2017-07-10

Johan i TV4 om falsklarmet: "Ska inte kunna ske i just det här fallet"

Johan intervjuades tidigare idag i TV4 nyheterna med anledning av falsklarmet i söndags när Viktigt Meddelande till Allmänheten (VMA) eller så kallade Hesa Fredrik dundrade ut sin signal i Stockholms Län trots att detta bara ska ske när det planenligt testas fyra gånger per år eller när det verkligen är på allvar. Den avslutande 30 sekunder långa signalen som talar om att "faran är över" skickades inte heller ut vilket säkert skapade oro och förvirring hos många i Stockholmsområdet.

VMA eller Hesa Fredrik ska som säkert många vet användas vid samhällsstörande kriser som vid naturskatastrof, omfattande och allarligt sjukdomsutbrott eller tex vid krig. Ljudsignalen som sänds ut via flera tusen tutor spridda över tätorter i hela Sverige ska även kompletteras av meddelanden i FM-radio (P4) och med info på SVT och TV4.

Men fungerar ej radio och elförsörjningen samtidigt är utslagen, är ljudsignalen den enda informationen för allmänheten i Sverige som finns att tillgå vid ett allvarligt läge.

Förutom oro och förvirring ledde gårdagens falsklarm till att SOS-alarm överringdes av oroliga människor som ville få mer information om läget. Detta innbar alltså att människor i verklig nöd inte kom fram.

Men vad värre är för framtiden är att detta system alltid måste fungera och människor måste kunna lita på när det är allvar eller inte. Det finns annars en risk att människor pga falsklarmet inte tar ett eventuellt skarpt larm i framtiden på allvar.

Signalen testas varje helgfria måndagen i mars, juni, september och december.

En bekant till Johan som arbetar inom det militära upplyste idag om att kommuner på senare tid fått extra pengar för att se till att VMA/Hesa Fredrik tutorna alltid ska fungera som det ska. I Stockholms Län verkar inte det ha varit till någon hjälp dock...

Inför framtiden får vi hoppas att falsklarm inte sker men om de sker, måste sms gå ut direkt som tydliggör vad det rör sig om till allmänheten. Dock bygger detta på att mobilmasterna inte bara drivs på el utan har batteriback up (gärna som kan ladda upp sig själva med solceller).

Vi ska även komma ihåg att en stor del av Sveriges befolkning faktiskt fortfarande bor på landet och nås inte av Hesa Fredriks ljudsignal. Under första och andra världskriget ringde kyrkklockorna och människor visste att om de ringde vid fel tidpunkt var något galet. Idag vet vi ej om någon beredskapsplan finns för att använda kyrkklockor likt Hesa Fredrik på landsbygden men det fungerar bara om människor vet när och hur de ska låta och att det bara ringer för skarpt läge eller vid planerade tider.   

Med anledning av det inträffade påminner vi om hur viktigt det är att alla svenska hushåll har en grundläggande beredskap för olika typer av kriser. Att ha tillgång till aktuell information om vad som har hänt vid en kris är förstås grundläggande för att kunna agera därefter. Då kan en batteridriven/soldriven/vev-FM-radio vara livsviktig. Men lika viktigt är att ha tillgång till vatten, värme och mat för att klara sig ett antal dygn, gärna minst ett par veckor.

Kika gärna på några av våra tidigare inlägg om krisberedskap här på bloggen och läs tex vår debattartikel i Dagens Samhälle vi skrev för ett par år sedan som är minst lika aktuell idag. Hur krisberedskap hänger ihop med hur vi kan stärka våra lokala ekonomi och landets anpassningsförmåga inför framtida utmaningar är något vi även kommer in på en hel del i vår bok Olja för Blåbär-Energi, Makt och Hållbarhet.

Svenska myndigheter som Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) har börjat öka sin medvetenhet kring krisberedskap och sprida denna till allmänheten tex med nyttiga hemberedskapstps med Heidi Andersson, vilket verkligen är bra. Men det är viktigt att understryka att svenska myndigheter till skillnad mot under kalla kriget varken har resurserna eller kapaciteten att förse mer än ett fåtal av Sveriges befolkning med livsmedel eller värme/vatten vid en längre kris. Därför vilar ett stort ansvar på svenska hushåll att fylla den lucka, något som inte är krångligt eller kostar en massa pengar.

Kom ihåg att det som finns på hyllorna i affären och det som kan komma fram via ett fungerande transportnät är det som finns att tillgå och bygger på ett konstant inflöde av mat/livsmedel och olja/färdiga bränslen till Sverige. Blir det strömavbrott tar de flesta butiker inte ens emot kontanter då kassasystemet ligger nere eller butiken stängs av säkerhetsskäl då lyset släcks.  

Vi hoppas falsklarmet bli en väckarklocka och en tacksam påminnelse till svenska folket och svenska myndighter om att läget inte är skarpt idag men att det är hög tid för att förbereda sig för att ett skarpt läge kan komma att ske i framtiden. Då kommer de som är berörda av små eller mer omfattande kriser vara mycket tacksamma att de var proaktiva och inte reaktiva.

