2017-03-06

Vad händer när roboten styr människans vardag och tankar?

Automatisering/robotiseringen och digitaliseringen fortsätter mer eller mindre ohejdat. En utveckling som de flesta tycks ta för given som positiv och oundviklig utan att ens reflektera över vilka följer det kan få för samhället och människan. Samtidigt går utvecklingen inom Artificell Intelligens snabbt framåt och möts inte sällan av naiva och okunniga ögon som snabbt lämnar sin tilltro till AI för att lösa rädda mänskligheten från fattigdom, energikriser, klimatförändringar, hotet mot ekosystemen, sjukdomar, ja you name it.

Som vi skrivit om tidigare finns det många högt respekterade forskare, tänkare och entreprenörer som varnar för att vi inte kan låta AI-utvecklingen kontrolleras och styras av några få stater eller företag då det kan hota mänskligheten på många plan.

Det behöver inte i första hand handla om att AI plötsligt når en nivå som vida överstiger människans kollektiva intelligens och av något oförutsätt skäl ser människan som ett problem. Ett minst lika allvarligt problem kan uppstå om vanliga människor inte får insyn/generell kunskap om AI-forskning och det potentiella hot AI-applikationer kan utgöra om dessa kontrolleras av några få stater och företag för att manipulera en viss händelseutveckling som inte tjänar människans allmäna intresse.

Vi ser redan nu en tendens till hur robotar säljs in som gulliga och praktiska tjänster för att sakta men säkert göra det allmänt acceptabelt att använda dessa privat och inom företag. Detta innebär inte bara ytterligare steg mot automatisering där många idag mänskligt utförda arbeten succesivt kommer ersättas av robotar och AI-mjukvara. Det finns även en stor risk för ökad "dumifiering" av människors tänkande vars erfarenheter och tankar passerar igenom ett allt större robotfilter i vardagen. Om människans hjärna framöver dessutom i huvudsak kommunicerar och får sin information via en "hjälp-robot i hemmet", på arbetet, eller en liten Watson-app i fickan via smartphonen som håller koll på vardagliga ärrenden och önskemål/frågor (givetvis genom att ständigt vara uppkopplad mot nätet) -stimulerar knappast kritiskt tänkande och interaktion med andra människor som inte alltid delar ens tankegångar.

Det vore förstås smått patetiskt att tro att en som individ kan hindra denna utveckling och några sådana ambitioner har vi förstås inte. Vi inser även att det redan finns robotar överallt i vår vardag och att nya hjälp-robotar har potentialen att kunna hjälpa många människor. Men hjälpen människor kan få är ingenting i jämförelse mot det förändringstryck automatiseringen och utvecklingen av AI kommer sätta på vårt sätt att leva. Vi kan heller inte blunda för de ökade möjligheter detta innebär för möjligheten att rent av förinta människor med hjälp av drönare tex. Något som till och med terrororgranisationen Islamiska Staten redan lyckats med.   

Vad de flesta inte insett är att denna utveckling bara går snabbare och snabbare och att det nu är bråttom om organisationer som Future of Life Institute och upprättande av nya internationella myndigheter ska kunna påverka vanliga människors framtida frihet och tillgång till AI. För det är mycket som står på spel här. Om företagsstyrelser eller politiska partier kan skylla dåliga beslut på robotar/AI eller militära beslut som orsakat människors död, hotas inte bara människors möjlighet att fatta individuella beslut, hela det demokratiska och ekonomiska systemet ritas om. Och det är långt ifrån säkert att den nya kartan är till glädje och nytta för de flesta människor.

Det går att fördjupa sig i det här hur mycket som helst men lyssna gärna på programmet Roboten och människan som sändes i Sveriges Radios P1 för en stund sedan och fundera kring:
  • Hur människor som blir utan arbete men har arbete idag, ska sysselsätta sig framöver. Basinkomst? Deprimerande fritid utan mening eller stimulerande tid med maskiner? 
  • Knäckefrågan är dock det ingen tycks tala om: Med vilka planetära resurser ska en basinkomst finansieras? Redan nu kommer tydliga signaler om att planetära gränser nåtts som bland annat uttycks i form av en begynnande Peak Oil/produktionstoppen av världens konventionella olja, klimatförändringar, ekosystemens kollaps osv? Eller kommer detta hinna lösas innan resurs-bristerna och klimatförändringarna övertas av ett allmänt AI-system som fattar smartare beslut/ger råd som vi inte är kapabla till som mänskligt kollektiv idag? 
  • I botten vilar frågan hur produktiviten i fabrikerna och via mjukvara övergår till extrema nivåer där några få producenter/företag står kvar och tillhandahåller nästan alla varor och tjänster men som människor inte har råd att köpa annat än med basinkomst som de måste få av staten. Men återigen, med vilka resurser då som kan motivera detta/göra det möjligt? 
  • Eller kommer automatiseringen frigöra tillräckligt med resurser i samhället genom energi-effektivitet och köpa tillräckligt med tid för omställningen till förnybara energisystem som kan ersätta det fossila energiberoendet som driver hela dagens globala ekonomi? 
Detta kan tyckas vara frågor som ligger långt borta i tiden men automatiseringen och utvecklingen av AI går snabbare än de flesta människor kan uppfatta och bör diskuteras innan de största förändringarna träder i kraft. Lyssna på programmet och kom gärna med kommentarer och tankar kring detta allt viktigare ämne.

