2020-12-11

Elbilsmys: Framtidens elbilsmarknad med NIO, Xpeng och Tesla!

I drygt en månad har jag ägnat mycket tid åt research för att kunna göra en rad investeringar i olika bolag inom elbilstillverkning, batteriutveckling och hållbar teknik/energi. 

Så beklagar att det varit händelsefattigt här och på youtube-kanalen Evolution Show där jag är värd men nu är jag igång igen! 

Två av de bolag jag kikat extra på och investerat i är kinesiska elbilstillverkarna NIO och Xpeng. Båda är mycket omtalade för sin design och byggkvalitet och ja för att kopiera och härma mycket av Teslas framgångsrika design och affärsmodell. Men trots att det finns stora likheter med Tesla så finns det även stor skillnader som är värda att titta närmare på vilket jag nu alltså gjort i ett nytt avsnitt av Evolution Show!   

Jag kikar även på varför det är så viktigt att titta på vad de största investerarna gör när det sker stora aktie-rörelser i ett bolag som en investerat i, specifikt NIO med exempel från några händelserika handelsdagar med aktien senaste tiden. Jag blickar även framåt och sticker ut nacken och ger min aktieprognos för NIO på kort, medellång och lång sikt. 

Allt är dock förstås bara mina åsikter och hur JAG ser på det och resonerar när jag själv investerar. Det är ingen rekommendation att köpa, sälja eller hålla kvar NIO, Xpeng eller Tesla. Alla har olika investeringsmöjligheter, riskaptit och tidshorisont för sina placeringar och måste därför hanteras var för sig.     

Men min förhoppning är att man ska lära sig hur man kan analysera investeringsmöjligheter och bättre förstå elbilsfenomenet som nu tagit fart på allvar på världens största elbilsmarknad Kina. Det som kommer ut därifrån nu från tex NIO och Xpeng har högsta kvalitet och kommer påverka hela bilmarknaden och spridas världen över, det är jag helt övertygad om. Jag tror de flesta, särskilt traditionella biltillverkare i Europa och USA inte insett innebörden av detta för konkurrensen. Jag tar tex upp att möjligheten att överleva för bolag som GM (General Motors) ser minst sagt utmanande ut på sikt.  

Jag pratar även om några av den senaste tidens milstolpar som nåtts för Tesla däribland förstås det faktum att bolaget nu kommer listas på S & P 500 -listan i USA, där många av de högst värderade bolagen i världen finns listade (mätt i market cap, dvs antalet aktier x aktiepris). Tesla listas på S & P 500 den 21 december i år. 

Detta är inte bara ett stort erkännande för Tesla som motarbetats sedan start från så många håll, utan en fördel för bolaget ekonomiskt då enorma fonder nu "tvingas" lägga till Tesla i sina portföljer. Detta ger inte bara stabilitet åt aktiepriset utan innebär att det även blir lättare för Tesla att ta lån från banker för att tex bygga nya elbils- och batterifabriker framöver. 

Tesla genomförde nyligen en riktad emission på 5 miljarder amerikanska dollar och hade redan sedan tidigare flera miljarder dollar i kassan så det råder ingen brist på pengar för Tesla just nu men bolaget behöver bygga många fler batteri-och elbilsfabriker närmaste åren för att kunna möta den enorma efterfrågan på elbilar, energilager och soltak som bolaget nu erbjuder. Fler lån kommer därför sannolikt bli nödvändigt och är inget ovanligt eller konstigt i snabbt växande bolag.   

I nästa avsnitt kikar jag på varför jag investerat i Einride, svenska startupen som utvecklat världens första självkörande tunga eldrivna lastbil utan förhyttt (Einride pod). Einrides förlösa pod rullar redan i trafik i Sverige, om än inom ett begränsat område. För mer om Einride, kika gärna på mitt tidigare samtal med Robert Falck, grundaren och vd:n för Einride som gästat Evolution Show studion där jag alltså är värd. 

Trevlig helg! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.