2016-10-24

10 dagar & 430 mils Europaresa med elbilen Tesla Model S

Vi har nu tagit oss tid för att sammanfatta vår 430 mil långa Europa-resa som vi genomförde 16-26:e september förra månaden med elbilen Tesla Model S. Huvudmålet för resan var konferensen om Podcars i Antwerpen i Belgien där vi fått uppdraget att i tre dagar bevaka och filma denna inspirerande konferens om hållbara transporter.
 
Vi har hittills redigerat klart 10 videos från konferensen som ni finner på Olja för Blåbärs youtube-kanal. Bland annat ett studiebesök till Europas första självkörande Podcar-system i Rotterdam men även ett besök till Freiburg och det mycket smarta energihuset "Haus der Bauern". Fler presentationer från Podcar City konferensen följer de närmaste veckorna.

Efter konferensen följde 5 dagars elbilsresande genom bland att nordöstra Frankrike, Luxemburg, södra Tyskland och Schweiz innan det bar hem mot Sverige igen.

Nedan följer så elbils-resan som gick igenom 8 länder och utgick från Stockholm. Vi börjar med en översiktskarta som visar första dagens ressträcka.


Översiktskarta: Dag 1 -Avresa Stockholm-Antwerpen, ca 80 mil

Totalt under resan besökte vi 20-talet olika snabbladdningsstationer eller Superchargers som Tesla Motors kallar dem. Tesla har till skillnad mot övriga biltillverare ett snabbladdningsnätverk som nu täcker Centraleuropa och stora delar av Västeuropa.

I Sverige finns det idag 20 superchargers som gör det möjligt att resa från Skåne i söder till Skellefteå i norr (fler laddstationer norröver planeras till nästa år).  

Första laddstopp blev redan i Tystberga vid Sillekrog strax norr om Nyköping. Anledningen till detta tidiga stopp var helt enkelt för att bilen innan avresa inte var mer än halvladdad men det var lunchdags och passade oss bra. Fulladdad hade vi med denna Tesla Model S och dess 85 kWh batteri utan problem kunnat köra mer än 35 mil och tex nå nästa snabbladdare 26 mil bort.


Inpluggad vid första laddställe! Sillekrog utanför Nyköping
Johan vid laddkabeln

Här finns 6 laddstolpar att välja på varav en var upptagen när vi kom...


Sillekrog Supercharger
  Johan står vid vår Tesla i bakgrunden

Med ny energi i Teslan (eller Vesslan som vi kallar den) och våra magar fyllda åkte vi 19 mil söderut till nästa Supercharger, i Ödeshög halvvägs längs Vättern. Vi hade kunnat köra längre, dvs non-stop 33 mil som det är till nästa Supercharger men behövde ut och röra på oss...


Laddning vid Superchargern i Ödeshög
Johans tur att köra!

Turen gick nu vidare längs EU:an söderut och drygt 15 mil senare... ligger en av Teslas ovanliga laddningsstationer. På en parallell väg längs E4:an söder om Värnamo, ligger Lagan eller närmare bestämt Toftaholm Herrgård. Mitt ute i vad som säkert många Tesla-ägare först tror är fel Tesla-blixt på navigatorn (symbol för Teslas Supercharger), ligger denna Herrgård som aningen dolt har en parkering där det finns 8 stycken superchargers. Men de fungerar utmärkt!

Supercharging vid Toftaholm Herrgård i Lagan 
En gul herrgårdsybyggnad skymtar i bakgrunden  

På Herrgården kan man äta eller ta en kaffe medan bilen laddar på eller som vi gjorde tog en bensträckare och åt vår föreberedda matsäck. För matsäck är både trevligt och ekonomiskt när man kör så här långt.

Efter ca 35 minuter gick färden vidare söderut och mörkret kom nu krypande.

Ungefär mitt emellan Helsingborg och Öresundsbron ligger Teslas Supercharger Löddeköpinge Center Syd. Här blev det bensträckare och matpaus innan vi körde vidare söderut och över Öresundsbron till Danmark. 8/8 laddstolpar var tillgängliga så det var bara att välja!

