2023-02-20

Samtal med vätgaspionjären som varit off-grid i snart år!

Glöm elräkningar... Glöm strömlöst land... Glöm oro för energiberedskap... Ja kanske fler och fler kan göra det framöver och jag tänker inte då bara på vedspis och massugn (ja det ska man ha om man kan!)

Del 1 av mitt samtal med elingenjören och entreprenören Hans-Olof Nilsson om det fantastiska off-gridhuset utanför Göteborg

 

2015 blev Hans-Olof Nilsson en riktig pionjär som skapare av ett av de första, kanske det första riktigt moderna off-grid huset i ett land med kallt klimat i världen, dvs Sverige. I snart 8 år har Hans-Olof Nilsson och hans familj och numera även företag Nilsson Energy bott i ett 500 m2 stort modernt hus utanför Göteborg som är helt bortkopplad från nätet tack vare en egendesignad systemlösning för solpaneler, solvärme och vätgaslagring.

Jag fick möjlighet att göra två längre intervjuer med Hans-Olof och i del 1 som nu är tillgängligt på Evolution Show djupdyker vi ett samtal om detta mycket inspirerande hus som skakar om allt från stora energibolag, IKEA, blåljusmyndigheter (brandstationer är en no brainer för dessa system tex), industriföretag, jordbrukare, husägare och ja som det ska visa sig snart är Sveriges första 100 % off-grid förskola up and running i Mariestad, tack vare Hans-Olof Nilsson! Där kan vi snacka om krisberedskap/energiresiliens! 

Hoppas avsnittet uppskattas, jag blev själv mycket intresserad och funderar nu på en likande lösning för det energihus jag designar åt mig själv just nu. Hans-Olof har även hjälpt mig med goda råda hur jag ska smälta snön framför mitt hus med överskottsvärme från min massugn och ibland från en luft-vattenpump (men i framtiden satsar jag nog på vätgastank med säsongslagring av solöverskottsproduktionen från sommaren!) -off grid is the shit!

Kostnaden för off-grid system är kraftigt på väg ner mycket tack vare pionjärer som Hans-Olof och beroende på vilken tidshorisont man har på boendet och synen på framtidens energimarknad… Kan det bli en mycket god investering på många olika sätt!

I del 2 med Hans-Olof som kommer på Evolution Show senare i veckan pratar vi om hur företag, myndigheter och privatpersoner kan installera liknande off-grid och backup-lösningar och några som redan gjort eller är på gång så missa inte det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.