2013-08-13

Elon Musks Hyperloop avslöjad

San Francisco-Los Angeles för 20 dollar på 20 minuter? Omöjligt?
Nej, tekniskt/fysiskt genomförbart och till ett betydligt lägre pris än den planerade höghastighetsbanan för minst 70 miljarder dollar för samma sträcka, enligt Elon Musk som nu avslöjat sin så kallade Hyperloop.

Varför satsa på en höghastighetsbana som går långsammare än de i Kina och Japan och kostar MER när man kan skapa ett helt nytt sätt att transportera människor med en Hyperloop? Detta har Elon Musk frågat sig länge.

Efter över ett års spekulationer i media och tidvis kryptiska beskrivningar av Elon Musk har VD:n och grundaren för SpaceX och Tesla motors nu lagt fram sina ritningar och idéer för hur ett detta femte sätt att tranportera sig skulle kunna fungera och se ut.

Mycket kommer skrivas om detta framöver och alla frågetecken är ännu inte utredda men
för att läsa vad Elon Musk sa under sin telefonkonferens där journalister, företagsledare och nyfikna forskare mm ringde in och frågade om detaljerna kan ni läsa via The Verge rapportering här.

Elon Musk har testat sina idé om Hyperloopen på ett tiotal ingenjörer på SpaceX och Tesla Motors och kommit fram till att det i allra högst går att bygga och faktiskt endast till 30 miljarder dollar för sträckan mellan San Francisco-Los Angeles, om tuberna även transporterar bilar, vilket de skulle kunna göra.

Vad är då Hyperloopen?? Det kan göras enkelt och komplicerat men det bästa är att ni själva läser vad Elon Musk skrivit i sin nu detaljerade rapport som ni kan ladda ner här.

Tanken att kunna färdas från New York till Peking på några timmar kan låta som en stora fantasi men Elon Musk tänker bygga en modell som bevisar att tekniken fungerar men först ska Musk prioritera att bygga upp Tesla Motors och SpaceX. ET3 som använder liknande idéer för ett helt nytt transportsystem och även de bygger på "open source"-spridning, har inlett samtal med Elon Musk.

Under telefonkonferensen bombarderades Musk med frågor och på frågan hur snabbt Hyperloopen skulle kunna sättas i verket svarade Musk:

"If it was my top priority, I could probably get it done in 1-2 years. But it's going to be pretty far from my top priority." In 3-4 years is more likely"

Men helst ser Musk att någon annan går före och gör en demobana eller liknande. 

Elon Musk syfte med Hyperloopen är, precis som Elons övriga företag (är även medgrundare till Solarcity) att snabba på omställningen till ett hållbart transportsystem och snabbast möjligt ta oss bort från nuvarande fossilberoende transportsystem (förutom SpaceX som i överskådlig tid kommer kräva fossilt bränsle för sina rymdraketer).  

Vi nöjer oss för tillfället med att visa några av Elons bilder över hur Hyperloopen skulle kunna se ut.
Tillägg se även videon nedan:

5 kommentarer:

 1. Hurra!!!
  Äntligen har någon kommit på det som ska rädda vår civilisation!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Elon Musk är sannerligen klok på många sätt men han ensam med Hyperloop, elbilar och kolonisering av Mars räcker inte. Ekonomin måste fortfarande skalas ner till att bli mer lokal och regionalt baserad, särskilt för matproduktion.
   mvh
   Johan

   Radera
 2. SolarCity är ett bra steg av honom som dåligt uppmärksammats i Sverige. När det gäller rymdverksamhet är som jag ser det viktigare med sällsynta mineraler i asteroider. Vi behöver mer palladium tex för legeringar.

  Hyperloop verkar kunna sänka transportkostnader med mindre energianvändning och dessutom byta drift från fossilt till flödande. Blir intressant att se utvecklingen för detta de närmaste åren.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 3. utvinning av sällsynta mineraler i asteroider är enligt Musk på tog för dålig EROI (nettoenergiavkastning). Raketbränslekostnaderna för teansporterna till o från asteroiderna äter upp vinsterna med utvinningen. Prioritet blir att få upp en självförsörjande civilisation på Mars. Dels som en plan B för den dagen jorden träffas av en asteroid el liknande och dels för att människan ska kunna ta sig vidare i galaxen. Mars är efter något positivt att sträva efter för kommande generationer, framförallt för att fostra en ny era av vetenskap o fredlig interaktion mellan olika nationer.
  mvh
  Johan

  SvaraRadera
 4. http://www.fastcoexist.com/3015704/futurist-forum/how-much-did-this-hyperloop-lookalike-inspire-elon-musk
  Först och ensam är han inte...

  SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.