2024-04-02

När Open AI leker med elden sätts mänsklighetens existens på spel

I föregående inlägg skrev jag om hur den snabba utvecklingen inom Artificiell Intelligens (AI) sätter mänsklighetens framtid på spel och hur detta nya potentiella hot vida överstiger det som fått tidigare mänskligare civilisationer på fall. I del 1 av mitt samtal i Evolution Show med en av Sveriges ledande AI-experter, matematikprofessorn Olle Häggström, går vi igenom hur dessa AI-risker ser ut och varför de måste förberedas för och tas på mycket större allvar än de gör idag. Olle Häggström varnar till och med för att mänsklighetens existens kan hotas av AI-utvecklingen redan inom 7 år!

I del 2 nedan går vi bland annat igenom en rapport som släpptes av världens ledande AI-bolag i december, Open AI som ligger bakom ChatGPT4. Rapporten "Open AI Preparedness Framework (Beta)" pekar Open AI själva på att AI-utvecklingen allvarligt kan hota människan men att de arbetar med att minska dessa risker genom att bland annat identifiera olika hotnivåer från låg, medium, hög till till kritisk nivå. Olle Häggström förklarar tydligt varför Open AI:s riskapproach och AI-hoten generellt inte kan hanteras på detta sätt om vi vill ha en rimlig chans att inte skapa en intelligens som blir vår egen undergång. 

Läs gärna även Olle Häggströms eminenta blogg "Häggström Hävdar" där det finns mycket matnyttigt att läsa om AI-utvecklingen och de risker för människan det medför.

Lyssna/kika gärna på del 2 nedan!

Senare i veckan, troligen lör eller sön kommer ett nytt avsnitt där Evolution Show gästas av Absolicons VD och grundare Joakim Byström! Vi pratar om kanske världens mest effektiva solvärme-system och hur det kan skalas upp för att minska vårt fossila energiberoende i Norden och övriga världen. Missa inte det!  

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.