2019-04-03

Premiär Evolution Show: #1 Hur vi hjälper bin & pollinatörer, med Anna Pernestål

Detta inlägg är signerat Johan. 

Så äntligen är vi igång med våra nya Evolution Show och premiären från den nya studion som tagit LÅNG tid att skapa! Evolution Show är tänkt för samtal med inspirerande gäster samt reportage och nyheter kring några av vår tids största utmaningar och möjligheter.

Fokus ligger på idéer kring hållbar livsstil, smarta energilösningar, eltransporter och Artificiell Intelligens (AI).

I första avsnittet fördjupar vi oss i hotet mot insekterna, särskilt bina och pollinatörerna och vad vi kan göra för att vända på utvecklingen till något positivt. Framförallt varför pollinatörerna är livsviktiga delar av det ekosystem och den matproduktion vi människor är helt beroende av. 

Gäst i första avsnittet är Anna Pernestål som är chef och forskare vid Integrated Transport Research Lab (ITRL) vid Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm. Anna är expert på sjävkörande teknik och systemoptimering med ett stort naturintresse och tar i detta första avsnitt rollen som värd och kommer med många frågor till mig, däribland om man ska vara rädd för bin och vad man gör om man är allergisk mot bistick. 

I avsnitt 3 kommer jag istället vara den som ställer flest frågor till Anna Pernstål när vi talar om utmaningar och möjligheterna med självkörande transporter. Huvudspåret är varför det är så viktigt i denna revolutionerande teknik- och samhällsomställning få så många som möjligt att inte bara dela på färre fordon utan att resa med samma fordon under samma resa, dvs maximera antalet passagerare som reser med en transport. 

Vi pratar förstås om vad den senaste forskning visar och spånar kring framtiden som ligger närmare än många tror...  Men samtidigt kommer innebära många utmaningar de flesta inte tänkt på som vi måste börja planera för redan nu.  

I avsnitt 2 samtalar jag med Tesla Club Swedens grundare och ordförande, Tibor Blomhäll om de vanligaste elbilsmyterna men även bakgrunden till några 100 år gamla elbilsmyter som de flesta troligen inte hört talas om. Tibor berättar även lite om sina intryck av sin första Tesla, en Tesla Model 3 och jämför med Tesla Model Y som han fick uppleva på plats i Kalifornien nyligen som en av få inbjudna europeiska journalister.  

Avsnitten kommer till en början bli tillgängliga varannan onsdag med förhoppning om att kunna öka produktionstakten framöver. 

Kom gärna med tips och önskemål på gäster som vi kan bjuda in! Uppskattar ni Evolution Show får ni gärna dela den med andra och prenumerera för att se avsnitten så fort de blir tillgängliga. 

Ett stort tack till den eminenta studioteknikern och fotografen Gustav Andersson som är en kugge i detta energikrävande men stimulerande studioprojekt!

Första avsnittet av Evolution Show där jag och Anna Pernestål samtalar om hur vi kan hjälpa bin och andra pollinatörer!


För den som föredrar att bara lyssna finns första avsnittet även att höra på Soundcloud, fler platformer inom kort så som iTunes och Spotify mfl!   
Tillägg: Går även att lyssna via Anchor nu:

4 kommentarer:

 1. Trevligt!

  4 miljoner blommor! Och honungen är bara en biprodukt till pollineringen. Ska bli mycket äng i trädgården och vatten i fat med stenbryggor.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Nanotec! Kul du uppskattar avsnittet! Tror du kommer gilla avsnitt 2 och 3 ännu mer, blev väldigt mkt om eltransporter och självkörande teknik och du kommer kunna lyssna istället för att titta ;). Men blir en del bilder du missar då :)

   Trevlig helg!

   Mvh
   Johan

   Radera
 2. Bra avsnitt.

  Nästa helg börjar börjar jag på en bikurs specialiserad på topplistkupa.

  Ett litet instick angående ängs och hagmarker.
  Nu finns ungefär 40 000 ha ängs och hagmarker kvar av de 2 000 000 ha som fanns 1936.

  SvaraRadera
 3. Hej! Kul du gillade det. Roligt att du ska gå en bikurs om topplistkupa, jag har två men inga bina i min just nu, dock fyra lågnormal/stapelkupor helt i trä. Ska förmodligen flytta över två avläggare tidigt i topplistekuporna så de hinner bygga sig starka till vintern och bygga ut sina vaxkakor ordentligt.

  Har gjort en video om hur det kan göras tidigare:

  https://www.youtube.com/watch?v=ydqCcnUc00E

  Angående ängs- och hagmarker... Well det säger väl det mesta om vilka förutsättningar dagens insekter har att verka i...


  Mvh
  Johan

  Mch
  Johan

  SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.