4 kommentarer:

  1. Det går just precis nu att ha ett fullt godtagbart liv om man vill utan ett direkt arbete, utan AI, utan robotar och utan div bidrag eller basinkomst,dyr bostad, äckliga flygresor och svindyra fortskaftningsmefel.

    Man behöver bara inte krångla till det så inihelvete och inte blanda sig med allt för mycket kostsam teknik som människan klarat sig hur bra som helst utan i alla tider. Desto mer krimskrams man drar på sig desto mer timmar att slava åt någon sniken arbetsgivare som gör allt för att tjäna mer på ditt slit.. (önskar att fler kunde begripa det samt att moder jord säkert skulle uppskatta lite mindre natursvineri)

    Mvh Berra

    SvaraRadera
  2. Hej Berra! Väl talat och frågar du de flesta är det nog just brist på tid och sinneslugn och upplevelser med andra människor utan stress som är det är som saknas. Problemet är bara att den globala konkurrensen och prismekanismen inte bryr sig om vart vi bor och tvingar in många i ett system där tidsbrist och med det sunt förnuft blir en raritet.

    Men när energin/oljan och övriga fossila bränslen gör det olönsamt att transportera det mesta av maten prylarna kors och tvärs över planeten blir det annorlunda. Frågan är då hur mycket kunnande som finns kvar och hur mycket inbäddad energi som vi bakat in i befintliga system för att kunna genomföra omställningen mot det lokala, regionala och nationella i större grad. Hur AI och automatiseringen spelar in då är den stora frågan.

    Mvh
    Johan

    SvaraRadera
  3. Hur kan det komma sig att någon är så lättlurad att den låter sig tvingas in i ett system kanske mot sin innersta vilja och övertygelse? I mina öron låter det otroligt. Men samtidigt vet jag att det är så. Jakten på prylar och status är stark och då är det kanske lätt att dras med i vansinnet.

    AI och robotiseringen blir intressant men jag är rädd för att det kommer för sent. Resursbrist slår till innan vårt samhälle riktigt accepterat automatiseringen. För skall det fungera måste produktion av automatisering börja beskattas och dit är det långt, tyvärr. Vi får se :)

    Mvh Berra

    SvaraRadera
  4. Nu först har jag hunnit lyssna på radioprogrammet. Har under veckan varit på en rad evenemang som syftar till att få investeringar i företag. Väljer att visa en sida av utvecklingen - alltså hur få fram pengar.

    Måndagen började på Operaterassen. Ett företag i Norrland gör elbussar med oerhört snabba laddstationer, isolerande dubbelfönster och värmepump för att få ett bra klimat i bussen året om. Ledbussarna har direktdrivning på fyra hjul och återvinner bromsenergi. Lyckas de få fler än de 10 bussarna nu i drift så kan de kanske bli ett större företag. Verkar som att norska städer var mer intresserade än svenska. Ett annat odlar lyxtomater som göds av fiskarnas bajs via grusbädd med snälla bakterier. Allt lever i växthus och 1,2 kg fiskmat blir 1 kg fisk och 10 kg tomater. Försöksodlingen säljer bra och handlare i trakten vill ha alla tomater som kan produceras i en större anläggning. Några deltagare tvivlade på intresset att köpa dyra lyxtomater. (Gissar att de bara äter de billiga tomater som plockas omogna och har långa transporter) Energikostnaden är ca 30% för året runt. Jag kommer köpa en liten post aktier. Finns planer att lite senare expandera till 08 och då är jag ganska säker. Mest intresse från min sida var för ett företag som kommer att krympa kostnaden för datatrafik först mellan dagens höga torn och om ett eller två år för 5G och alla självstyrande bilar därefgter. Idag tjänar de lite obetydligt på att serva de astronomer som hittar (beboliga?) planeter hos andra solar. Ska också studera ett par medicinföretag närmare.

    Var lite mer företag innan torsdag kväll men då på Penser Bank presenterades tre företag med unika hälsorelaterade produkter. Vi blev några kvar länge och talade med det sista företagets grundare om hur hans datagenererande maskin tillåter 3D studier av levande celler. Dagens mer etablerade lösning på världens ca 120.000 cellabb är punktvis avläsning som samtidigt dödar cellen när den lyser upp grön (gav nobelpris) av den införda genen från en manet. Med den nya metoden kan forskarna följa cellernas utveckling utan att döda dem i avläsningsögonblicket och därmed mycket snabbare kunna genomföra sina försöksomgångar. På måndag köper jag förmodligen lite aktier i det företaget.

    Fredagen har inneburit en hel del internet hemifrån.

    Tycker radioprogrammet var intressant, lite splittrat men ska försöka höra nästa i serien. Vill helst styra skatt åt fastigheter för de kan inte fly undan. Skatt på robot och andra maskiner får inte vara hög för då hamnar de i andra länder. Hörde nyss att den tänkta jättefabriken för batteri här ska ge batterier under 100$ gränsen. Lysande framtid med mängder av robotar.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec


    SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.