2017-07-21

Radion och manicken som laddar din Smartphone och ökar din krisberedskap

I måndags förra veckan intervjuades Johan i TV4 med anledning av falsklarmet i Stockholms-området nyligen nät Viktigt Meddelande till Allmänheten (VMA) eller så kallade Hesa Fredrik dundrade ut sin signal i Stockholms Län trots att detta bara ska ske när det planenligt testas fyra gånger per år eller när det verkligen är på allvar.

Under intervjun fick Johan många frågor vad man som individ, familj och företag kan tänka på för att minska sin sårbarhet vid olika typer er kriser. Det första Johan tog upp var vikten av att kunna hålla sig uppdaterad om händelsutvecklingen via radio och visade upp sin finurliga lilla multifunktions-radio, SOULRA/ETON FRX4. Då inslaget i TV4 var kort kom den inte med och vi har fått önskemål om att visa upp och berätta mer om beredskapsradion. Vi har därför gjort en video om vad man en tänka på för att hålla igång sin radio och telefon under olika typer av kriser eller när en är ute och reser och inte har tillgång till laddning.

Videon som ni finner nedan på våra nya EVolution-kanal är på engelska men det är inga konstigheter. Det mesta framgår genom att bara titta på hur den kan användas. I videon går Johan även igenom sin solcellsdrivna mobila laddare, Xstorm Solar Powered Charger som är ett bra komplement till en beredskapsradio samt visar även en klassisk liten radio, Denver TWR 803 som fungerar utmärkt om en bara är ute efter en backup-radio eller ett lågbudget-alternativ.

Med jordbävningen i Turkiet/Grekland påminns vi om värdet av att alltid kunna hålla sig informerad och tillgång till ett stabilt kommunikationsverktyg. En Smartphone är inte särskilt smart om den inte kan laddas och det gäller även en radio.

I nästa video på EVolution-kanalen kommer Johan diskutera framtiden för eltransporter med fokus på Tesla, Volvo och svenska Northvolts planer på bygga Europas största fabrik för tillverkning av litiumbatterier i Sverige.

Johan går igenom en smart multifunktions-radio, en solcellsdriven laddare och en klassisk liten radio

8 kommentarer:

 1. En sådan radio med dynamo vill jag allt ha. Ska fråga premiärministern (frun) om jag kan få köpa en. 45 dollar är ju inte jättemycket. En annan grej som är bra att ha är en Remington 870. Fick tag i en från -51 för 1500. Vilket kap.

  Tele och radiomaster. Hur länge funkar sådana utan ström? Dom kanske inte behöver ström för att fungera?

  Mvh Berra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Berra! Finns många varianter på FRX4, men satsa gärna på en solcellsdriven som kan ladda mob och kan använda vanliga batterier också.

   Telemaster utan ström ingen höjdare. Få verkar ha batteri back up mer än några timmar. För drygt två år sedan framkom det med all sin tydlighet på Gotland när en nära släkting till mig upplevde det själv. Rapporterat om det tidigare här på bloggen:

   http://www.peak-oil.se/2015/02/gotland-slacktes-ner-och-batterierna.html

   Mvh
   Johan

   Radera
  2. Några år efter Gudrun råkade jag på en fest sitta bredvid den militär som hade befälet i krisområdet. Vi hade ett långt samtal och jag minns att mycket arbete av militär gick till att transportera mobila elverk till master för att ladda upp batterier. Vägarna var blockerade av fällda träd i början, men vi är många som hjälpligt kan hantera motorsåg så det tog inte så lång tid att röja de viktigaste vägarna. Skogsvägar tog lite längre tid. Helikoptrar var viktiga för tidig snabb överblick och militär flyttade sina laddare från laddad mast till mindre laddad. Även viktiga andra anläggningar som bensinstationer och jordbruk med djur fick hjälp och i princip alla militärens förråd tömdes på elgeneratorer. Sedan efteråt hade man ett helvete att hitta var generatorerna hörde hemma.

   Vet att teleledningar lades ut på marken som provisorier och alla elföretag i landet lånade ut personal i omgångar. Sedan dess har längre teleledningar än mer lagts ner under mark och dessutom oftast ersatts med fiber som är mindre känsligt för åska och solstormar. Elledningar har om jag förstått rätt också mer hamnat under jordytan. Röjningar av för höga träd nära ledningar sker ständigt men inte alltid i tid inför nästa storm.

   Häftig kombinationsapparat i videon. Blir också sugen men billiga solcellsladdare är med enkel radio viktigast. Fast snart är det midvinter och lite dåligt med solljus - får nog skaffa mer alternativ.

   Videon var instruktiv pedagogisk presentation och bra med trevlig bakgrund som liknade min födelseort i Fryksdalen med grön vegetation, sjö och blå berg i bakgrunden. Även musiken får klart godkänt. Ser fram mot nästa video och hoppas den även tar något om flygande persontransporter.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Koppartådstelefoner har jag för mig funkade utan ström om jag nu inte minns fel. Det är säkert 20 år sedan så minnet är inte det bästa..

   Jag tyckte också filmen var bra. Trevligt när det filmas ute i naturen som Leif och Billys filmer. Dom är också bra.

   Nu bad.

   Mvh Berra

   Radera
  4. @Nanotec. Kul du uppskattade videon, var mkt jobb då jag fick agera kameraman, regissör, manusförfattare och skådespelare samtidigt den här gången :). Håller med om att en kommer långt med en socellsladdare och skjyst batteriradio. Dock vill jag understryka att med Lava-solarchargern har du minst 2 hela laddcykler för smartphonen även när den inte sol/kontakt-laddas. Har även noterat att den knappt urladdas alls när del av att bara ligga på hyllan. FRX4 stora fördel är förstås att den kan är både radio, mobilladdare, har dynamo och kan användas med AAA batterier (som för övrigt håller i över 10 år i förpackning).

   Intressant info om telemaster mm, är inte förvånad dock.

   Blir en egen video om eldrivna flyg och fartygsfarkoster, blir lite mkt i samma video och då riskerar den bli för lång. Men noterar det inför kommande videos.

   Mvh

   Johan

   Radera
  5. @Berra. Roligt du uppskattade videon, ger mig energi att utveckla det vidare. Nästa avsnitt blir i min provisoriska studio, i min biodlarbod. Riktiga studion ska färdiggställas senast i slutet av augusti.

   Mvh
   Johan

   Radera
  6. Berra de kvarvarande koppartrådstelefonerna får ström från närmaste station och fungerar så länge stationen har ström och ledningen är ok.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  7. Johan jag är imponerad att du gjort allt själv. Och nu har jag två videor att se fram mot. Svenskan hade för övrigt en lång artikel idag om dina små elfordon i City. De får dörrar till vintern och ska spridas längre ut så småningom.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.