2017-08-25

Den exponentiella AI-utvecklingen går snabbare än de flesta tror

Vi har skrivit en hel del här på bloggen om utvecklingen inom Artificiell Intelligens (AI). Har en följt utvecklingen de senaste åren inom tex det som kallas Deep learning eller självlärande algoritmer är det lätt att häpna över hur snabbt utvecklingen går. Bara sedan vi deltog i Podcar City 10 konferensen i Antwerpen för knappt ett år sedan har det verkligen tagit fart. Då visade Serkan Arslan, Nvidias chef för automation and ecosystems. hur mjukvara utvecklad med hjälp av Nvidias supersnabba grafikprocessorer möjliggör för bilar att testköras i virtuella miljöer. Detta i kombination med självlärande algoritmer gör att att AI-mjukvara kan lära sig att köra likt en människa genom upprepade körningar i olika miljöer. Sedan får samma AI testköra i verkliga trafikmiljöer för att bli bättre och bättre.

Redan då sa Serkan Arslan att Deep learning-algoritmer kan köra minst lika bra, om inte bättre än människor i de flesta trafikmiljöer. Vad som skett sedan dess är att fler tillverkare så som Volvo i samarbete med Uber, fått ut fler bilar på vägarna som stoppat i ännu kraftfullare datorkraft som samlar in data till de självkörande algoritmerna även i bilar där människor kör själva och inte mjukvaran/algoritmen. I Teslas bilar sitter sedan två år redan mjukvara och sensorer som fångar in 10-tusentals människors körvanor, positiva och negativa som bildar en för datorn virtuell miljö av verklig trafikinformation som gör den mer erfaren än någon indivuell människan någonsin kan bli.

Det är kombinationen mellan kraftfullare grafikprocessorer, lagringskapacitet, en kombination av känsliga sensorer och kameror och mycket avancerade självlärande algoritmer med deep learning tekniken som gör att den självkörande tekniken nu står inför det stora genombrottet mot 100 % självkörande förmåga. Men det är inte bara inom transportsektorn vi bevittnar början på vad som kan bli den största teknikska revolutionen sedan uppfinningen av hjulet.

Det finns stora utmaningar och potentiellt ödesstigra faror med användningen av AI som vi skrivit om mycket här på bloggen tidigare. Vare sig det gäller möjlighten att bevaka medborgare dygnet runt eller framställa vapen och robotar som kan förinta människor, grupper eller rent ut sagt hela mänskligheten. Kanske blir mänskligheten ett hot eller "ett problem som måste lösas" för en överlägsen AI av till synes banala skäl. Kom ihåg att en robot lever i logikens och inte empatin och känslornas värld och löser och raderar problem på det effektivaste sätt den finner möjligt.

Det är därför viktigt att i detta tidiga utvecklingsskede skapa ramverk inom vilka AI-kan tjäna mänsklighetens bästa för att de/den inte ska leva i sin egen bubbla eller lyda under några få människors inflytande. Annars finns risken att några få människor eller stater får kontroll över datorkraft/AI-kraft som kan utmanövrera övriga mänsklighetens kollektiva intellekt och förmågor.

Man kan förstås önska att AI bara är en dröm eller försvann men problemet är att de flesta multinationella företag och stora länder lägger enorma summor och resurser på att hinna först med att utveckla den superduperavancerade AI som kan slå alla andra människors kollektiva förmågor/individuella kapaciteter och övriga AI-konkurrenter.

Logiken bakom denna AI-kapplöpning är precis som inom vapenutveckling och försvarsindustrin ungefär så här:

"Om vi inte gör det kommer någon annan göra det och om någon annan gör det och inte vi har det, kommer någon kunna styra över oss och vi inte kunna göra något åt det och inte minst, inte kunna tjäna några pengar utan bli föråldrade och gå under".

Samtidigt öppnar utvecklingen av AI upp overskådliga möjligheter inom tex medicin, transporter och tillverkning av prylar i en hastighet och omfattning som idag inte är möjlig. För att inte tala om alla saker vi människor antingen inte kan eller tillåts utveckla av fysiska, psykiska eller politiska skäl.