Under intervjun med Johan idag ställde TV4-reportern många bra frågor och berättade att hon själv tänkt öka sin krisberedskap på ett mycket konkrtet sätt som var hoppingivande att höra. Johan visade även upp sin beredskapsradio som förutom handvev är soldriven (laddar ett inbygt litiumbatteri), kan kompletteras för att drivas på vanliga batterier, har inbyggd ficklampa, SOS ljus-signal och kan ladda mobilen. Tyvärr kom inte detta med i inslaget som var mycket kort men vi är ändå glada att TV4 bidrar till att sprida behovet av fungerande krisberedskap. Sveriges medvetenhet och krisberedskapsförmåga vaknar sakta men säkert.  


Johan mfl om falsklarmet i söndags och varför det är så allvarligt      

14 kommentarer:

  1. Det är säkert en hacker som fått snurr på den där hesa fredrik. Eller var det bara någon som kom åt en knapp av misstag? Den kan väl inte starta av sig självt utan någon slags påverkan, kan jag tro. Verkar vara någon typ av sabotage. Fast vad anledning till att den startade verkar vara hemligt eftersom ingen vill tala om varför eller så vet dom bara inte.
    När dom där 73 timmarna gått vid en kris kan man bara lugnt slappna av och sitta och vänta på mat och hjälp. Sverige är fantastiskt.

    Mvh Berra

    SvaraRadera
  2. Varje timme ytterligare fler kan klara sig själva förbättrar överlevnad. Det är inte bara krig som hotar utan oerhört många tänkbara katastrofer. När jag och min familj har mat, vatten och värme kan jag lättare hjälpa mer drabbade grannar.

    Kunskapsbrist är den största faran och lite kan vi lära av den grå forntiden under 70-80 talet. Teori är enklast men lite övning behövs också. Helt plötsligt kom meddelandet att SOS ska luta testa Hesa Fredrik - varför? En annan stor brist nu är att vi saknar ett civilförsvar.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Nanotec! Håller verkligen med dig. Ju fler som har mat i magen (och vatten) samt värme, desto fler kan hjälpa andra och tänka klart just när det är som viktigast. Finns otaliga små som stora händelser där grundplåten att arbeta utifrån är just mat, vatten och värme och ja förstås information om vad som har hänt/en har att förhålla sig till.

      Kunskapsspridning är A och O och jag tycker mig märka en viss förändring i tänkande hos människor kring krisberedskap även om det är långt långt kvar innan vi samhället/hushåll har den robusthet som jag är övertygad om att vi behöver inför en framtid i snabb förändring.

      Mvh
      Johan

      Radera
    2. Nanotec> hur länge tänker du dela med dig av maten? Om krisen blir långvarig, typ oljeblokad eller liknande. Det måste komma till ett beslut om ens familj ska överleva eller om man ska föda hela grannskapet och sedan svälta ihjäl allihopa. Likt ett kollektivt självmord. Svår fråga men den tål nog att fundera lite på.. Lite extra om krisen inträffar på senhösten när all frukt är uppäten av fåglar..

      Mvh Berra

      Radera
    3. Berra senhöst har jag kört stora mängder äpplen och päron på komposten. Självklart har jag också lagrat några lådor i källaren här och på lantstället.

      Totalt längre stopp för olja till Sverige, med dagens reserver och alternativ, skulle bli väldigt katastrofalt. Vi får hoppas att det går att köpa lite från Norge.

      Förmodligen svårt att i förväg konstatera att en kris blir mycket långvarig. Allt politiskt är osäkert tidsmässigt. Idag är det mindre än en procent som lever som bönder eller av skogsbruk och gruvor. För 160 år sedan var 90 procent bönder i Sverige och en del hade just börjat specialisera sig på att klara bränsle för transporter till och från järnvägen i Europas utvecklade städer. Vi är betydligt fler som odlar lite och därmed har viss kunskap att öka detta odlande. Finns el kan jag enkelt odla året runt i "stora" växthuset. Idag ligger det nere under vintern.

      Vänliga hälsningar

      Nanotec

      Radera
    4. En oljeblokad i sep - okt är värsta mardrömmen. En vargavinter på det och 50 % av befolkningen avlider i svält. Framförallt den äldre delen av befolkningen samt många stadsbor. Lider med tiggarhorderna.

      Mvh Berra

      Radera
    5. Om regeringen omedelbart inför sträng ransonering räcker den olja som finns en tid. (Till våren?) Den mesta utrikeshandeln upphör. Ekonomin brakar ihop. El för värme finns gott om så få behöver frysa. Alla växthus får ställa om till grönsaker. Mycket kreatur slaktas så kött finns gott om en tid. Arbetslöshet kan motverkas med arbetsplikt i någon sorts beredskapsjobb.

      Vi ställs i bästa fall på något liknande krigsfot. Många i glesbygd får under krisen flytta till tätorter för att spara bensin och diesel. Transporter minimeras utom el.

      Har själv kaffe för ett år och toapapper för 1/2 men katten får övergå till mat mer likt vår.

      Grönsaker blir sällsynt till den rikliga köttillgången under senhöst och vinter. Få dör innan våren med kraftfulla ransoneringar. Inga tiggarhorder ens till våren.

