2019-10-11

Äkta hjältar behöver inga medaljer, de har inte tid med trams

Äkta hjältar behöver inga medaljer men de får dem oftas ändå. Det är första tanken som slår mig när jag strax före kl 11 idag lite förväntansfullt ändå hoppas att Greta Thunberg ska få Nobels fredspris. Jag menar hon har ju bara mobiliserat otaliga miljoner människor världen över kring uppvaknandet att vi har en planet med begränsade resurser som håller på att koka bort mitt framför oss men samtidigt odlat hopp om att vi tillsammans kan fixa detta! Fredsprojekt? Århundradets underdrift! Hjältar som Greta Thunberg sannerligen är, förblir sig själva i vått och torrt och tar ner och klär av alla falska ytligheter vi medvetet och omedvetet omger oss med men som vi tro det eller ej, kan vara utan. Dessutom hindrar allt brus på ytan oss från att uppleva riktig lycka! Psykologen Elizabeth Kobbler Ross fem steg av förnekelse måste vi alla passera i vårt sorgearbete när någon som stått oss nära gått bort eller på motsvarande sätt i vår resa från förnekelse till acceptans i frågor vi har svårt att till oss för att känslor och maktstrukturer står ivägen för fakta och sunt förnuft. Greta ligger dock steget för de flesta, hon har redan nått sista och viktigaste steget "acceptans" och kan gå vidare med agerande. Insikten om vi inte kan vänta och kan göra mycket som individer genom att inspirera andra är uppenbar med Greta Thunberg och hon vet om det. Trots att så många forfarande inte ens har passerat förnekelse-stadiet slutar jag inte förvånas och frustreras över hur okunniga människor ändå kan få sätta agendan och odla frön till den förvirring vi behöver komma förbi och det fort. När Svt studion i sitt förberedande program inför annonseringen av Nobelsfredspris med inbjudna gäster diskuterade vem som kunde tänkas få fredspriset uttalade Svt:s utrikeskommentator Erika Bjerström något som gjorde mig mycket såväl upprörd som frustrerad. Helt oemotsagd fick hon säga om Greta "många demonstrerar men har de verkligen åstadkommit något än". Erika Bjerström, inkompetent eller i total förnekelse vår tids största omställning?
Hoppa fram ca 3:30 in i samtalet och håll i er hårt!

Jag skrek nästan rakt ut "är hon helt från vettet!" Inte för att dagens fredspristagare var mindre värdig eller för att Greta inte fick priset men hur uttalandet framställer det enastående Greta gjort och gör... Som resultatlöst! 

Greta har i takt med den växande klimat-mobiliseringen och uppmärksamheten det skapat, bjudits in för att (ursäkta om jag inte tar med allt men det är SÅ MYCKET): tala inför FN:s Generalförsamling, bjudits in till Påven, talat inför Arnold Schwarzeneggers klimatkonferens, varit en av huvudtalarna i Davos inför världens finanselit, talat vid USA:s kongress, EU-parlamentet, var en av huvudtalaren vid Brilliant Minds i Stockholm (look it up!), talat vid flera seminarier vid klimattoppmötet vid Katovice i Polen, hållit ett historiskt tal inför tyska filmeliten när hon erhöll "Gyllene kameran/guldkameran" och hållit ett inspirerande TED-talk, mm mm mm! 

Denna "lilla tjej" har mobiliserat otaliga miljoner människor i hela världen på mindre än ett år, över 500 000 lyssnade på Gretas tal i Montreal och Kanadas president gick själv med i demonstrationen med sin familj. 

Jag har aldrig skämts och blivit så frustrerad över någon som uttalar sig som en expert i tv som idag och det är allvarligt, för vi har inte tid med sånt trams och framförallt behöver människor få höra: 

1. Sanningen- vi kan inte leva i förnekelse om att politiker ska lösa klimatomställningen åt oss eller att någon superteknik ska ordna det längre fram. Vi behöver ställa om till en fossilfri ekonomi/planet på bred front vilket inbegriper livsstilsförändringar som inte behöver göra oss olyckliga, tvärtom! 