Ett exempel på hur snabbt det går inom AI-utvecklingen fick vi nyligen där en AI-bot utvecklad av Elon Musk och ett team av hans främsta utvecklare vid Open AI, lyckades golva mattan med världens bästa spelare av onlinespelet Dota 2. Open AI är en icke-vinsdrivande forskningsorganisation skapad av bland andra Elon Musk för att verka för skapandet av en för människan vänligt sinnad AI.

Varje år tävlar online-spelare från hela världen i en turning om en prissumma på hela 24 miljoner dolllar, i augusti gällde det datorspelet Dota 2. AI-boten slog då Dota 2 spelets främsta spelare men inte som de flesta kanske tro. Den samlade inte in data om hur övriga spelare vann och tog inte deras kollektiva erfarenheter för att bli överlägsen utan tränade genom att helt enkelt spela mot sig själv ett närmaste oändligt antal gånger. Den blev i likhet med AI-mjukvara som får köra själv trafiken i verklig eller virtuell miljö, bättre och bättre genom egen träning.

AI-bot slår en av världens skickligaste datorspelare genom att ha tränat upp sig själv

Vad som är anmärkningsvärt med detta är inte bara att det är den första självlärande AI-boten som slagit en mästare i en E-sport/datorspelssport, utan hur snabbt den uppnådde den här nivån. Den verkar nämligen ha uppnått denna nivå under endast månader. Open AI grundades förvisso i december 2015 men först december 2016 kom de ut med Universe-mjukvaran som klarar inlärning för vad som kallas generell intelligens för tex inlärning av datorspel. Det vill säga på mindre än 8 månader har AI-boten lärt sig att slå en av världens skickligaste mänskliga datorspelare. Det är hur man än vrider och vänder på det, häpnadsväckande.

Men om en fortfarande inte är övertygad om hur revolutionerade detta är och inte förstår varför vi bara sett början på AI-applikationerna de närmaste åren bör man se följande video där en AI lärt sig 2001 års nobelpris-vinnande fysikexperiment på en månads tid och vars AI-version "2.0" av sig själv, nu används för att med hjälp av sin egen inlärningsförmåga förbättra teknologin som används i experimentet...Oavsett vad man tycker om AI bör alla få en grundläggande förståelse för denna utveckling då det kommer påverka alla människor, vare sig vi vill det eller inte. Det bör tex bli en grundläggande del i skolundervisning och företag bör fundera över hur det kan komma att påverka deras verksamheter i positiv eller negativ inriktning. Att ignorera denna utveckling är som att säga att Internet inte kan ersätta gulasidorna vilket många en gång trodde, med den fundamentala skillnaden att AI-utvecklingen kommer gå mycket snabbare och få mycket större inverkan på våra liv.

Trevlig fredag!

8 kommentarer:

 1. OpenAI spelade inte DotA på det sättet proffsen spelar det (5 vs 5) utan 1 vs 1, så att AI:ns snabbare reaktionsförmåga var oerhört viktig och det tog inte så lång tid innan spelarna lärde sig att hantera AI:n och slå den genom att spela på sätt som den inte klarade av att svara på. Inom DotA-communityt fick medierapporteringen en del kritik just för att AI:n inte testades i en riktig match, utan snarare i vad som skulle motsvaras av att man lät en dribblande robot spela hockey mot en spelare i taget på en i övrigt tom is, och att det tog några försök innan hockeyspelaren lärde sig hur robotens AI tänkte innan hen kunde vinna över den. Ingen seriös journalist eller forskare skulle påstå att robotar nu var bättre hockeyspelare än NHL-proffs utifrån det. DotA är en lagsport och att säga att AI:n är bättre när den faktiskt inte spelade i/mot lag utan bara mot en spelare i taget, och där spelarna till slut också hittade metoder för att vinna är att uttrycka sig oärligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Tack för upplysningen och förstås en mkt viktig poäng i sammanhanget. Men även om Dota 2 är team-spel är det imponerande hur snabbt den självlärande algoritmen lärt sig. Förstås ytterligare ett stort steg till dess den kan interagera och vinna i en grupp med andra spelare.

