2019-04-17

Vanliga och ovanliga elbilsmyter med Tesla Club Sweden

I vårt andra program av Evolution Show samtalar jag och Tibor Blomhäll från Tesla Club Sweden om ett tjugotal av de vanligste elbilsmyterna, nya som gamla. Tibor berättar bland annat även om sina intryck av elbilen Tesla Model Y som han som en av få inbjudna europeiska journalister fick se på plats när den visades upp i Los Angeles nyligen. 

Men vi hann med rätt mycket annat också och jag lärde mig en hel del, bland annat om hur elbilsbatterier kan användas i elnätet på ett sätt som inte så många känner till (inte bara vehicle to grid för hemmabruk/minskad belastning av elnätet).

Tibor Blomhäll är grundare och chefredaktör för mycket populära Tesla Club Sweden som samlar elbilsintresserade från hela Sverige där han skriver genomarbetade artiklar på ett sakligt sätt om mycket mer än bara Teslas elbilar. Tibor har faktiskt till skillnad mot vad man kan tro, fram till alldeles nyligen inte varit en Tesla-ägare utan kört en Nissan Leaf (Tibor har precis skaffat en Tesla Model 3). Tibor skriver även för Elbilen Sverige och har fått såväl nationell som internationell uppmärksamhet för en rad inspirerande upptåg han står bakom vilket vi kommer till i avnsnitt 2 nedan.

I slutet av inlägget följer en hänvisningslista på de frågor och punkter vi tar upp i olika delar av avsnitt nr 2, detta för att underlätta för den som inte har tid att se eller lyssna på hela avsnittet. Under info om videon finns även länkar till rapporter vi tar upp i samtalet. Evolution Show finns även som lyssningspod på tex Soundcloud eller Spotify

Ser fram emot fler samarbeten med Tibor!

I första programmet av Evolution Show som blev tillgängligt för två veckor sedan pratar jag och Anna Pernestål om varför det är så viktigt att vi hjälper bin och andra pollinatörer.

I nästa avsnitt som blir tillgängligt om två veckor, den första maj, talar jag med Anna Pernestål igen men då är det jag som intervjuar henne om självkörande teknik och många av de utmaningar och möjligheter det innebär samt hur det kan kopplas till elektrifieringen av transportnätet. 

Samtalen i Evolution Show sker föredträdes på engelska för att nå en större publik men vi kommer även hålla samtal på svenska ibland med gäster som föredrar det.


Nedan följer alltså olika elbilsmyter/samtalspunkter och tidpunkter för dessa under avsnitt nr 2 av Evolution Show som ni kan se i nedanstående video. Kommentera gärna med synpunkter så vi kan förbättra showen och överväg att preunmerera på kanalen om ni vill se videon så fort de blir tillgängliga.

Ett urval av olika delar och tidsangivelser för avsnitt två av Evolution Show (klicka på siffrorna kommer ni direkt till den delen):

5:03 Tibor Blomhälls pris till svensk kommun med sämst utbud av elbilsladdning


7:00 Tibors intryck av sina nya Tesla Model 3 och om hans besök till Tesla Model Y -eventet
i Los Angeles- Skillnader och likheter mellan Tesla Model 3 och Tesla Model Y.

9:35: Gamla myter om elbilar, varför elbilen och eltransporter blev omsprungna av fossiltransporter i början av 1900-talet... Eller blev de egentligen det? 

11:10 100-tals laddstationer i Manhattan/New York, 1923

24:05 Moderna elbilsmyter: Elbilar är smutsigare att köra än diesel eller bensinbilar... Och vad händer om de bara körs på el från kolkraftverk?

32:00 Moderna elbilsmyter: Att tillverka än elbil är sämre för miljön än att tillverka en bensin eller dieselbil...

36:00 Moderna elbilsmyer: Det tar en evighet att ladda en elbil...

43:00 Moderna elbilsmyer: Elbilens batterier kommer bli obrukbara på bara några år precis som batterier i mobiltelefoner...

47:00 Att ladda sina batterier, ja även din mobiltelefon med NASA-dieten!

49:30 Moderna elbilsmyter: Elbilsbatterier framställs med litium, kobolt och andra ämnen som skadar miljön och sker under inhumana arbetsförhållanden...

56:40 Moderna elbilsmyter: Vi kommer få brist på el när miljontals elbilar laddar samtidigt...

1:09:45 Moderna elbilsmyter: En elbil kommer aldrig bli lika billig att köpa som en vanlig bensin eller dieselbil eftersom batterierna är så dyra och svåra att tillverka...

1:12:00 Moderna elbilsmyter: Men vad gör du om du får slut på energi i batteriet, det kan vara långt till macken/hemma laddaren...

1:14:00 Moderna elbilsmyter: Du kan inte dra släp eller husvagn med en elbil...

1:18:00 Moderna elbilsmyter: En elbil är farligare än en bensin/dieseldriven bil

1:21:40 Moderna elbilsmyter: Elbilen är farligt tyst... Blinda eller ouppmärksamma människor och djur kan fara illa!

1:28:00 Är det möjligen så att den största utmaningen för elbilar, precis som andra persontransporter på väg handlar om hur de ska kunna anpassas med självkörande teknik på ett sätt så de undviker att vi förvärrar trafiken på vägarna, människors välmående och miljön i sin helhet? 

Avsnitt nr 2 av vår nya Evolution Show: Samtal om elbilsmyter med Tibor Blomhäll/Tesla Club Sweden

3 kommentarer:

 1. Tibor Blomhäll var en utmärkt gäst hos dig. Tog tid att lyssna på allt i korta stunder. Men väl värt att lyssna på. Sista sex minuterna tog bort allt jag tyckte behövde kommenteras ur mitt nuvarande intresse. Ser med spännin g fram mot nästa intervju.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 2. Hej Nanotec! Kul du uppskattade avsnittet! Nästa avsnitt som blir tillgängligt på onsdag em, handlar om utmaningar och möjligheter med självkörande transporter i ett samtal med Anna Pernestål. Anna är forskningschef vid Integrated Transport Research Lab (ITRL) vid KTH och expert på just detta.

  Mvh
  Johan

  SvaraRadera
 3. Hej. Jag snacka med en elektriker idag.. han påstod att en laddstolpe kostar 45000 och att den måste matas med minst 35amp... Han menar att vårt samhälle inte klarar elladdning av bilar.. vi har för klena kablar i marken..är det så????

  Mvh: Berra

  SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.