      Vänliga hälsningar

      Nanotec

      Radera
    6. Det klart folk dör vid en hård vinter med en m snö och inga smöröjarfordon. Döingarna får travas i högar i väntan på våren när tjälen släpper. Då får dom grävas ner. Vinter nr två blir ännu bättre..Men vi får hoppas vi slipper ett sådant scenario. Huva.

      Mvh Berra

      Radera
    7. Men Berra du utgår från nationalekonomernas mantra "allt annat lika". Vi är mycket smartare och de flesta politiker också.

      Svår kyla är inget hinder med lite olja men mycket snö är svårare och om alla som inte måste bo på landet flyttas till samhällen under vintern krävs mindre resurser. Snöröjning måste inte ske så ofta på landet. Elcyklar kan "lätt" byggas om till varianter för snö och en hel del skottning på trottoarer kan ske av annars arbetslösa.

      Om många lik finns lokalt bör nog majoriteten brännas med ved för att minska smittrisker. Ved finns gott om när pappersexporten krymper.

      Vinter två med mycket lite olja blir med 5.000.000? nybörjarbönder på hel eller deltid med lite blandade elfordon och gengas kanske lite bättre.

      Överlever jag vinter ett blir det produktion av torkade äpplen, päron och cider för att få lite fisk, kött, potatis mm. Kaffe blir nog sällsynt men tillåts hembränning kan jag nog få det lite bättre ekonomiskt. Borde fundera på vad bönder vill ha för lite lyxprodukter. Borde också köpa ett elfordon i tid. Några frysar till och fylla dem. Nät, segelbåt mm.

      Konkret nära åtgärd. Köper bärplockare till imorgon för att ha både här och inte bara på lantstället. De flesta bär lämnas i skogen idag och blåbär är gott och lingon är lätt att förvara länge utan frys. Går nog också att exportera för att kunna köpa kaffe.

      Vi har samma förhoppning på att oljan inte stryps riktigt så snabbt och du är en försäkring för ditt lokalsamhälle. Blir för övrigt intressant och se vad sopkonflikten medför kanske kan du få konsultuppdrag från 08. Körde en stor kärra till återvinning i måndags så det är lite renare på gården och mycket cirkuleras fast nog mest som bränsle.

      Vänliga hälsningar

      Nanotec

      Vänliga hälsningar

      Radera
  3. Frys för käk? Det låter osäkert. Satsa på en stor konserveringsaparat (finns att beställa i USA) och Weck glasburkar med gummiband. Jag tycker vi bränner sprit även om det inte tillåts. Folk måste få ha lite roligt mitt i allt elände. Te på älggräs kan jag rekommendera. Bra smärtlindring och luktar fantastiskt. En näve växtmaterial till 2.5 dl varmt vatten. Barn med växtvärk sover som stockar hela natten. Har du huvudvärk försvinner det på en kvart. Fyra fem matskedar av sådant te räcker.

    https://www.google.se/amp/s/biofilia.se/2013/07/10/filipendula-ulmaria/amp/

    Trevlig helg. Själv ska jag på marknad och sälja i helgen. Mullhyttemarknad. Hantverk. Ska bli skoj.

    Mvh Berra

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har redan några frysar och för katastroffallet plötsligt stopp för oljeimport och en del andra fall så blir frysar bra. Först vid längre strömavbrott måste allt i frys lagas till.

      Lycka till med Multihyttemarknaden. Själv ska jag gjuta början på mur för en Attefallsutbygnad.

      Vänliga hälsningar

      Nanotec

      Radera
  4. Lycka till med muren. Blir den i knäcksten?

    Mycket intressant i Mullhyttan i dag. Vilket litet resilent samhälle. En fungerande kvarn i fullt bruk. Vattendriven och lite längre nedströms en fungerande vattendriven ramsåg samt en stor bagarstuga med vedungn. Allt mycket välbevarat i regi av hembygdsföreningen. Rågen och vetet som maldes i kvarnen kommer från gårdar utanför samhället. Gamla och fungerande sorter. Vid en kris måste det vara kanon att leva på ett sådant ställe.

    Träffade många tyskar som bor där i skogarna. Jag frågade varför han flyttat hit. Han svarade: I Tyskland bor det 80 miljoner idioter. Här bor det bara 10 miljoner. "Ok, jag förstår" svarade jag:)

    Försäljningen gick bra och fortsätter i morgon.

    Mvh Berra

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det roliga med samhällets resilens och är att det inte verkar vara planerat. Det är ett gäng eldsjälar som inte riktigt begriper vilket bra jobb dom gjort i krissynpunkt. Dom har gjort det i intresse att bevara det gamla. Resilensen kom som grädde på moset..

      Mvh Berra

      Radera
    2. Hade inget lego som liten så kanske är det därför jag gillar att bygga med lecablock. Använde leca första gängen till lilla växthuset och det innebar högt i tak och tre odlingslådor. Sedan blev det ett antal lådor i en inre trädgård skyddad med staket mot de råaste djuren dvs rådjur. Osv.

      Vänliga hälsningar

      Nanotec

      Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.