2021-07-10

Hur vi möter klimatkrisen med avgift på utsläpp och utdelning för hållbara alternativ

I ett nytt avsnitt på Evolution Show där jag är värd, samtalar jag med Henrik Petrén från Citizens Climate Lobby (CCL) Sverige om hur vi kan möta klimatkrisen med avgifter utsläpp och där intäkterna för detta delas ut till konsumenter i en form av utdelning. Ett mycket intressant sätt att tvinga de största utsläpparna till fossilfri omställning genom få dem att antingen höja priset på sina egna fossilberoende produkter för att behålla sina marginaler eller utveckla fossilfria alternativ.

Nytt samtal i Evolution Show om avgifter på koldioxid och utdelning för fossilfri omställning, med Henrik Petrén, Citizens Climate Lobby

 

Alternativet för de stora tillverknings och energiindustrierna samt bil- och lastbilstillverkanrna som idag står för de största utsläppen är förstås att slås ut av konkurrenter som redan ställer om till fossilfria energi- och transportlösningar till exempel. En del kanske tror att detta är samma sak som den koldioxidskatt vi har i Sverige och som funnits sedan mitten av 1990-talet men det är som Henrik Petrén under samtalet stora skillnader. Svenska koldioxidskatten bidrog förvisso till att fasa ut oljepannorna i Sverige. Men denna utfasning tog framförallt fart på 1970-80 talet när kärn-och vattenkraftens utbredning sänkte elpriserna kraftigt i landet och lärdomarna från oljekriserna 1973-74 och 1979 fick många svenskar att kika på alternativen ur beredskapssynpunkt. 

I vårt samtal kommer Henrik Petrén in på många exempel där avgifter på koldioxidutsläpp och utdelning från dessa till konsumenter införts i sin helhet lokalt, regionalt och nationellt antingen direkt eller indirekt i olika former. Kanada ligger långt på detta område, åtminstone på delstatsnivå men även Schweiz. 

Citizens Climate Lobby (CCL) svenska del där Henrik är aktiv medlem sedan många år, är en organisation med ett internationellt nätverk verksamt i cirka 6o länder som opolitiskt och ekonomiskt oberoende arbetar för att införa en avgift på utsläpp och utdelning för fossilfri omställning globalt och nationellt för att möta klimatkrisen. I USA är CCL en starkt växande organisation såväl på delstatsnivå som på nationell vilket ger hopp om att förändring kan ske även där. 

För den som missat samtalen med professor Olle Häggström på Evolution Show rekommenderas dessa starkt för att förstå grunderna och riskerna inom den snabba utvecklingen in Artificiell Intelligens (AI). Har nu gjort ett antal kortare klipp från de två samtalen, nedan pratar vi tex om skillnader och likheter mellan de risker klimatkrisen och en Super AI utgör för mänskligheten.

 

Och missa inte nästa veckas två avsnitt på Evolution Show när jag pratar med Pella Thiel om juridiska rättigheter för Naturen och Ekocid-laststiftning! Pella Thiel är en av grundarna av Omställning Sverige och har bland annat utsetts till Sveriges Miljöhjälte av WWF Sverige för sitt inspirerande arbete med att sprida kunskap om biologisk mångfald. Pella leder arbetet med Ecocid-lagstiftning och naturens rättigheter i Sverge och arbetar även med dessa frågor internationellt. 

Övriga gäster på Evolution Show kommande veckor är bland andra Tibor Blomhäll, president och grundare av Tesla Club Sweden som nyligen kom ut med den inspirerande och praktiska boken "Skaffa Elbil". Tre spännande avsnitt med Tibor utlovas! 

Önskar alla en fortsatt trevlig helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.