   De stora praktiska tillämpbara AI-framstegen kommer förstås just nu inom transportsektorn och inom sjukvården. Att IBM:s Watson AI tex lyckats ställa en svår leukemi-diagnos i Japan:

   https://www.engadget.com/2016/08/07/ibms-watson-ai-saved-a-woman-from-leukemia/

   Röntgenanalyser med AI är nu i paratitet med läkares enligt en svensk röntgenläkare.

   http://ki.se/nyheter/ai-bedomer-rontgenbilder-lika-bra-som-lakare

   I Japan har för övrigt 35 antällda vid ett försäkringsbolag ersatts av en AI:
   http://www.bbc.com/news/world-asia-38521403

   Mvh

   Johan

   Radera
 2. En annan positiv grej är att AI kommer ta över krigen i världen. Folk slipper ligga i skyttegravar och bli dödade av granater. Robotar tar kål på varandra istället.. Det är ju skitbra.

  Mvh Berra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju skit bra ända tills AI krigsrobotarna kommer på att det är människan som startar krigen och helt enkelt bestämmer sig för att ta bort alla människor för att avsluta alla krig för all framtid..

   Radera
  2. @Berra. Tyvärr är det ett vanligt missförstånd att AI-användningen inom krig/terrorbekämpning etc kommer flytta lidandet och dödandet från det mellan människor till strider mellan robotarmeer. Redan idag används drönarrobotar av tex USA som har förprogramerade algoritmer med möjlighet till beslut om att avfyra robotar/använda robotsystem när de förlorar kontakten med sina mänskliga piloter. IS har tom lyckats montera handgranater på simpla drönare som använts mot människor.

   Det lär troligen dtöja rätt många år (mer än 10 år) innan vi på allvar ska oroa oss för AI "självmedvetande" el snarare när AI misstolkar instruktioner för olika uppgifter och istället ser människor som korkade och onödiga hinder ivägen för att lösa logiska uppgifter av de mest banala slag. Som Elon Musk uttryckt "en AI som får till uppgift att skydda mot spam och virus kan dra den enkla slutsatsen att människan är problemet". Det behöver inte leda till att vapen avfyras men likväl att elektroniska system stängs ner vilket kan vara illa nog i dagens elberoende samhälle.

   Det största kortsiktiga hotet är troligen hur AI kan användas för att manipulera politiska val eller påverka opinionen på nätet hos nyckelgrupper för väljarkandidater. De med störst AI-resurser kan med datorkraft och finasiella muskler påverka långt fler än tidigare. Det blir på så vis även på sikt möjligt att göra sig mindre beroende av andra människor och ändå behålla makten, poltitiskt och militärt/polisiärt. Mvh
   Johan

   Radera
  3. AI är som sagt inte att leka med.. I fel händer kan vad som helst hända, tydligen. Det kanske måste till någon typ av restriktioner.. Men vem ska bestämma att den eller den är lämpligt att sköta om AI?.. Det här låter inte bra alls.. Ännu ett hot utöver alla andra som översvämningar och solstormar och 8 m stigande hav.. Euron och dollarn som kraschar inte att glömma bort samt atombomber och smittsamma myggor..bakom varje hörn står ett nytt hot..

   Tur att det tar minst tio år innan man möter en Drönarrobot med maskingevär som fått spel.. Innan dess har säkert någon smart kommit på en lösning på det problemet.

   Mvh Berra

   Radera
  4. Hej igen Berra! Nej AI är verkligen inte att leka med. Elon Musk mfl vill införa ett förbud mot autonoma drönare som bara är till för att döda. Frågan ska tas upp i FN framöver. Även om vi kanske inte ser en AI-drönare som tar egna beslut helt förrän om +10 år är det illa nog att det går att bygga en drönare för att kunna bära hagelbössa och kanske även maskinggervär. Då kan du föreställa dig vad militären arbetar på i tex USA, Kina och Ryssland. Här en privatperson som monterat ett gevär på sin drönare:

   https://www.youtube.com/watch?v=NB-MIUEfHN8

   Mvh
   Johan

   Radera
 3. Å herre jäklar när några galna terrorister får tag på sådana vapen. Då blir lastbilsatacken på Drottninggatan som en lätt kindsmekning. En sådan där drönare med några splitterbomber kan massakera tusentals på nolltid. Och förövaren kan antagligen sitta och styra flera km från sitt mål. Kanske mil, vad vet jag.. Det där är bara en tidsfråga innan det händer.. Det är nog tur man bor långt bort från större städer och folksamlingar iallefall..

  Fast det var ett ganska högt ljud på drönaren i filmen så det fungerar nog inte vid älgjakt.
  Vilket jag ser som mycket bra.

  Mvh Berra

  SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.