2017-03-02

Självförsörjning på menyn

Medvetenheten om att Sveriges nationella krisberedskap är under all kritik börjar få allt mer spridning. Vare sig det gäller energiförsörjningen lokalt, beroendet av importerad olja och/eller landets livsmedelsförsörjning har frågan fått ökat utrymme i media. För bara några veckor sedan diskuterades tex frågan ingående i Svts Agenda.

Detta är glädjande och viktigt men av ännu större betydelse är att medvetenheten bland svenska invånare ökar vilket leder till kunskapsspridning och inspiration för andra att komma igång med omställningen mot ett mindre fossilberoende samhälle som är rustat för olika typer av samhälsstörande kriser.

Till glädje för alla som tvekar och inte vet hur en ska börja finns det många inspirerande exempel runtom i Sverige som ger hopp om att utvecklingen och medvetenheten bland Sveriges invånare och kommuner håller på att vända. Senaste exemplet fick vi för bara en liten stund sedan när programmet Meny i P1 sände ett hörvärt program där Sveriges självförsörjning av mat diskuterades. Det mesta var förstås inga nyheter för bloggens regelbundna läsare eller de som följt frågan de senaste åren men en del riktigt intressanta jämförelser gjordes. I programmet jämfördes tex hur det ser ut i Sverige med hur grannarna Finland och Norge arbetar med sin självförsörjning. Finland som vi varit inne på en hel del innan.



För mer på temat självförsörjning, kika gärna på något av urvalet av tidigare inlägg nedan:

6 kommentarer:

  1. Lika mycket mark ligger i träda i Sverige som all jordbruksmark i Norge. Norge har bättre egen försörjning av sin befolkning. Byggs mycket på vår bästa mark för att den är platt och man slipper spränga. Intryck från radioprogrammet.

    Betyder att vi om vi

    1. kan driva jordbruksmaskinerna,
    2. kunskap finns,
    3. organisation, lagar och regler ändras.

    Efter det skulle vi på ett år kunna öka odlingarna motsvarande Norge.

    1. Omedelbart bygga cisterner med drivmedel nära odling och träda
    2. Reservbönder likt blå stjärnor Värnplikt som bonde
    3, Behöver utredas

    Ännu större trygghet om fler lagrar lite mat och vatten själva. Större tryck för eltransporter nu så klara vi oss bättre vid ett stopp av mat- och oljeimport.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Nanotec! Bra sammanfattning, kan bara hålla med. Eftersom Norges odlingar motsvarar små och utspridda men totalt kanske 20 % av Sveriges matbehov (inkl avdrag för Norges importbehov o mindre befolkning) kan Sverige på så vis nå minst 70% självförsörjning.

      Det vi verkligen bör anamma från Norge är just den utbredda småskaligheten vilket ökar resiliensen och skyddar mot samhälsstörningar/kriser mot dagens alltför centraliserade produktion och distribution som kan sättas ur spel.

      Sverige har potential att ställa om helt klart men en lång väg att vandra!

      Mvh
      Johan

      Radera
    2. Det är oklart hur mycket mark som finns i träda och vad skicket är på den. Statistiken är allt annat än tillförlitlig. Att det bara skulle ta något/några enstaka år att ta den i drift är _väldigt_ optimistiskt. Avkastningen från den marken är dessutom låg - det är därför den inte odlas.

      Lager m. insatsvaror ligger högt upp på önskelistan + decentraliserad distribution och förädling. Kunskap/personer som jobbar inom lantbruk tror jag är en svår nöt att knäcka. "Bästa" är troligen småbönder/månskensbönder eftersom det ger stor flexibilitet med möjlighet att skala upp vid behov. Tyvärr går utvecklingen åt motsatt håll med färre och större gårdar.

      Jag är inte fatalistiskt. Sverige skulle kunna förse den nuvarande befolkningen med livsmedel som är näringsrik, hållbar och producerad i ett resilient livsmedelssystem. Utvecklingen går dock inte åt det hållet och gemene man är mer intresserad av vem som vinner Mello.

      Radera
    3. Det mesta som är nerlagt är betesmark.
      Det tar inte så fasligt lång tid att återställa det.
      Några år, kalk och en massa gödsel är allt som behövs
      Att få fram rätt sorts djur till de frilagda beterna är nog den egentliga utmaningen.

      Till odlingarna behövs det förstås enormt mycket mer naturgödsel, samma dilemma där, det är rätt sorts betesdjur som saknas.

      Så jag gissar att få fram tillräckligt med extensivt anpassade idisslare är nog den svagaste länken.

      Radera
  2. 3-4 månader utan mat och halva befolkningen har kolat vippen. Efter det kan vi nog bli självförsörjande på käk. Nanotec kan få komma till mig och vara nordsvensk och dra kupplogen :)

    Mvh Berra

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Berra!

      Om det går så illa med Sverige och jag överlever farsoterna i 08 så försöker jag nog först att överleva på egna kupade potatisar, frukt, växthusodling och byteshandel med all frukt jag inte kan äta själv. Men sedan om inte el finns i nätet kommer jag gärna för att arbeta hårt och underdånigt lära från en erfaren bonde. Hoppas det blir ett och annat ägg förutom potatis i olika former.

      Vänliga hälsningar

      Nanotec

      Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.