Supercharging Löddeköpinge Center Syd

Färden över Öresundsbron bjöd inte på så mycket sikt på grund av mörkret men vi skulle ju tillbaka samma väg under dagtid...

17 mil senare hade via kommit över Öresundsbron och åkt längs först E20 söder om Köpenhamn och vidare längs vad som övergick till E47 och dagens sista och enda laddbesök i Danmark.

Laddning i Danmark, Supercharger Norra Alslev 
Beklagar suddig bild, bättre nattladdningsstolpbilder kommer...

Efter nästan 80 mils körning på en dag var vi nu rätt trötta men som tur var låg vårt övernattningsställe knappa halvtimmen bort.   

Otel Våbensted, prisvärt och trevligt B & B i Danmark

Efter en god natts sömn vid B & B ovan och en helt ok frukost, körde vi nu mot Rødby hamn för att ta färjan över till Puttgarten och Tyskland. Nedan först en översiktskarta för andra dagens resa mot Antwerpen i Belgien.

Översiktskarta: Dag 2 -Avresa Rødby-Antwerpen, ca 75 mil

Överfarten mellan Rødby hamn och tyska Puttgarten gick lugnt och passade bra för en förmiddagsfika. 

Sen bar det väg ut på A1 (Autobahn) söderut mot Hamburg. Det tog en stund att komma in i det tyska motorvägstempot men efter ett tag vänjer man sig att byta fil regelbundet för att köra om alla dessa lastbilar och låta fartdårar köra om som vill köra passera i 200 knyck eller mer!

Teslan ligger stabilt på Autobahn 
Johan bakom ratten

13 mil eller runt 1 timme och 20 min senare, var vi framme vid första supercharger-stationen i Tyskland.

Första laddaren i Tyskland, Supercharger Braak, Braaker Mühle

Vid Supercharger Braak låg ett mycket trevligt café/restaurang som hade otaliga olika mackor och sallader samt delikatesser och smoothies-rekommenderas!

Andra stopp längs A1 söderut blev Stuhr utanför Bremen. Den klart svåraste superchargern att hitta, men ge inte upp även om Tesla-navigatorn först tar dig på villovägar. Zooma in på navigatorkartan och använd väderstrecken och kör runt ett par varv sen finns det två vägar att nå denna laddstation! Use the force!  
Supercharger Stuhr, Ochtum Park Bremen

Efter lite mat vid en restaurang i närheten for vi vidare mot sista laddstället innan gränsen över till Holland. 

Supercharger Emsbüren, Tyskland  

Efter detta korsade vi den tysk/holländska gränsen och var vi inne i träskornas hemland! 

Oosterhout Supercharger, norr om Breda i Holland 

Vid denna holländska laddstation möttes vi förutom av två nya Model S (en från Belgien och en från Holland), även en lokalinvånare som hämtade annorlunda energi från laddstolparna...

Flera av stolparna hade nämligen välutbyggda spindelnät...

... Och spinnmäster själv lurade i bakgrunden!

Från Oosterhout till Antwerpen var det knappt en timmes körning.

Framme i Antwerpen!
Vårfrukatedralen, sett från Rådhuset i Antwerpen

Vi hade på två dagar tillryggalagt nästan 160 mil i en elbil utan problem! En resa som på samma korta tid inte varit möjligt för bara två år sedan då antalet Tesla Supercharger bara börjat sprida sig i Europa.    

I parkeringsgaraget vid använde under konferensdagarna hittade vi två 400 volts, 16 A, trefas-laddare som laddar Teslan till 80 % på 6-7 timmar, mer än tillräckligt. Det fanns även en Tesla Supercharger 20 minuter söder om Antwerpen som vi använde en av dagarna men glömde att fånga det på bild.  

Laddning i ett centralgarage mitt i Antwerpen

Efter fyra trevliga och lärorika dagar i Antwerpen vid Podcar City konferensen, åkte Roberth tillbaka till Sverige medan Johan och en vän åkte söderut.

Nedan följer några bilder från laddstoppen längs vägen söderut och hem genom Tyskland.

Laddning vid Supercharger-stationen i utkanten av staden Nancy, Frankrike
23 grader i slutet av september...

