2023-01-24

Mine Storage: Lagring av energi från vind och sol i nedlagda gruvor!

Hur kan vi lagra energi från tex sol- och vindkraft i nedlagda gruvor? Kan gruvlager av energi hjälpa till att hålla nere peakarna i elnätet genom snabb leverans av effekt genom dessa ”pumpkraftverk”? 

I två samtal i Evolution Show pratar jag med Christopher Engman, grundare och ordförande för Mine Storage om hur denna teknik fungerar, några av utmaningarna, ekonomiska förutsättningar och framtiden för denna lovande teknik! Del 2 kommer på måndag nästa vecka!  Så sent som i lördags hade Svt ett inslag om nystartade svenska bolaget Mine Storage som nu inlett ett samarbete med bland andra Mälarenergi. Tanken är att utnyttja nedlagda gruvor i Sverige och göra om dem till energilager på ett liknande sätt som ett vattenkraftverk men med samma cirkulerande vatten. som Tekniken bygger på utnyttjande av  fallhöjden i en gruva och de ofta konstgjorda sjöar som ligger som vattenmagasin ovan mark.

Christopher Engman är även grundare och VD för Megadeals Advisory som är mycket spännande bolag han berättar mer om i del 1 av vårt samtal ovan! Hoppas ni gillar avsnittet, dela gärna med andra som kan vara intresserade, ge det en tumme upp och överväg att bli prenumerant på Evolution Show för att inte missa något!

Nästa gäst är Hans-Olof Nilsson, grundare av Nilsson Energy som har byggt ett modernt hus på 500 m2 som är helt frånkopplat från elnätet, offgrid sedan snart åtta år! Huset drivs primärt av en rejäl solanläggning för el- och solvärme där solel-överskottet på sommaren lagras i form av vätgas som sedan kan användas för att generera el igen på vintern via batterier, elektrolysör och bränsleceller. 

I två fullmatade samtal pratar vi om Hans-Olof Nilssons hus och andra projekt han är involverade bland annat blåljusmyndigheter som får hjälp med beredskapsåtgärder vid strömavbrott, jordbrukare som vill gå off-grid med sol och vätgas samt stora företag mm så missa inte det! Samtalet kommer vara tillgängligt tisdag 7 februari!     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.