2. Få hopp och inspiration om att vi kan vända på detta. Det kan röra sig om små till stora saker. Teknik, odling, samarbeten, transportlösningar och en väg bort från konsumtionssamhället, åtminstone se till att resurser helt återanvänds och alla produkter måste betala sitt fulla pris i form av resursavtryck. Med andra ord, det ska framgå hur stora utsläpp som produkter bidragit med och det ska reflekteras i en hög koldioxidskatt, på samma sätt som produkter som inte kräver lika mycket resurser och inte släpper ut uppmuntras. 

Och nej, flyget kan inte skyddas från koldioxidskatt längre bara för att denna industri sedan 1945 skyddats av särintressen som idag gör att det kostar under 5000 SEK att resa San Fransisco-Arlanda. Detta trots att det i runda slängar innebär att om en svensk gör den resan, överskrids den personens klimatbudget oavsett hur vilka miljöåtgärder person än gör resten av året.  
Greta är en symtom på den framtid vi kommer allt närmare. Hon tar formen av 16-årig tjej men är en naturkraft som påminner oss om vart vi kommer ifrån, en liten planet med begränsade resurser och där vår art just nu fortsätter att växa och konsumera som om vi stod utanför den primära ekonomin. Men vi glömmer att naturen förser oss med alla råvaror vi får till synes gratis och endast förädlar för att sedan kalla våra egna skapelser i människans ekonomi, det som egentligen är den sekundära ekonomin. Den som med en dåres envishet hävdar att den "klimat- och rädda planeten våg" som nu sköljer över världen är resultatlös lider antingen av svår svartsjuka, är fundamentalt ignorant till vad Greta och klimatrörelsen arbetar för eller lever i total förnekelse på grund av rädsla för den förändring som kommer men ingen vet vart den slutar. En sak är säker, dagens politiska och ekonomiska maktstrukturer är skapade under den fossila tillväxtens tid och är inte rustade för den framtid som nu knackar på dörren. De är inte rädda för Greta, de är rädda för den förändring hon lyfter till ytan och synliggör.

Kejsaren är med andra ord snart helt näck, frågan som följer är bara om en generell AI (artificiell intelligens) eller om innan dess så blott ett superkraftigt AI-verktyg i händerna på några få nationer, företag eller individers kan förändra maktbalansen åt det ena eller andra hållet när det kommer till hur vi möter klimatkrisen.

4 kommentarer:

 1. Det finns ingen klimatkris som har med CO2 att göra som Greta påstår. Det är ett påhitt från början till slut. Idén kommer från Romklubben från början.
  Sen är det givetvis inte Greta själv som står bakom detta. Var inte så naiv. Red Ice TV gjorde en bra video om den här cirkusen för inte så länge sen. Inte första gången makteliten använder sig av barn heller för att å igenom sina agendor:
  https://youtu.be/9Jpk8Ix1CCg?t=2100

  Däremot har vi massor av verkliga miljöproblem.
  Men det kommer bli svårt att lösa dem om man inte riktar in sig på de egentliga orsakerna. Vilket INTE är CO2. Det kommer bli fel "lösningar". Men det är förmodligen just det man är ute efter. Att makteliten ska kunna utnyttja den påhittade paniksituationen för att föra över ännu mer makt o kontroll till sig själva bort från folket. Vi har redan sett de tendenserna. Därför är det ytterst farligt med en befolkning som helt okritiskt tror på de här sagorna om CO2. Då kan makteliten få folket att gå med på vilka dåraktiga beslut som helst bara de kommer i klimatets namn.

  Klimatet har ändrats sen jorden skapades och det finns ingenting som ligger utanför normalen i dagsläget. Man har försökt skrämma folk med detta sen urminnes tider. Bara att läsa gamla tidningsurklipp. Förmodligen är vi istället på väg mot en mindre istid. Så envisas man med att tro på att människan har påverkan så ska vi isåfall släppa ut MER CO2, inte mindre.

