2020-03-06

Världens mest effektiva solfångare! Inspirerande samtal med Absolicon

I senaste avsnittet av Evolution Show där jag är värd, samtalar jag med grundaren och VD:n av svenska solenergi-utvecklaren Abolicon, Joakim Byström. Absolicon har utvecklat världens mest energieffektiva koncentrerande solfångare för solvärme med en extremt hög verknigsgrad på hela 76,6 %!

I två samtal berättar uppfinnaren och den mycket engagerade klimatambassadören Joakim Byström om varför solvärme-revolutionen bara börjat. Få känner till att cirka 50 % av all energi vi använder globalt idag går åt till olika uppvärmningsprocesser där vi nästan uteslutande eldar kol, olja eller naturgas. Det handlar bara till viss del om uppvärmning av byggnader, framförallt används värme i industriell produktion där värme används för att hetta upp vätskor, material etc i kemiska processer. 

Men redan idag finns teknik som gör det möjligt att i stor skala ersätta fossil uppvärmning inom framförallt industrin med den teknik som Absolicon utvecklat, ja det är till och med möjligt att värma upp bostadsområden året runt med en kombination av solvärme och vattenlagring vilket projekt i Danmark visar.

Kanske mest slående är att återbetalningstiden för Absolicons senaste koncentrerande solfångare T160 endast är 3-5 år, ibland rent av kortare vilket kan jämföras med tex cirka 12 år för vindkraft samtidigt som underhållet är minimalt. Mer om Joakim Byström, Absolicons resa fram till idag, vad som är på gång och hur tekniken funkar i del 1 av mitt samtal i Evolution Show nedan! 

Den som endast vill ha ett smakprov av vårt samtal kan se den drygt 3 min korta versionen och spara på hela samtalet till helgen tex! 

Uppskattar ni Evolution Show och avsnitten, klicka gärna på tumme upp och fundera på att bli prenumerant för att inte missa kommande händelser. Del 2 släpps på torsdag nästa vecka, då går vi på djupet kring solvärme- och klimatlösningar och hur allt fler investerare nu helt flyttar över sina investeringar från fossilt till hållbar energi så missa inte det! 

 

Kort-versionen med klipp från samtalet med Joakim Byström, VD och grundare av svenska Absolicon 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.