2021-06-10

AI genombrottet: Hur vi hindrar en Super AI från att förvandla jorden till en gemfabrik!

I förra veckans avsnitt av Evolution Show där jag är värd, samtalade jag med professor Olle Häggström om existentiella risker kopplade till den snabba utvecklingen och användningen av Artificiell Intelligens. En utveckling som redan inom ett par årtionden eller tidigare kan leda till ett AI-genombrott med oöverblickbara följder för allt liv på vår planet inklusive människan. Det kan bli förödande och det kan bli fantastiskt, avgörande är hur vi förbereder oss för detta och att vi tar AI-riskerna på mycket större allvar än vi gör idag. 

Detta är något som Olle Häggström beskriver mycket övertygande i sin nya bok "Tänkande Maskiner" som är en fantastisk bok jag verkligen rekommenderar, mer om den i föregående inlägg och första delen av vårt samtal. 

I del två nedan är Olle Häggström tillbaka för att prata om hur vi kan möta AI-riskerna, hur AI-utvecklingen påverkar och kommer förändra arbetsmarknaden i grunden. Vi pratar även om hur AI-verktyg och framöver kanske generell AI kan hjälpa oss möta klimatkrisen och andra kriser. Vad bina som superorganism och kollektivt beslutsfattande och kollektiv intelligens har gemensamt med artificiell intelligens är även något vi fördjupar oss i! 

Så missa inte del två av vårt samtal nedan om kanske mänsklighetens största utmaning men vars risker och möjligheter inte pratas kring alls i den omfattning som det kräver.  

1 kommentar:

 1. Givande två avsnitt. Kommer beställa boken.

  Superorganismen bin är sällsynt i min trädgård idag. Humlor också mycket färre än tidigare och ändå blommar allt.

  Tillsammans är vi också en superorganism som åstadkommer mer skapande av framtiden genom ett mer avancerat språk än bina. Och nu gäller det att skapa en dräglig värld genom vår superorganism som än strävar åt en myriad håll. AI utvecklas av oss på många sätt nu och jag har investerat i några företag som nyttjar primitiva varianter.

  Ett av dem, Nvidia, fick jag en intressant indirekt inblick i uppgången för igår i Svd. En artikel om miljardinvestering i Klarna nämner Masayoshi Son, mannen bakom Softbank som investerar i ny teknologi. 2016 fick Son besök av Mohammad Bin Salman kronprins och de facto statschef. Besöket varade 45 minuter och ledde till en miljard dollar per minut i investering i den nya Vision Fund. Son lyckades med ordet Singulariteten som han beskrev som den punkt där AI överskrider mänsklig intelligens. Det är nog så att eliten i Saudi insett att vi är nära Peak Oil när det gäller efterfrågan och vill hitta annat än osäljbar olja.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.