  SvaraRadera
 2. Inom miljörörelsen finns en del konstiga inslag.

  Micael Mann har inte kunnat redovisa rådata för temperaturtrenden i sin berömda teori där temperaturökningen sett ut som en hockeyklubba.
  Inte ens under uppmaning från en domstol och under hot om miljoner i böter har han kunnat visat sin rådata.

  Al Gore var tog han vägen?

  Maurice Strong.
  En tongivande personlighet och en av grundarna av FNs engagemang i miljöarbetet.
  Läs gärna om hans livsgärningar.
  Läs, pausa, reflektera och fortsätt att läsa.
  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Maurice_Strong

  Dina två punkter som du redovisar låter vettiga.
  Punkt ett, till exempel, jag känner många yngre människor som verkligen vill bo på landsbyggden.
  Livet, och framtidsutsikterna i städerna verkar inte vara lika lockande längre bland ungdomarna.

  Punkt två.
  Det borde vara en självklarhet att det som belastar miljön ska få betala eller ännu hellre försvinna.
  Till exempel sparris som är en av våra största klimatbovar.
  Inte för att den odlas utan för nästan all sparris flygs hit från Mexico.
  Snacka om dålig EROEI för sparris.
  Men där finns en utväg för grönsakernas dolda miljöbelastning genom robotar som underättar för mer närodlad mat.

  Men vi bör också belöna de som gör ett bra arbete.
  Vilket kan komma att börja slå igenom inom EUs jordbrukspolitik.

  https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/news/carbon-capture-crops-need-incentives-through-cap-eu-ministers-said/

  SvaraRadera
 3. Jag fick en Nobelmedalj igår. Guldglansen och Nobels profil var kul att visa upp hemma senare. Min insats var att besöka Vetenskapsrådet för att lyssna på Sveriges ledande robotforskare och samtala lite efteråt om läget och utvecklingen för robotar samt AI. Det var Nobel Prize Museum som ordnade detta.

  Drönare har börjat göra nytta för jord och skogsbruk. Ett svårt problem är att föra över vårt muskelkunnanden i händer till robotar. Men i bildidentifiering är AI överlägset.

  I går kom min bror hem från Shanghai och berättade att han på en innekrog blivit "serverad av en robot". Den kom rullande fram till bordet med en bricka och sa förmodligen vad som fanns på tallrikarna. Förmodligen talad roboten bara Mandarin. Den kunde inte ställa ner tallrikarna utan det fick de hungriga göra själva. Sedan kom kocken med Pekingankan och skar upp till alla. Längre har det inte kommit i den mer personliga betjäningen.

  Politiker kan inte ensamma lösa problemen. De behöver känna ett stöd från sina blivande väljare. Ja inte de som valt dem utan de som ska välja nästa och senare tillfällen. Det är här Greta betyder så mycket.

  Ett stort hinder är subventionerna av det fossila. När det minskar får dagens alternativen än bättre utrymme. Om vi lite inskränkt ser på bara Sverige så är subventionen av flygets fossila bränsle allvarligt. Avstå eller kompensera för vårt flygande är den personliga frågan. Jag avstår inom Sverige.

  Dagens ekonomiska maktstrukturer ändras ständigt. Från en allmän uppfattning att ett aktiebolags enda uppgift är att skapa största möjliga vinst till ägarna börjar fler krav tränga in. Gamla strukturer inom företag är också hinder så Volvo personvagnars beslut att lägga de fossila motorerna i ett eget bolag ger en helt ny frihet för det nya. Experterna på fossilt kan inte störa utvecklingen lika lätt längre.

  Guldet varade inte länge. Innanför guldskalet på min Nobelmedalj fanns god choklad.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hållas till bloggartikelns ämne. Håll god ton.