2019-08-05

Globala Energitrender del 2: Hormuzsundet och Irans roll på energimarknaden

Hur kan vi bygga en hållbar framtid utan fossila bränslen? För att kunna göra det måste vi först förstå hur dagens energimarknad fungerar för att hitta hållbara vägar framåt.

I fyra avsnitt samtalar jag och energiexperten Mikael Höök i Evolution Show om globala energitrender med allt från skifferboomen i USA, förnyelsebar energi, energisäkerhet kring utvecklingen i Hormuzsundet, hur ett snabbt växande Kina påverkar världens energitillgångar och den växande litium-marknaden.

I första avsnittet som jag även skrev om här på bloggen låg fokus på att förstå vårt beroende av olja idag och oljemarknaden med mycket kring skifferboomen i USA som fått stor betydelse för tillgången till olja och naturgas i världen senaste åren men som inte är hållbar ur utsläppsperspektiv eller kan ersätta all konventionell oljeutvinning som redan planat ut och börjat minska i de flesta oljeproducerande länder. 

I dagens avsnitt, del 2 går vi igenom varför trafiken genom Hormuzsundet mellan persiska och arabiska havet är så central för världens oljemarknad och ja hela världsekonomin. Vi pratar även om det så få verkar förstå, att Iran inte bara står för nästan 5 % av hela världens oljeproduktion utan sitter på världens näst största naturgasreserver, 2,5 gånger mer än tex USA:s. Världen har alltså goda skäl att både ur klimat och energiperspektiv hitta hållbara förhandlingsvägar med Iran.

Ingen vinner på att konflikten i Hormuzsundet trappas upp och eskalerar till den grad att en riktig konflikt uppstår där sundet kan stängas/bli föremål för militära åtgärder från många parter. Istället för ett högt politiskt spel bör det klargöras vad som står på spel om det verkligen hettar till. Då kan finanskrisen som startade 2007/2008 med ett rusande oljepris komma att framtså som en picknick i jämförelse.

Kika gärna på avsnitt 2 i vår energiserie i fyra delar den nedan och tipsa andra som kan vara intresserade. Avsnitten på Evolution Show utkommer varje måndag och torsdag där fokus ligger på smarta energilösningar, eltransporter, artificiell intelligens (AI), klimat och inspiration för hållbar livsstil.

I nästa avsnitt som kommer på torsdag, kikar vi på hur ett växande Kina påverkar världens energimarknad och hur Sydostasiens växande energibehov påverkar utsläppen och energisäkerheten. 

Globala energitrender del 2 med Mikael Höök: Hormuzsundet och Irans roll på energimarknaden

2 kommentarer:

 1. Lärorikt när jag hittade textningen. Var lite lågt ljud på min Crombook. Om det blir ett längre stopp i Hormuzsundet får vi säkert ransonering av olja och fossilgas men också ett större tryck på effektivare användning och utbyggnad av alternativen.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Jag har höjt ljudet på podcast versionen o kommande video-avsnitt, upptäckte det också. Du kan lyssna på avsnitt här där du kan lyssna via google podcasts, Spotify mm:
   https://anchor.fm/evolutionshow

   Mvh
   Johan

   Radera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.