader och i industriella processer av olika material och vätskor, inklusive framställningen av fossila bränslen. Men redan idag finns det teknik för tex solvärme-lösningar som gör det möjligt att värma upp hela bostadsområden året runt när det kombineras med lagring av värme i vattentankar i marken.

I Danmark har 150 samhällen redan byggt ut gigantiska lagringsmöjligheter där vatten under sommarhalvåret hettas upp till 95 grader av solvärme-anläggningar som räcker hela vintern och ersätter uppvärmning med naturgas. Detta är anmärkningsvärt då naturgas-anläggningar anses vara de mest effektiva fossila kraftverken.  

Detta ger energibesparingar från år ett och i Danmark finns möjlighet att få lån för att investera i dessa sol- och lageranläggninar med endast en procent ränta men även när räntan på lånen är högre är det alltså det enda samhällen och företag behöver betala för sina uppvärmningskostnader och kan därför börja spara mycket pengar redan från år ett. Det finns goda möjligheter att göra detta även i Sverige. 

Samtidigt som jag skriver detta noterar jag att vår nya solanläggning genererar 6 kW el av max 8,5 kW och känner mig hoppfull om att fler kommer inse möjligheterna med solpaneler och solvärmefångare på taket. Nu saknas  bara en stor bassäng/tank i backen och solvärme-anläggning... 

I Sverige finns som av en händelse företaget Absolicon som utveklat världens mest energieffektiva solvärme-anläggning...

I del 2  av mitt samtal i Evolution Show med grundaren tillika VD:n Joakim Byström, samtalar vi kring utmaningarna med klimatkrisen och hur solvärme och förnyelsebar energi kan bidra till att minska utsläppen. Joakim Byström har varit aktiv i klimatfrågan sedan 1990-talet när han tex var med vid toppmötet i Kyoto i Japan men är alltså även en uppfinnare och företagsledare som vill möjliggöra för många små och medelstora samhällen i världen att snabbt både kunna tillverka och installera solvärmeanläggningar för att ställa om samhället till minskat beroende av fossila bränslen.

Nedan följer vårt samtal där vi även bland annat pratar om hur investeringar nu riktas om till förnyelsebar energi och vilka fördelar detta innebär både ekonomiskt och för planeten. 

Om ni gillar avsnittet och Evolution Show, klicka gärna på tummen upp då det sprider avsnitten vidare på tuben och överväg så klart att bli prenumerant om ni inte är det redan! 

Att investera i sol och förnyelsebart är att investera i framtiden! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.