Väl framme i Schwarzwald-skogarna i tyska Feldberg kunde Johan under sina två dagar där inte motstå en dagsutflykt till Schweiz. Det blev en resa nerför bergen till den lilla pittereska schweiziska staden Laufenburg.
Lunch i Laufenburg!

Tydligen har de korta vintrar här och inte så mycket snö, enligt servitrisen vid detta trevliga ställe.

Det blev förstås tillfälle att besöka en schweizisk Tesla supercharger också för att inte bara ha energi i batteriet för att ta sig upp till hotellet i de tyska bergen igen utan för att även ha ordentligt med kräm för hemresan dagen efter.

På laddning i Schweiz, vid Supercharger Pratteln utanför Basel 

Vid denna laddstion träffade Johan på en trevlig tysk ingenjör som var på genomresa i arbetet. Precis som den Tesla Model S vi körde, var den tyska av tidig 2014-års version och en av de första att levereras i Europa. Vår Model S var bland de första 75 bilarna som levererades i Sverige. Nu drygt två och ett halvt år senare finns det över 1500 Tesla Model S registrerade i Sverge! 

Appropå de tyska bergen. Eftersom Johan är biodlare kunde han inte låta bli att slänga med den här bilden på den skogs- och tallhonung som han köpte längs vägen av en lokal biodlare i Feldberg (Schwarzwald).
Mörk skogs- och tallhonung (sannolikt bladhonung)
Mycket speciell smak, inte särskilt söt men god på sitt sätt

På vägen hem mot Sverige genom Tyskland blev det antal besök vid Teslas superchargers, nedan tre av dessa. Först en översiktskarta.  

Översiktskarta 3: Anwerpen-Luxemburg-Tyskland-Schweiz-Tyskland

Supercharger Rüden, söder om Hannover  

Privathotel Lindtner Hamburg-Harburg

Denna laddstation låg i anslutning till Hotel Lindtner, mitt ett villaområde vilket också var en ovanlig placering. Men efter en promenad runt Hotellet insåg vi hur stort hotellet var och bra marknadsföring för Tesla, kanske därför placeringen blev just här.

Upptäckte till vår förvåning att det även fanns bra laddare för andra elbilar här. Tydligen har Hotel Lindnter fått inspiration av Teslas elbilsladdning och försett personalen med minst en Volkswagen e-Golf och ett par ladduttag vid hotellet. Faktum är att en laddare hemma och en vid arbetet räcker för de flesta elbilar när de har en räckvidd på minst 20 mil.


Volkswagen e-Golf på laddning bredvid Tesla supercharger

Från Hamburg körde vi sedan via Puttgarten, Danmark, Öresundsbron och E4:an hela vägen till Stockholm på en dag och var framme cirka 00.30 på kvällen.

Slutligen frågan som många kanske ställer sig: Fick vi räckviddsångest under resan? Nej, med fler Tesla Superchargers/ laddstationer längs vägen än vi faktiskt behövde och med Johans erfarenhet från 200 Tesla -mil till norska oljemeckat i somras, gick det som på räls.

Vi frågade oss dock varför detta uppenbart välfungerande snabbladdningsnätverk inte mötts upp av motsvarande laddningsmöjligheter för andra elbilar, av övriga biltillverkare? Eller vill Volvo, BMW, GM mfl att man ska skaffa en elbil för vardagen och en hybrid/bensin/diesel för långresorna... För det blir konsekvensen om inte riktiga snabbladdare som Teslas sprids ut längs motorvägarna.  Teslas snabbladre som fyller på batteriet med tillräckligt energi för 25-30 mil på 45 minuter istället för 2-3 timmar eller mer som övriga tillverkares "snabbladdare" erbjuder.

Samtidigt är det slående att Volvo är med i ledningen i utvecklingen av självkörande bilar men saknar likt de flesta övriga biltillverkare, en satsning på självkörande ELBILAR som kan LADDAS på ett praktiskt sätt, även under långresor...
   
Är man nyfiken på hur Teslas kommande elbil Tesla Model 3 fungerar och vilken räckvidd den klarar kommer det komma videos och inlägg om det här. En vi känner kommer nämligen bli en av Sveriges första Tesla Mode 3 ägare och vi är utlovade att få provköra den direkt efter leverans!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.